It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

2.583 keer bekeken

Hoe ver is té ver: seksuele intimidatie

7 juli 2020,

geschreven door

Van ongevraagde dickpics tot een vreemde die zomaar aan je lichaam zit. Seksueel gedrag kan in veel gevallen ongewenst zijn en overkomen als seksuele intimidatie. Het zijn vooral vrouwen die hier veel te vaak mee moeten dealen. Toch blijft het, zelfs na de #metoo beweging, nog steeds gebeuren. Eerlijk is eerlijk; het is soms best lastig om te bepalen welk gedrag acceptabel is en welk gedrag echt te ver gaat. Daarom leggen wij het een en ander over seksuele intimidatie voor je uit.

In deze blog

Seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Andere benamingen voor seksuele intimidatie zijn seksueel ongewenst gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag. We spreken van ongewenst seksueel gedrag wanneer de grenzen van een persoon worden overschreden. Het is een lastig begrip, want voor ieder persoon ligt de grens ergens anders. Je kan dus niet zwart wit zeggen: hier ligt de grens. Wat de een spannend en grappig vindt, kan voor de ander al over de grens gaan en een ongemakkelijk of onveilig gevoel oproepen. Dit gedrag hoeft trouwens niet per se fysiek te zijn. Ook het sturen van seksueel getinte berichten of het versturen van dickpics vallen onder seksueel ongewenst gedrag als de ontvanger geen toestemming heeft gegeven.

“De grens ligt voor iedereen ergens anders.”

Dus wanneer jij als man een ‘onschuldige’ foto van je penis opstuurt, bedenk dan dat de persoon die deze foto ontvangt, hier (waarschijnlijk) niet op zit te wachten. Misschien voelt hij of zij zich wel extreem ongemakkelijk of beledigd door die foto, die voor jou niet zo veel betekent. Wat de een spannend en grappig vindt, kan voor de ander ongemakkelijk of zelfs traumatisch zijn. Nou is het versturen van een foto van jouw gereedschap natuurlijk een stuk  minder erg dan andere vormen van seksuele intimidatie, maar dat moet niet uitmaken. Elk gedrag dat voor iemand over de grens gaat, is onacceptabel.

Welk gedrag wordt gezien als grensoverschrijdend?

Seksuele intimidatie is volgens de Wet Gelijke behandeling art. 1 ‘verbaal of fysiek gedrag met een seksuele intentie, bedoeld om de waardigheid van een persoon aan te tasten. Vooral wanneer er sprake is van een bedreigende, beledigende, vijandige, vernederende of kwetsende situatie.’ Hoewel de grens dus voor iedereen ergens anders ligt, wijst onderzoek uit dat de volgend gedragingen vaak als grensoverschrijdend worden gezien:

 • In het nauw drijven
 • Ongewenst zoenen
 • Seksuele beledigingen
 • Om seks vragen
 • Ongewenst aanraken

In mindere mate, maar ook:

 • Persoonlijke ruimte benaderen
 • Seksuele opmerkingen
 • Ongegeneerd het lichaam bekijken

Ook als er niks illegaals gebeurt, kan een situatie ongewenst, intimiderend of traumatiserend zijn.

Straatintimidatie

Onder seksueel grensoverschrijdend gedrag valt ook straatintimidatie, zoals nafluiten, naroepen, achterna lopen, betasten, in het nauw drijven, seksuele beledigingen en agressief om seks vragen. In verschillende steden, waaronder Rotterdam en Amsterdam, staat er een boete van 190 euro op.

Is nee echt nee?

Hier kunnen we heel duidelijk over zijn. Nee, is altijd nee. Er is een aantal redenen waarom vrouwen dingen toelaten die ze eigenlijk niet willen. Ze voelen zich bijvoorbeeld onder druk gezet of ze zijn bang dat de ander boos wordt. Maar ook alcohol of drugsgebruik, chantage en het opwekken van medelijden kunnen invloed hebben. Vaak zéggen vrouwen wel ‘nee’, maar durven ze met hun gedrag de man niet duidelijker af te wijzen. Daardoor kan hij het idee krijgen dat haar ‘nee’ niet echt gemeend is.

“Ze zei wel ‘nee’, maar ze stribbelde verder niet echt tegen.”

Je kan als vrouw best vrijwillig met iemand zoenen, en zelfs de eerste move maken, maar vervolgens niet meer dan alleen zoenen willen. Als de man dan blijft aandringen kunnen sommige vrouwen toch overstag gaan en seks hebben terwijl ze dit eigenlijk niet willen. Ze denken dan dat het ‘moet’ omdat zij begonnen zijn met zoenen.

Wat vind jij?

Wij schetsen hieronder twee situaties om te laten zien hoe seksuele intimidatie eruit kan zien. Wat vind jij? Gaan deze situaties te ver of vind jij dit nog kunnen?

Situatie 1

Een vrouw van 27 plaats een leuke vakantiefoto op haar openbare Instagram. Ze draagt een bikini, want ze is op het strand. Ze heeft een volle D cup, haar borsten vallen wel op. Een onbekende man reageert onder haar foto: ‘zó lekker wijf! Ik wil die tieten wel even lekker in mijn mond nemen’.

Situatie 2

Een meisje van net 18 loopt op straat, het is al donker. Een jongen komt op haar af: “Hey mooie meid, waar ga je heen?” Ze heeft geleerd het te negeren dus ze loopt door. “Is het goed als ik met je mee loop lieverd? Zullen we naar je huis gaan?” Ze kijkt hem niet aan maar vraagt of hij haar met rust wil laten. Hij pakt haar arm vast en zegt “geloof me schatje, je gaat het heerlijk vinden met mij. Ik ga goed voor je zorgen”. Ze raakt in paniek, trekt zich los en rent weg. “Rot dan maar op vieze hoer!” Schreeuwt hij haar na.

Conclusie

Het is dus onmogelijk om te zeggen dít is de grens en dít gaat te ver. Maar het is wel duidelijk dat het allemaal te maken heeft met het respecteren van andermans gevoel en grenzen. Zoals je in de voorbeelden hierboven kunt lezen komt seksuele intimidatie in heel veel gradaties. Van ‘onschuldige’ opmerkingen en intimiderend gedrag tot zelfs aanranding en verkrachting. Onze tips: Onthoud dat nee, altijd nee is en dwing nooit iets af. Ook niet als je denkt dat de ander het ‘vast wel’ wil.

Hoe ga jij om met ongewenst seksueel gedrag?

3 reacties

 1. Een onbekende man (die nota bene getrouwd is!) van wie ik het Facebookvriendschapsverzoek had aanvaard omdat we gemeenschappelijke vrienden hebben, vroeg me via Messenger om seks. Ik zei hem dat ik geen interesse had. Enkele maanden later contacteerde hij me opnieuw. Ik herhaalde dat ik geen interesse had en voegde toe dat ik zijn vraag zelfs kwetsend vond, omdat hij me reduceert tot gratis hoer. Hij repliceerde dat ik geflatteerd zou moeten zijn, en noemde me flauw en kleinburgerlijk. Daarop bezorgde ik het chatgesprek aan de politie. Ik was helemaal uit mijn doen en kon dagenlang aan niets anders denken. De politie echter beweerde dat de man niets strafbaars heeft gedaan en zei dat ik hem gewoon moet negeren. Het frustreert me dat er niets aan het gedrag van deze man wordt gedaan.

  1. Hi Joke,

   Wat vervelend om te horen! Heel veel mannen beseffen niet dat hun woorden respectloos en kwetsend zijn. Het is absoluut niet onze taak, maar helaas zijn het vaak wel de vrouwen die er last van hebben, die deze mannen moeten aanspreken op hun gedrag.

   Fijn dat je je verhaal met ons deelde! Hoe meer vrouwen hier open over praten, hoe duidelijker het probleem wordt. En hopelijk beseffen meer mannen dan dat dit soort gedrag onacceptabel is.

  2. Hi Joke,

   Mannen kunnen seks hebben zonder gevoel, omdat mannen, met vooral veel testosteron, vooral veel dopamine aanmaken, terwijl bij vrouwen dat oxycotine is (testosteron vs oestrogeen). Daarom is het zo dat als een aqntrekkelijke vrouw in een ruimte met mannen vraagt wie er seks met haar wilt, bijna alle mannen dat zouden kunnen willen. Terwijl als een man dat vraagt, er nagenoeg geen vrouw is die dat zou doen. Dat is geen denk ik geen cultuurverschil maar een biologisch verschil. Het is dus heel goed dat er nu voor bewustwording gezorgd, maar dat is te weinig om het probleem aan te pakken. Je moet praktische maatregelen gaan nemen om mannen en vrouwen vaker gescheiden te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Mannen die te maken hebben met het Death Grip-syndroom hebben meer moeite om tot een orgasme te komen en ervaren minder stimulatie tijdens het masturberen en de seks met hun partner. Waar komt dit begrip vandaan en is er een manier om er vanaf te kom…
5.768 keer bekeken