Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Alles wat jij moet weten over een pijnlijke vagina

25 februari 2020,

geschreven door

Fijne seks is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel dames krijgen wel eens te maken met pijn bij het vrijen of met een pijnlijke vagina. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Benieuwd hoe een pijnlijke vagina ontstaat en wat je kan doen? Check dan gauw dit blog.

Wanneer is sprake van een pijnlijke vagina?

Een pijnlijke vagina is eigenlijk een vaag begrip. Zo kunnen vrouwen op verschillende manieren pijn ervaren in en rondom de vagina/vulva. Ook kan de pijn louter voelbaar zijn tijdens het vrijen, maar ook los staan van het hebben van seks. Pijn dat wordt gevoeld vlak voor, tijdens of ná het vrijen, wordt ook wel dyspareunie genoemd. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen oppervlakkige en diepe dyspareunie.

Oppervlakkige dyspareunie

Als de pijn voelbaar is rondom de vagina en/of bij de vagina-opening, dan wordt dat oppervlakkige dyspareunie genoemd. De pijn bevindt zich dus aan de buitenkant. Deze pijn is voornamelijk voelbaar zodra bij penetratie wrijving ontstaat tussen de gevoelige huid van de vagina-opening en een penis, seksspeeltje, vinger of tampon. De pijn wordt dan vaak omschreven als branderig, scherp of stekend.

Wist je dat… geschat wordt dat 3-15% van de vrouwen last hebben (gehad) van oppervlakkige dyspareunie?

Diepe dyspareunie

Sommige dames ervaren een onaangenaam gevoel binnenin de vagina tijdens het vrijen. Dit wordt vaak omschreven als pijn diep in de onderbuik zodra penetratie plaatsvindt. Dit komt doorgaans doordat de penis bij de penetratie doorstoot en zo onder andere de baarmoedermond kan bereiken. Dit kan dan een diepe, doffe pijn veroorzaken.

Pijnlijke vagina – de oorzaken

Oppervlakkige dyspareunie

  • Vaginale infectie, zoals de candida schimmelinfectie, herpes genitalis of bacteriële vaginose
  • Eczeem of psoriasis
  • Littekenweefsel
  • Provoked vestibulodynie (PVD), waarbij sprake is van vulvaire pijn bij aanraking, waar geen lichamelijke oorzaak voor kan worden gevonden
  • Onvoldoende seksuele opwinding bij seksuele handelingen

Diepe dyspareunie

  • Opstijgende infecties in het bekken, bijvoorbeeld tijdens of na een blaasontsteking
  • Chlamydia
  • Endometriose
  • Onvoldoende seksuele opwinding bij seksuele handelingen

pijnlijke vagina

Vaginisme

Vaak wordt pijn bij het vrijen verward met vaginisme. Vaginisme betekent dat de bekkenbodemspieren rondom de vagina krampachtig samentrekken, waardoor de vagina-opening deels of geheel wordt afgesloten. Penetratie is dan moeilijk of niet mogelijk. Doorgaans kan een poging tot penetratie dan leiden tot pijn bij het vrijen. Overigens kan het hebben van een pijnlijke vagina ook leiden tot vaginisme, doordat we bij het voelen van pijn als een reflex de bekkenbodemspieren kunnen aanspannen.

Seksuele opwinding en een pijnlijke vagina

Bij opwinding neemt de hartslag toe en stroomt er meer bloed richting de geslachtsdelen. Het gevolg is dat onder andere de schaamlippen en het interne gedeelte van de clitoris gaan zwellen. Door deze toegenomen druk, wordt de vagina ook vochtiger. Ook zal de baarmoeder in opgewonden toestand wat gaan kantelen, waardoor de diepte van de vagina toeneemt. In deze staat kan een vagina dus op comfortabele manier een penis ontvangen.

“Er is voldoende opwinding nodig om de vagina ontvankelijk te maken voor een penis of seksspeeltje.”

Een vrouw heeft doorgaans 20 tot 30 minuten de tijd nodig om volledig opgewonden te raken. Vergeleken met mannen hebben de dames dus een stuk langer de tijd nodig om op te warmen. Bij onvoldoende opwinding kan er sprake zijn van vaginale droogheid, dat kan leiden tot een branderig gevoel bij de vagina-opening (oppervlakkige dyspareunie). Ook kan de vagina-diepte nog niet goed ‘opgerekt’ zijn, waardoor de penis nog niet voldoende in de vagina past. Dat kan vervolgens leiden tot pijn in de onderbuik (diepe dyspareunie).

Tips om dyspareunie te voorkomen of aan te pakken

  • Besteed ruim voldoende de tijd om te genieten van het voorspel
  • Ga na of sprake kan zijn van een vaginale infectie, een soa of andere mogelijke medische oorzaken. Raadpleeg hiervoor je huisarts.
  • Onderzoek of er sprake kan zijn van vaginisme.
  • Gebruik als makkelijk hulpmiddel bij vaginale droogte voldoende glijmiddel

Heb jij wel eens te maken gehad met een pijnlijke vagina? Hoe ging jij hiermee om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.875 keer bekeken

Geschreven door

Bij de meeste mensen is er wel sprake van een bepaalde seksuele geaardheid: hetero, homo, bi of misschien wel iets er tussenin. Andere mensen plakken liever geen label en zien hun geaardheid meer als ‘flexibel’ of ‘fluide’. Wat deze mensen echter all…
1.875 keer bekeken