Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Is een stabiele relatie funest voor mijn seksleven?

6 april 2022,

geschreven door

Je ziet elkaar iedere dag. Je hebt de ander al honderd keer van de beste en slechtste kanten gezien. De tijd van ‘s avonds uren praten, elkaar diep in de ogen kijken en de rest van de wereld vergeten, is voorbij. Je ploft nu vaker gewoon met een filmpje of een serietje naast elkaar op de bank.

Een stabiele, vertrouwde relatie met iemand van wie je houdt en waarbij je je veilig voelt, dat is waar veel mensen naar streven. Toch is het ook een beeld dat je nou niet zo snel associeert met stomende, gepassioneerde seks. Veel mensen voelen zich hier dan ook onzeker over. Ze vragen zich af: als ik eenmaal in een stabiele relatie zit, is mijn seksleven dan ten dode opgeschreven? Is seksuele sleur in een stabiele relatie uiteindelijk onvermijdelijk? Hieronder mijn tips om ook in een langere relatie van seks te blijven genieten.

Accepteer dat relaties verschillende fases kennen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat die allereerste fase van verliefdheid eigenlijk een verhaal apart is. Dat is een tijdelijke staat waarin je door een soort cocktail van allerlei stofjes in de hersenen volledig bezeten bent van elkaar en ook lichamelijk geen genoeg van elkaar kunt krijgen. Het beloningscentrum van de hersenen wordt in die fase zo sterk gestimuleerd dat je verliefdheid bijna een beetje kunt vergelijken met een tijdelijke verslaving. Je wilt elkaar continu bespringen en het liefst meerdere keren per dag. Dit wordt ook nog versterkt door het feit dat alles nieuw is. Je kent elkaar pas net en er valt nog zoveel te ontdekken dat alles leuk en spannend is.

“Het beloningscentrum van de hersenen wordt tijdens verliefdheid zo sterk gestimuleerd dat je verliefdheid bijna een beetje kunt vergelijken met een tijdelijke verslaving.”

Als je er zo naar kijkt, is het niet zo gek dat deze fase na een tijdje weer voorbij gaat. Gelukkig maar, zou je bijna zeggen, want anders zou het lastig zijn om je op de lange termijn ook nog op andere dingen te focussen. Na een tijdje normaliseert de hormoonhuishouding in de hersenen weer een beetje en neemt dat bijna obsessieve verlangen dat bij verliefdheid hoort af en zal ook de zin in seks weer wat afnemen. Dat je in een langere relatie na een tijdje niet meer zoveel seks hebt als in het begin is dus heel normaal en helemaal niet iets om over in te zitten.

Juist vertrouwen maakt dat je los kunt laten

Hoewel een stabiele relatie door veel mensen niet wordt geassocieerd met een wild seksleven, is dat niet per se terecht. Juist als je de persoon met wie je in bed ligt niet goed kent, kan er nog wel eens onzekerheid opspelen. Misschien voel je prestatiedruk, faalangst of onzekerheid over je lichaam. Je voelt je misschien niet helemaal vrij om je te laten gaan, om je vrij te bewegen, geluid te maken, uit angst om raar gevonden te worden. Juist als je met je partner een sterke vertrouwensband hebt, kan dat een heel goede voedingsbodem bieden om lichamelijk wat meer op ontdekkingsreis te gaan. Als je je veilig en geliefd voelt, zul je je misschien vrijer voelen om de boel tijdens de seks lekker los te laten en je lichamelijk helemaal te laten gaan. Er zijn dan ook tal van stellen van wie het seksleven met de jaren juist steeds beter is geworden. Bijvoorbeeld omdat de partners beter op elkaar ingespeeld raken, weten wat de ander lekker vindt en er met de jaren een steeds dieper vertrouwen is gegroeid, waar vanuit nieuwe dingen kunnen worden ontdekt.

“Juist als je met je partner een sterke vertrouwensband hebt, kan dat een heel goede voedingsbodem bieden om lichamelijk wat meer op ontdekkingsreis te gaan.”

Blijf moeite doen voor elkaar

Een stabiele relatie hoeft dus zeker niet slecht voor je seksleven te zijn. Sterker nog: een sterke band kan seks juist beter maken. Maar belangrijk is daarbij wel dat je allebei moeite blijft doen om het samen een beetje spannend te houden. Want als je lang samen bent, dan ligt het risico wel op de loer dat je het riedeltje na een tijdje wel zo’n beetje kent. Je bent minder nieuwsgierig naar elkaar, je doet minder moeite voor elkaar en je hebt een druk leven waardoor seks er steeds vaker bij inschiet. Dat is heel normaal, maar het is wel goed om daar waakzaam op te blijven. Blijf momenten inplannen waarop je even helemaal de tijd neemt voor elkaar. Blijf elkaar uitdagen en laten zien dat je de ander aantrekkelijk vindt. Neem elkaar niet voor lief, maar doe moeite om de ander blij te maken en af en toe te verleiden. Je zal misschien niet meer teruggaan naar de fase waarin je elkaar drie keer per dag wilde bespringen, maar geloof me: een spannend en prikkelend seksleven is nog steeds binnen handbereik.

Gewoon een beetje moeite voor elkaar blijven doen en je hebt er een leven lang plezier van.

Succes!

Hulp nodig?

Heb jij al langer een relatie en zit jouw seksleven met je partner even in een dip? Wees gerust, een seksuoloog kan vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

15.625 keer bekeken

Geschreven door

Je hebt vast wel eens van een rebound relatie gehoord. Een rebound relatie is een relatie die iemand begint om een recent beëindigde relatie te verwerken. Het zou de beste manier zijn om een gebroken hart te genezen. Ze zeggen niet voor niks: “The…
15.625 keer bekeken