Toen jij en je partner net samen waren kon jij je geluk niet op. Je werd elke dag wakker met een glimlach en een warm gevoel van binnen. Alle dagen waren top, je had zin in het leven en (bijna) alles met en aan je partner was leuk. Jij was gelukkig. Jij was verliefd. Bij sommige mensen blijft dit gevoel, bij anderen verandert dat gevoel van geluk langzamerhand in tevredenheid. Is dat erg?
Om te beginnen is elke relatie anders, net zoals ieder mens. Wat voor de een lijkt op een droom, kan voor de ander klinken als een nachtmerrie. Dus doe vooral waar jij je goed bij voelt. Wij leggen je graag uit wat de verschillende fases van ene lange relatie zijn en hoe jij je daar (waarschijnlijk) bij voelt.
Dit zijn de 11 subtiele signalen die bewijzen dat jij verliefd bent!
Meer en meer
Mensen willen altijd groter, sneller, beter, meer. En zo kan het ook gelden voor relaties. Als je over de eerste verliefdheidsfase heen bent kan je het gevoel krijgen dat je opzoek wil gaan naar meer. Meer spanning, meer passie, meer liefde, meer geluk. Maar geen enkele relatie blijft altijd hetzelfde. Dat komt omdat de relatie mee verandert met jullie levens. Jullie doorgaan verschillende fases.
“Mensen willen altijd groter, sneller, beter, meer.”
Veel mensen in een relatie zijn tevreden en creëren hierdoor een soort van schijngeluk voor zichzelf. Dat wat zij hebben is prima, het is veilig en vertrouwd. Is dat echt geluk? Misschien waren jij en je partner vroeger een perfecte match, maar is dit met de jaren veranderd. Jullie ambities, doelen en interesses liggen inmiddels misschien wel helemaal niet meer op een lijn. Maar jullie houden wel van elkaar en hebben jaren samen doorgebracht. Jullie leven is een schat aan gedeelde herinneringen. Is jullie relatie nu wat saaier door de fase waarin jullie zitten of passen jullie echt niet meer bij elkaar? Leer de fases van een relatie kennen en ontdek waarom jij je misschien iets minder gelukkig voelt.
De 6 fases van een lange relatie
Het is goed om te weten dat elke relatie door verschillende fases gaat. Bij elke fase horen andere gevoelens. Het is dus normaal dat je niet altijd even verliefd bent. Of dat het soms wat saai lijkt. Vraag jij je soms af of je wel écht gelukkig bent of dat je gewoon tevreden bent met wat je hebt? Wij leggen de verschillende fases uit zodat jij beter begrijpt wat jij voelt.
Fase 1. Samenkomen, tot 2 jaar
De eerste fase is een de meest spannende fase. Je leert elkaar kennen, alles is spannend, nieuw en leuk. Er is heel veel behoefte aan fysieke connectie en jullie hebben waarschijnlijk veel seks. Jullie willen alles van elkaar leren kennen en tonen daarom heel veel interesse. Er zijn nog niet veel ruzies en irritaties want door de verliefdheid zie je tekortkomingen niet eens.
Fase 2. Bouwen, 2-3 jaar
In deze fase gaan jullie naar de volgende stap. Vaak is dat samenwonen. Jullie zullen nu vaker ruzie hebben en het gaat vaker over praktische zaken. Je gaat meer nadenken over de relatie. De dingetjes die vroeger juist leuk vond aan je partner, vind je nu ineens irritant. Dat schattige snurkje is ineens oorverdovend, die lange haren die je prachtig vond, verstoppen nu je doucheputje! Je wil meer zekerheid en vraagt je soms af ‘is dit het?’. In deze fase kan het goed zijn dat je iets minder gelukkig bent en je afvraagt of je opzoek moet naar iets anders.
“De dingetjes die vroeger juist leuk vond aan je partner, vind je nu ineens irritant”
Fase 3. Zelfbevestiging, 3-4 jaar
Tot deze fase wilden jullie vaak dingen samen doen. Maar vanaf nu merken jij en je partner dat er meer behoefte is aan individualiteit. Jullie willen meer je eigen gang gaan. Aan de ene kant is dit heel goed, maar aan de andere kant kan deze fase zorgen voor onzekerheid. Want, waarom heeft mijn partner minder behoefte aan mij? Doe ik iets verkeerd? Ben ik niet genoeg? Het is in deze fase belangrijk om goed met elkaar te blijven praten.
Fase 4. Samenwerken 5-14 jaar
Als je in deze fase zit zal je het gevoel van geluk weer terug vinden. De relatie is vertrouwd en veilig maar tegelijkertijd komt de spanning weer terug. Jullie hebben elkaar nodig voor steun en jullie motiveren elkaar om het beste uit jezelf te halen. Het gevaar van deze fase is dat jullie elkaar voor lief kunnen nemen omdat het té vertrouwd voelt.
Fase 5. De Aanpassing 15-25 jaar.
Er worden minder vragen gesteld en alles gaat makkelijker. Je weet dat je partner niet meer verandert dus je weet precies wat je wel of niet aan hem/haar hebt. Er is minder passie, maar dat is ook minder belangrijk. Het gaat vooral om vriendschap en gezelschap. Het komt misschien als een verrassing maar op seksueel gebied is dit een hele goede fase! Ondanks dit is dit ook een fase waarin veel mensen beginnen te twijfelen. Dit is wat het is. En is dat genoeg voor jou? Jullie zijn zo lang samen en het voelt al lang niet meer speciaal.
“Is dit genoeg voor jou?”
Fase 6. Hernieuwing 25+ jaar
Jullie droom van samen oud worden is uitgekomen! Hoe romantisch. Jullie kunnen samen herinneringen ophalen en genieten van al het mooist dat jullie hebben meegemaakt. Koppels in deze fase zijn vaak het meest romantisch.
Conclusie
Dus, moet je altijd super verliefd en gelukkig zijn in je relatie? Kortgezegd; ja, je moet altijd een bepaalde mate van geluk ervaren in je relatie. Misschien beter te omschrijven als tevredenheid. En het is niet vreemd als je niet altijd even gelukkig bent of verliefd bent op je partner. Een relatie bestaat niet enkel uit leuke momenten, maar het is wel belangrijk dat de afweging tussen leuke- en slechte momenten goed is. Is het vaker niet leuk, dan wel leuk en voel jij je vaker erg ongelukkig dan juist wel gelukkig? Dan is het tijd om heel goed na te denken over je relatie.
Hoe lang zijn jij en je partner al samen?
1 Response
We hebben elkaar leren kennen in 1991