Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Eerste hulp bij een vaginale schimmelinfectie

17 juli 2019,

geschreven door

Vrijwel iedere vrouw heeft er wel eens mee te maken: vaginale klachten, zoals jeuk, irritatie, zwelling of roodheid. Erg vervelend en ook niet het meest fijne onderwerp om te bespreken. Wat kan je doen als je vaginale klachten ervaart en hoe herken je het als er sprake is van een infectie, zoals een vaginale schimmelinfectie? Lees in dit blogartikel alles dat je moet weten over een vaginale schimmelinfectie en andere vaginale ongemakken.

Een optimaal vaginaal klimaat

De vagina heeft van nature een zuur klimaat, met een optimale pH-waarde tussen de 3,8 en 4,5. Dit klimaat bestaat onder andere uit goede bacteriën en is nodig om de vagina te beschermen tegen slechte bacteriën. Toch kan het voorkomen dat de pH-waarde verstoord raakt. Er ontstaat dan een disbalans tussen de goede en slechte bacteriën, waardoor een infectie kan ontstaan. De oorzaken van een verstoorde pH-waarde zijn uiteenlopend.

“Een vaginale infectie ontstaat vaak door een verstoorde pH-waarde van de vagina.”

ph-waarde vagina

Waar kan de vaginale pH-waarde van verstoord raken?

  • Wassen met zeep. Was daarom nooit de vagina met zeep, zelfs niet met intieme zepen. Lauwwarm water gebruiken om de vagina te spoelen is voldoende om je vagina gezond en rein te houden.
  • Dragen van synthetisch ondergoed. Hierin kan de vagina niet voldoende ademen, waardoor zweet en vocht moeilijk weg kunnen. Een vochtig klimaat is een feestje voor schimmels.
  • Te strakke of vochtige slips dragen.
  • Gebruik van medicijnen, zoals antibiotica.
  • Hormoonschommelingen door menstruatie, zwangerschap of stress.
  • Te lang dragen van maandverband of tampons
  • Sperma, speeksel
  • Gebruik van hormonale anticonceptie

Wist je dat… bij een vaginale infectie vaak ten onrechte gedacht wordt aan een soa of slechte hygiëne?

Hoe herken je een vaginale schimmelinfectie?

Iedere vrouw krijgt wel eens te maken met een verstoord vaginaal klimaat, waardoor vaginale klachten optreden. Zeker 75% van de vrouwen heeft wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad, veroorzaakt door de candida albicans schimmel. Deze vervelende infectie is te herkennen aan:

  • Jeuk in en rond de vagina
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Irritatie
  • Zwelling en roodheid van de vagina-opening en schaamlippen
  • Veel en geurloze afscheiding, die wit en brokkelig eruit ziet

De mate waarin je deze klachten ervaart, kunnen per vrouw verschillen. Niet iedere vrouw ervaart ook alle symptomen.

Andere vaginale infecties

Hoewel de candida infectie het meest bekend is, kunnen vrouwen ook te maken krijgen met andere vaginale infecties.

Bacteriële vaginose (Gardnerella infectie)

Ongeveer één op de drie dames krijgt te maken met bacteriële vaginose. Hierbij krijgt de Gardnerella bacterie de overhand bij een verstoord vaginaal klimaat. Dit leidt tot klachten als waterige, grijswitte afscheiding. Soms zijn er ‘luchtbellen’ zichtbaar in de afscheiding. Daarnaast kenmerkt het zich met een sterke, onaangename ‘visachtige’ geur. Deze geur wordt bovendien versterkt wanneer de afscheiding in contact komt met sperma. Daarnaast kan een vrouw ook vaginale jeuk ervaren.

Fact! Bacteriële vaginose is géén soa, hoewel je de bacteriën wel seksueel kan overdragen. Mannen ervaren doorgaans geen klachten.

Vaginale schimmelinfectie

Dikke, witte, brokkelige afscheiding
Geurloos
Vaginale jeuk
Branderig gevoel
Zwelling en roodheid
pH-waarde: < 5

Bacteriële vaginose

Witgrijze, waterige afscheiding
Sterke ‘visachtige’ geur
Vaginale jeuk


pH-waarde: > 5

Trichomonas

In tegenstelling tot de candida infectie en bacteriële vaginose, is trichomonas wél een seksueel overdraagbare aandoening. Deze soa wordt door een parasiet veroorzaakt, dat via de slijmvliezen, afscheiding, voorvocht of sperma kan worden overgedragen. Niet iedereen ervaart klachten, al kunnen vrouwen last krijgen van een rode, gezwollen vagina en schaamlippen en een branderig gevoel bij het plassen.

Het aanpakken van een vaginale infectie

Om vervelende vaginale klachten te voorkomen, is het belangrijk om goed voor je vagina te zorgen. Was het dus enkel met lauwwarm water, draag ademend ondergoed, slaap desnoods naakt en streef een gezonde leefstijl na. Slaaptekort, een ongezond dieet of het gebruik van alcohol kunnen je weerstand verstoren, waardoor infecties sneller de kop opsteken.

Is er toch sprake van vaginale klachten? Wees dan echt niet bang om naar je huisarts te stappen. Hij of zij krijgt regelmatig te maken met vrouwen die dezelfde klachten als jij ervaren. Je bent dus niet de enige! Je huisarts kan eventueel aan de hand van een kweekje of uitstrijkje constateren om wat voor infectie het gaat en kan jou de juiste medicatie voorschrijven.

Heb jij ook wel eens last gehad van vaginale klachten als een vaginale schimmelinfectie?

3 reacties

  1. Hey, ik heb vaak last van schimmelinfecties. Ik krijg dat meestal van tarwe eten of ongezonde leefstijl. Ik wil geen tablet of iets kopen omdat dat niet natuurlijk is, wat kan ik wel gebruiken hiertegen? Op een natuurlijke manier zoals yoghurt en een tampon.
    Alvast bedankt, groetjes!

    1. Beste Juul,

      Vervelend om steeds terugkerende infecties te hebben. De meest natuurlijke remedie hiertegen zal echter in jouw geval een verandering in je dieet en/of een meer gezondere leeftijl proberen te hanteren. Zo kan je experimenteren met het minderen van tarwerijk voedsel en wat vaker recepten met meel, noten, zaden of granen klaar te maken. Denk hierbij aan boekweit, gierst, amaranth, haver, spelt- soja of amandelmeel en allerlei soorten noten. Dit zal op termijn de meest duurzamen oplossing voor jou zijn. Succes!

  2. Wat ook goed helpt: azijn. Verdunnen met een beetje water en alles goed deppen. Prikt een beetje, maar azijn werkt bacteriedodend (= anti schimmel) én is zuur (duh), dus goed voor de vagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.048 keer bekeken

Geschreven door

Wil jij jouw libido verhogen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige! Een laag libido kan best frustrerend zijn, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. Daarom hebben wij een guide samengesteld om jouw seksuele verlangens te leren kennen …
2.048 keer bekeken