Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

16.047 keer bekeken

Pijnlijke clitoris? Dit is wat je moet weten

12 september 2018,

geschreven door

De clitoris (ook wel clit of kittelaar) wordt vaak gezien als de holy grail van de vrouwelijke geslachtsorganen. Niet helemaal onterecht, want voor veruit de meeste vrouwen speelt de clitoris een belangrijke rol bij een bevredigend seksleven. Toch bestaan er verschillende clitoris problemen, zoals een pijnlijke clitoris. Lees hier meer over.

De clitoris, de vrouwelijke holy grail

Voor de meeste vrouwen speelt de clitoris een zeer belangrijke rol bij een bevredigend seksleven. Veel vrouwen waarderen het ook als een man probleemloos dit knopje weet te vinden. Toch is fijne stimulatie hiervan niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo komen er verschillende clitoris problemen voor, die behoorlijk vervelend kunnen zijn.

Wist je dat… voor 70% van de vrouwen clitoris stimulatie nodig is om tot een orgasme te komen?

clitoris anatomie
Bron: Sense.info

Een pijnlijke clitoris en andere clitoris problemen

Het stimuleren van de clitoris is niet zomaar iets. Sterker nog, overstimulatie kan leiden tot een overprikkeld knopje, waardoor dit zelfs pijnlijk gaat worden. Ook kan aanraking van de clitoris, vlak ná het orgasme, onprettig voelen. Overstimulatie kan er ook voor zorgen dat de clitoris juist ongevoelig wordt.

Tip! Stimuleer naast de clitoris ook de vagina, de schaamlippen, liezen en venusheuvel. Zo voorkom je overstimulatie van de clitoris.

Overgevoelige clitoris

Een overgevoelige clitoris komt vaak voor en vooral in de dagen ná de seks. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, het is namelijk onschuldig. Het komt vooral door veelvuldige aanraking en wrijving over de clitoris. De overgevoeligheid kan enkele dagen duren maar trekt vanzelf weer weg. Het is verstandig om gedurende deze dagen de clitoris rust te geven.

Het kan voorkomen worden door te zorgen voor een goed bevochtigde clitoris tijdens de seks. Zo helpt het bijvoorbeeld om voldoende aandacht te besteden aan voorspel of een glijmiddel gebruiken.

Soms is er sprake van een gezwollen clitoris na de seks. Ook dit is onschuldig en trekt in de dagen daarna vanzelf weg.

Jeukende clitoris – vaginale schimmelinfectie

Een jeukende clitoris is ook een veelgenoemde klacht. In veruit de meeste gevallen is de oorzaak een schimmelinfectie. Dit herken je verder aan zwelling en roodheid van de vulva (clitoris, schaamlippen en vaginaopening). Ook zal er sprake zijn van veel witte afscheiding.

Een schimmelinfectie kan voorkomen worden door het gebruik van zeep bij de intieme delen te vermijden. Ook kan door stress, slechte voeding en een lage weerstand een schimmelinfectie opsteken. In het geval van een infectie kan je via de huisarts schimmelwerende medicatie krijgen. Tegenwoordig is deze medicatie ook verkrijgbaar in de reguliere drogisterijen, zonder recept.

clitoris

Pijn aan de clitoris

Daadwerkelijk pijn aan de kittelaar komt niet vaak voor. De oorzaken van een pijnlijke clitoris kunnen verschillend zijn.

Vulvodynie – pijn bij de vulva

Vulvodynie betekent letterlijk: pijn bij de vulva. Het is een chronische aandoening, waarbij de oorzaak van de pijn meestal onduidelijk is. Behandeling wordt vaak bepaald door een gynaecoloog en/of dermatoloog. Vulvodynie komt overigens weinig voor (2% van de vrouwen boven de 18 jaar).

Clitoritis – ontstoken clitoris

Hierbij is sprake van een ontstoken clitoris. Hoewel dit zelden voorkomt, wordt het meestal veroorzaakt door een allergische reactie. Bijvoorbeeld door het gebruik van intieme zeep, spermicides, vaginale crèmes of door een latex-allergie (bij condoomgebruik).

Pijnlijke clitoris bij een soa

Soms is een pijnlijke clitoris een symptoom van een soa. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij:

 • Genitale wratten (bij de clitoris)
 • Genitale herpes, met zichtbaar en pijnlijke zweertjes rond de clitoris

Raadpleeg bij aanhoudende pijn aan de clitoris altijd je huisarts.

Heb jij wel eens problemen gehad rondom de clitoris?

8 reacties

 1. Is de tong van de man niet de beste stimulatie van de clitoris om de vrouw te bevredigen?
  warm-nat-hard/zacht-tempo-speeksel
  allemaal factoren om een vrouw te laten genieten

 2. Hoihoi!
  Ik heb al sinds ik me kan herinneren een overgevoelige clitoris. Directe aanraking doet best wel pijn. Ik kan ook echt niet klaarkomen door vingeren omdat het niet prettig voelt, ook niet met veel speeksel. Ik ben er na al die jaren wel achtergekomen dat ik kan klaarkomen met mijn onderbroek aan, wrijvend op en rond mn clitoris. Ik zou zo mega graag ook gewoon vingeren fijn willen vinden en misschien zelfs hierdoor klaar kunnen komen…

 3. Beste,

  Ik heb drie weken geleden een laserontharing laten gedaan en heb nog steeds pijn. Branderig gevoel bij het clitoris. Ben bij de dokter geweest en zag niks. Geen brandwonden.. wat is de reden??

  1. Hoi Jessica,
   Wat vervelend! Heb je al contact gehad met de laserontharingkliniek? Wellicht hebben zij tips. Als het probleem aan blijft houden, raden we aan om toch even weer terug te gaan naar de huisarts.
   Sterkte!

 4. Ik heb afgelopen 5,5 maand zo’n beetje nonstop (at niet) mezelf bevredigd en nu heb ik daar geen gevoel meer. Komt het makkelijk terug ?

  1. Beste Lili,

   Een verlies van gevoel in de clitoris is vaak het gevolg van overstimulatie. De zenuwuiteinden in de clitoris zijn dan overprikkeld waardoor ze niet meer in staat zijn het signaal van aanraking door te geven aan de hersenen. Het beste is om de clitoris even wat rust te geven en bij stimulatie erop te letten dat de stimulatie mild en subtiel is, om overprikkeling te voorkomen.

 5. Goedendag,
  Het gevoel bij mn clitoris is weg. Geen lekker kietelgevoel meer. Hoe het voelt moeilijk uit te leggen geen pijn maar irriterend gevoel.
  Ik vind het vervelend om naar de dokter te gaan daarom vraag ik het eerst hier.

  Alvast bedankt

  1. Beste Jolanda,

   Verlies van gevoel bij de clitoris kan duiden op verschillende oorzaken, afhankelijk van hoe en wanneer je dit ervaart. Indien je het alleen tijdens het vrijen ervaart, kan er sprake zijn van overstimulatie van de clitoris. Teveel stimulatie kan ervoor zorgen dat de zenuwuiteinden van de clitoris overprikkeld raken, waardoor het gevoel weg kan gaan of het irriterend kan gaan aanvoelen.
   Als je dit echter ook ervaart als er geen seksuele handelingen plaatsvinden, kan het misschien wijzen op een infectie. Probeer de vulva met enkel lauwwarm water te spoelen en draag zo nodig luchtig ondergoed. Blijven de klachten aanhouden, adviseer ik je toch om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij of zij zal hier zeer professioneel mee omgaan en er echt niet raar van opkijken. Er zijn immers heel veel mensen die vanwege genitale klachten bij de huisarts komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.368 keer bekeken

Geschreven door

Sommige mensen dromen intenser tijdens een volle maan of kunnen helemaal niet in slaap vallen. Anderen merken er niks van en weer anderen passen hun hele levensstijl aan op de standen van de maan en merken dat de maan invloed heeft op hun emoties én…
1.368 keer bekeken