door seksuoloog Talitha

Samenwonen! Dít betekent het voor jullie relatie

15 mei 2022

Na de frisse, spannende start van jullie relatie kabbelen jullie voort. Het gaat lekker, jullie kennen elkaar en zijn goed op elkaar ingespeeld. Het is tijd voor een volgende stap: samenwonen! Samen een huis delen, elke nacht samen slapen en steeds meer jullie levens met elkaar delen. Een geweldige ontwikkeling in jullie relatie, maar samenwonen kan ook de nodige gevolgen hebben en best een uitdaging zijn. Wat is het effect van samenwonen op jullie relatie en wat zijn de beste tips om het samenwonen tot een succes te maken? Check het in dit blog!

De invloed van samenwonen op jullie relatie

Nu je niet meer zelfstandig woont, betekent dat je veel meer in overleg met je partner moet bepalen welke keuzes worden gemaakt. Hoe wordt de inrichting? Wiens meubels gaan mee naar jullie stekkie? Maar ook keuzes over de boodschappen, de rekeningen die betaald moeten worden, wat er gekookt moet worden etc. Waar je alleenwonend nog alle vrijheid had om je leven helemaal op jouw eigen manier in te richten, zul je nu zeker ook rekening moeten houden met de wensen en grenzen van je partner. Dat betekent dat je waarschijnlijk op sommige vlakken wat concessies moet doen. Voor sommigen kan dit erg lastig zijn. Anderen hebben juist de neiging om teveel te schikken naar hun partner. In dat geval is de kans aanwezig dat je teveel van je eigen identiteit verliest. Probeer dus de balans te vinden tussen je eigen leven, die van je partner én die van jullie samen.

Tip! Open een gezamenlijke rekening, waar jullie beiden maandelijks een gelijkgestemd bedrag op storten. Zo houd je je eigen financiën en de gezamenlijke financiën overzichtelijk.

Het plannen van quality time

Toen jullie nog apart van elkaar woonden, was met elkaar daten of elkaar zien al gauw jullie quality time. Wanneer je gaat samenwonen, zie je elkaar iedere dag en zal het ook gewoon zijn om dagelijks in elkaars leven te zijn. Jullie ploffen makkelijk samen op de bank en ondernemen verder niet zoveel. Veel stellen merken dat echte dates dan minder worden gepland. Naast jullie studie of werk, zal er tijd besteed worden aan sport, hobby’s en vrienden. Soms betekent dat dat er nog weinig tijd overblijft om echt samen weer van elkaar te genieten. Plan dus – juist nu jullie samenwonen – iets leuks samen of reserveer een avond voor jullie twee en haal alles uit de kast om het spannend, romantisch of speciaal te maken.

Samenwonen: het effect op jullie seksleven

Iedere dag het bed samen delen heeft echter bij veel koppels ook invloed op het seksleven. De spanning en magie verdwijnt mogelijk een beetje uit de slaapkamer. Veel stellen in een langdurige relatie die samenwonen merken dat de frequentie van seks wat minder wordt. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar kijk er niet van op wanneer dit gebeurt. Minder vaak vrijen hoeft ook niet direct een slecht teken te zijn. Het is vaak pas een probleem wanneer er een verschil in seksueel verlangen ontstaat tussen jou en je partner. Uiteindelijk zullen jullie beiden moeten blijven investeren in een tevreden relatie en seksleven. Dat betekent: communiceren, communiceren en nog eens communiceren. Blijf open en eerlijk met elkaar in verbinding en peil regelmatig bij elkaar hoe jullie gaan, ook in de slaapkamer.

Er ontstaat een andere dynamiek

Samenwonen betekent hoe dan ook dat de verbinding en dynamiek tussen jullie zal veranderen. Het wordt vaak dieper, jullie groeien meer naar elkaar toe en wellicht voel jij je steeds meer een eenheid met je partner. Doordat jullie zoveel tijd met elkaar doorbrengen, betekent het ook dat irritaties of ruzies sneller op de loer liggen. En verrassend of niet, vaak gaan de ruzies om de meer onbenullige of kleine dingen.

Tip! Blijf ook vooral dingen apart van elkaar doen. Iedereen heeft in meer of mindere mate tijd nodig voor zichzelf.

Er zullen grenzen moeten worden gesteld

Bij een goede en gezonde relatie draait het onder andere om het bewaken van je grenzen en het respecteren van die van je partner. Dit kom je tegen op alle vlakken van de relatie: op seksueel vlak, maar ook in het huishouden of bij jullie financiën. Daarnaast zul je ongetwijfeld ook wel eens behoefte hebben aan wat ruimte of me-time. Wanneer je samenwoont is het iets lastiger om wat meer tijd voor jezelf te hebben. Geef dus aan wat je behoeften zijn en wat je nodig hebt om lekker in je vel te blijven zitten. Het is daarnaast heel belangrijk dat jullie beiden je thuis voelen in jullie huis. Ook daar zullen gezamenlijke afspraken over moeten worden gemaakt, qua inrichting, sfeer, vrienden die op bezoek komen of jullie eigen aan- of afwezigheid in huis.

Wat is jouw ervaring met samenwonen? Laat het ons weten in een comment hieronder!

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid