Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

2.012 keer bekeken

Seks met een beperking: dit zijn de mogelijkheden!

11 april 2021,

geschreven door

Veel mensen denken nog steeds dat het hebben van seks enkel is weggelegd voor gezonde, vitale mensen. Helaas rust nog altijd een taboe op onderwerpen als ‘bijzondere seksuele voorkeuren’, maar ook seksualiteit in tijden van ziekte en vrijen als je aandoening of een beperking hebt. Wat jouw geest of lichaam je ook vertelt: veruit de meeste mensen hebben behoefte aan seks en intimiteit en zijn in staat om seks te hebben. Daar heeft een ieder tevens recht op. Benieuwd hoe je seks met een beperking kan hebben? Check dan dit blogartikel voor de mogelijkheden!

Seks met een fysieke uitdaging

Het hebben van seks is iets wat de meeste mensen daadwerkelijk met hun lichaam bewerkstelligen. Al snel wordt daarbij gedacht dat als je lichamelijk op wat voor manier beperkt bent, het hebben van seks moeilijk of zelfs onmogelijk gaat. Vaak heerst de gedachte dat mensen met een lichamelijke beperking geen seks hebben en zelfs geen behoefte hebben aan seks. Door dit stigma kunnen mensen met een beperking zelf ook gaan denken dat ze geen seks kunnen of mogen hebben. Dat is jammer, want ieder mens heeft recht op seks en intimiteit. En zelfs bij diverse lichamelijke uitdagingen, zijn de mogelijkheden breed!

Seks met een beperking: wat zijn de mogelijkheden?

Het hebben van een fysieke uitdaging kan op verschillende manieren beleefd worden. Sommige mensen zijn rolstoelgebonden, anderen ervaren op minder zichtbare manier hun beperkingen. Denk hierbij aan het hebben van een stoma of een katheter. Dergelijke beperkingen kunnen een behoorlijke impact hebben op iemands zelfbeeld en de mate waarin iemand zich sexy en aantrekkelijk voelt. Niet alleen een lichaam, maar ook onze mindset draagt hier dus aan bij. Om ervoor te zorgen dat ook mindervalide mensen in hun (seksuele) behoeften worden bevredigd, zijn er diverse mogelijkheden om te genieten van seks.

Wist je dat… de meeste mindervalide mensen net zoveel behoefte hebben aan seks en intimiteit als mensen zonder een fysieke uitdaging?

Solo-seks of samen masturberen

Naast verschillende manieren om te genieten van seks zonder penetratie, bestaat natuurlijk altijd de mogelijkheid om jezelf te ontdekken en uit te dagen op het gebied van solo-seks. Door middel van masturberen kan je jouw lichaam (verder) verkennen en kan je ontdekken wat je wel en niet fijn vindt qua stimulatie. Indien je een relatie hebt, kan het ook erg spannend, leerzaam en verdiepend werken om samen met je partner te masturberen.

Verschillende standjes voor mensen met een beperking

Of je nou wel of minder mobiel bent, seks kan in allerlei verschillende hoeken en posities. Daarvoor is lang niet altijd op actieve wijze je hele lichaam nodig. Mensen die bijvoorbeeld rolstoelgebonden zijn, kunnen vaak nog (volledig) gevoel ervaren in de intieme delen. Verschillende seksstandjes zijn perfect geschikt om te genieten van seks, zonder belemmerd te zijn. Denk hierbij aan een zittende positie, maar ook een zijwaartse ligging of onderop kunnen voor de mindervalide partner een juiste houding zijn. Hierbij kan de partner wat meer actief zijn.

Tip! Maak gebruik van een seksschommel om op eenvoudige, niet-inspannende wijze intiem te zijn.

Seks zonder penetratie

Seks is natuurlijk veel meer dan alleen penetratie. Het kan op zoveel verschillende manieren beleefd worden, dat er altijd wel opties zijn om genot en intimiteit eruit te halen. Als penetratie om wat voor reden dan ook minder makkelijk of niet meer gaat, zijn er nog altijd genoeg alternatieven. Jullie kunnen elkaar voorzien van een intieme, erotische massage, elkaar bevredigen met de handen, genieten van orale seks of andere vormen van intimiteit op zoeken. Ook kunnen jullie denken aan Sensate Focus oefeningen. Dit zijn streeloefeningen om op subtiele wijze elkaars lichaam en erogene zones te ontdekken. Het seksuele lichaam is namelijk zoveel meer dan alleen de geslachtsdelen! Aanrakingen, strelen en knuffelen kunnen minstens zo waardevol zijn.

Gebruik maken van sekszorg

Niet iedereen heeft een partner tot zijn of haar beschikking. Single mensen met een beperking kunnen in de meeste gevallen perfect genieten van soloseks. Mocht er toch meer behoefte zijn aan intimiteit om te delen met iemand anders, zijn er verschillende organisaties die seksuele diensten verlenen aan hulpvragers. Sekszorg is erop gericht om mensen met een fysieke uitdaging te voorzien in hun seksuele behoeften. Dit vindt altijd op een zeer integere en respectabele wijze plaats.

Wil jij meer weten over het aanbod in sekszorg? Neem dan eens een kijkje op de websites van Flekszorg, De Ultieme Zorg of Snoezelzorg. Dit zijn voorbeelden organisaties die het gemeenschappelijke doel hebben om mensen met een beperking tegemoet te komen aan hun seksuele behoeften.

Overige tips voor seks met een fysieke uitdaging

  • Gebruik maken van een seksschommel.
  • Maak gebruik van speciale lingerie die je in geval van een urinezak of een stoma kan gebruiken. Vaak zorgt dit ondergoed ervoor dat de zak of pouch mooi wordt gecamoufleerd en niet al te veel in de weg ligt bij verschillende seksposities.
  • Kies voor een comfortabele positie, bijvoorbeeld lepeltje-lepeltje, om ervoor te zorgen dat je minder gauw pijn ervaart of minder gauw vermoeid raakt.
  • Mannen die – bijvoorbeeld door verlamming of een dwarslaesie – erectieproblemen ervaren, kunnen onderzoeken of het gebruik maken van een penispomp, in combinatie met een penisring, uitkomst biedt voor het krijgen en behouden van een erectie.

Was jij op de hoogte van alle mogelijkheden met betrekking tot seks met een fysieke uitdaging?

4 reacties

  1. Ik was alleen niet op de hoogte van Sensate Focus. Van de rest, gelukkig, wel. Zelf ben ik al mijn hele leven rolstoelgebonden vanwege een spierziekte. Er wordt tegenwoordig wel iets meer over gesproken / geschreven, maar er is nog veel taboe en onwetendheid. Niet alleen op het gebied van seksualiteit, maar ook überhaupt het hebben van een relatie.
    Gelukkig komt het thema ook meer voor in de lesboeken etc.
    Bedankt voor het maken van deze blog!

    1. Hartelijk dank voor jouw reactie, Leon! Beetje bij beetje proberen we seksualiteit en intimiteit, in al haar vormen en verschijnen, te normaliseren en bespreekbaar te maken 🙂 Wie weet zal Sensate Focus voor jou nog een verrijkende toevoeging zijn 🙂

  2. Beste Talitha en lezers,

    Mijn naam is Anna Vrij en ik ben bijvoorbeeld iemand met een beperking waardoor ik rolstoel afhankelijk ben. Ik merkte in mijn leven dat er weinig goede informatie was over hoe je nu intiem kon zijn en zocht vooral ervaringen van iemand met een beperking. Ik ben daarom gestart met een site http://www.grenzelozesex.nl hier deel ik onder andere ervaringen uit mijn sexleven en kunnen mensen mij vragen stellen. Graag zou ik met jouw toestemming dit verhaal plaatsen op mijn site. Graag hoor ik van je.

    1. Hi Anna! Wat goed dat je deze site het leven hebt ingeblazen! Het verhaal mag je plaatsen met bronvermelding. Zouden wij jou misschien eens mogen interviewen voor een artikel over seks hebben met een beperking? Als je dat wat lijkt, stuur ik jou een mail. Groet, Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Play pretend, oftewel jezelf anders voordoen dan je eigenlijk bent. Of een orgasme faken omdat de ander zo zijn best doet. Het is makkelijk om te doen alsof in sommige situaties. Maar is dat ook het beste voor jou? En hoe wordt je jezelf (weer) in ee…
693 keer bekeken