2.526 keer bekeken

Waarom naspel goed is voor je relatie

19 januari 2022,

geschreven door

Wat is naspel? En hoe kan het de seks, en jouw relatie intiemer maken? Als het op seks aankomt, is voorspel een bekend begrip. Maar over het belang van naspel, wat dat is en waarom het belangrijk is, hebben we het veel minder. Jammer, want naspel heeft wel degelijk een functie en als je het integreert in je seksleven, dan kan het een heel positieve invloed hebben op de beleving van seks en intimiteit in jouw relatie.

Verwaarloos het niet

Naspel is namelijk een onderdeel dat door veel mensen nog wel eens een beetje verwaarloosd wordt. Is de vrijpartij afgelopen, dan vallen jullie misschien wel meteen in slaap, je grijpt naar je telefoon of je stapt meteen uit bed om weer verder te gaan met de orde van de dag. En dat is dus eigenlijk een beetje zonde. Je laat daarmee namelijk een heel waardevol moment schieten, waarmee je jouw seksleven en de band met jouw partner nog extra kan versterken.

Pak het gouden uurtje voor bonding

Als je net seks hebt gehad en misschien wel een orgasme hebt beleefd, ben je net heel kwetsbaar en intiem geweest met elkaar. Je huid is nog heel gevoelig, je zintuigen staan op scherp, er is net een bommetje van fijne hormonen zoals oxytocine afgegaan in je lichaam. Hierdoor verkeer je eigenlijk in een heel bijzondere staat, waarin je heel ontvankelijk bent voor bonding en connectie. Als je elkaar in dat moment opzoekt om dat moment ook echt bewust met elkaar te delen, dan versterkt dat jullie emotionele band.

Bonding

Blijf samen in het moment

Naspel hoeft helemaal niet veel voor te stellen. Het gaat er vooral om dat je nog even met elkaar in het moment blijft. Door in elkaars armen te liggen. Te kussen. Te knuffelen. Elkaar nog even te strelen. En zo rustig samen af te bouwen na die enorme piek die jullie net samen hebben beleefd. Het kan een fijn moment zijn om even wat met elkaar te praten. Maar maak er vooral geen evaluatie van. Bevestig elkaar op een positieve manier. En laat vooral het moment zoals het is samen bestaan.

Zorg voor elkaar

Bij seks komt vaak een moment van ontlading kijken. Dat kan emoties oproepen. Positieve, maar ook negatieve. Sommige mensen moeten huilen na seks. Andere mensen voelen zich plotseling verdrietig of eenzaam. Ook schaamte is een emotie die de kop op kan steken. Bijvoorbeeld doordat de seks oude vastgeroeste ideeën of onbewuste overtuigingen triggert over seks of je eigen lichaam, waardoor je je slecht gaat voelen.

Ik kom dit in mijn praktijk regelmatig tegen. Omdat juist na de seks het gevoel van kwetsbaarheid extra groot kan zijn, is het belangrijk om hier op een liefdevolle manier aandacht aan te geven. Heeft jouw partner last van dit soort gevoelens, stel hem of haar dan gerust. Laat diegene niet alleen door meteen op je telefoon te gaan zitten, wat het rottige gevoel alleen maar versterkt, maar zorg voor elkaar, zodat jullie de ervaring samen op een positieve manier kunnen afsluiten.

Vergeef je slaperige partner

Is jouw partner een man en valt hij na de seks altijd meteen in slaap? Wees dan niet te streng voor hem, want mannen maken na de seks een hormoon aan dat slaapt opwekt. Gek genoeg gebeurt dit bij vrouwen niet, dus daar kan nog wel eens wat onbegrip ontstaan. Valt jouw partner in slaap, kruip er dan vooral lekker tegenaan en voel de fysieke nabijheid en intimiteit van het samen liggen en totaal ontspannen zijn.

Ga even naar de wc

Als vrouw is het wel belangrijk om voordat je in slaap valt eerst even naar de wc te gaan om te plassen. Tijdens de seks kunnen namelijk bacteriën in de urinebuis terecht komen, waardoor je een blaasontsteking kunt oplopen. Door te plassen, spoel je die bacteriën weer weg. Een kleine moeite waarmee je mogelijk vervelende en pijnlijke klachten kunt voorkomen. Je hoeft na de seks niet meteen op te springen, er mag best een half uurtje tussen zitten, maar doe het wel even voordat je lekker samen in slaap valt.

Laat je brein een notitie maken: dit was fijn

Naspel is niet alleen goed voor je relatie omdat je er een fijn moment mee creëert tussen jullie samen. Het is ook echt een manier om positieve verbindingen aan te leggen in je brein, die de verliefde gevoelens voor je partner kunnen versterken. En die er ook voor kunnen zorgen dat je de volgende keer weer meer zin hebt in seks.

Heb je namelijk net hele lekkere seks gehad, maar je raffelt de ervaring eigenlijk af door daarna meteen uit bed te stappen en elkaar geen blik meer waardig te gunnen, dan kan dat ondanks de lekkere seks toch voor een minder positieve nasmaak zorgen. Het is een beetje alsof je in de basis een lekkere taart hebt gebakken maar je die vervolgens niet mooi afmaakt of versiert, waardoor de smaak misschien prima is, maar het echte wow-effect uitblijft. Bovendien, door naspel te skippen geef je je brein minder lang de tijd om de fijne hormonen van het orgasme ook echt te koppelen aan het intieme samenzijn met jouw partner.

Naspel is een manier om positieve verbindingen aan te leggen in je brein, die de verliefde gevoelens voor je partner kunnen versterken.

Het goede nieuws is, als je wel tijd maakt voor naspel en nog even dat moment neemt om met elkaar de seks op een fijne manier af te sluiten, dan maakt jouw brein een notitie: dit was leuk, van begin tot eind. En: als ik intiem samen ben met deze persoon, dan ga ik me daar lekker door voelen. En dan zul je zien dat je daar snel meer van wil. Zo is goed naspel niet alleen goed voor de band met je partner, maar ook voor de seksdrive. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee.

Succes!

Hulp nodig?

Vind je het moeilijk om je na de seks verbonden te voelen met je partner, voel je je eenzaam of verdrietig na de seks? Aarzel dan niet om daar eens met iemand over te praten. Een seksuoloog kan je vaak heel goed helpen. Je kunt atijd een keer contact opnemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.087 keer bekeken

Geschreven door

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Op zich is stress niet direct zo ongezond voor je als wordt gedacht, tenzij er sprake is van langdurige of chronische stress. Als reactie daarop kan je lichaam in een overlevingsmodus terecht komen: een b…
1.087 keer bekeken