Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

33.635 keer bekeken

Eerste hulp bij spanken – dit is wat jij écht moet weten

26 februari 2023,

geschreven door

Pijn is fijn, toch? Sommige mensen vinden het gevoel enorm opwindend, terwijl anderen er niks van willen weten. Misschien zijn de spanning, de pijn en de attributen wel een fijne toevoeging aan je seksleven. In dit blog lees je alle tips over spanken en hoe je dit verantwoord kunt beoefenen.

Inhoud van dit artikel

Als jij dacht dat spanken alleen nog maar voorkomt in de BDSM-wereld en films, dan heb je het mis. De seksuele handeling heeft zijn weg gevonden naar menig slaapkamer. Af en toe een klein erotisch tikje uitdelen is heel normaal geworden! Ook bij mensen thuis die normaal gesproken niet zoveel met BDSM bezig zijn.

Het fijne aan spanken is dat je het kunt doen zonder dat je er iets voor hoeft aan te schaffen. Je partner over je knie leggen en met een vlakke hand op de billen slaan is al een voorbeeld van. Maar deze vorm van soft-BDSM kun je uitbreiden met verschillende (veilige) attributen en seksspeeltjes.

Waarom vinden mensen spanken lekker?

Spanken kun je ook wel billenkoek noemen. En er zijn veel mensen die spanking lekker vinden, omdat bij pijn het stofje endorfine in de hersenen vrijkomt. Hierdoor krijg je simpelweg een natuurlijke high! Bij spanken geldt echt de leus ‘pijn is fijn’. De pijn gaat gepaard met opwinding, en dat kan weer leiden tot een heerlijk orgasme.

Wist je dat… er door het spanken het gelukzalige endorfine wordt aangemaakt in de hersenen?

Begin rustig

Spontaan iemand op de billen slaan is natuurlijk not done. Dit kun je zowel op kantoor als in de slaapkamer echt niet maken. Daarom is het belangrijk om samen het een en ander af te spreken voordat je aan spanking begint! Denk aan hele simpele dingen zoals; waarmee mag je iemand slaan? En welk stopwoord ga je gebruiken?

Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je rustig begint met het spanken. Niet te hard, maar ook weer niet te zacht. Als je partner te veel pijn ervaart, dan kan diegene het stopwoord of stopteken gebruiken om dit aan te geven!

paddle

Extra gevoelig

De huid is ontzettend gevoelig na al dat spanken. Vergelijk het niveau van gevoeligheid met een blauwe plek of een kleine schaafwond. Het kan fijn zijn als de billen na een klap worden gestreeld of gekust. Eigenlijk is vrijwel elke tedere aanraking goed! Een zachte kietelaar is bijvoorbeeld perfect om de gevoelige huid mee aan te raken.

Basistips voor spanking

 • Gebruik altijd eerst je handen;
 • Houd je hand in een goede vorm; (kommetje/vingers bij elkaar)
 • Spank in een opwaartse beweging;
 • Tast af hoe je partner reageert;
 • Laat 3 seconden tussen iedere klap;
 • Ga pas na enige tijd over op toys;
 • Blijf variëren (druk, hardheid, plaats en snelheid);
 • Stop bij het stopwoord/-teken;
 • Streel de geslagen plekken;
 • Koel de huid naderhand met crème.

“Het is voor de beginner belangrijk om deze tips te onthouden.”

De beste plekken om te spanken

Iemand spanken met een zweep, flogger of welk seksspeeltje dan ook vereist behoorlijk wat vertrouwen. De ervaren BDSM’er weet dit maar al te goed en het is voor de beginner een tip om te onthouden. Als je de dominante rol aanneemt, is het belangrijk dat je precies weet waar je het beste kunt spanken.

Er zijn plekken op het lichaam welke gewoonweg spank-veiliger zijn dan andere gedeelten. In de regel is de meest voorkomende spankplek de billen. Het vetgehalte hiervan is hoog en dat maakt de billen een van de meest geschikte plekken voor spanking!

anatomie spanken

De billen spanken

Als het aankomt op spanken en BDSM dan zijn de billen een gewillig slachtoffer. Ze stellen zichzelf graag op om een tikje te krijgen. En het ding is, ze kunnen goed tegen een flinke stoot. Het is daarom ook aangeraden om het overgrote deel (70-80%) van spanken op de billen uit te oefenen.

“Telkens op hetzelfde plekje spanken kan flink gaan irriteren.”

Het oppervlakte is ook nog eens super groot! Probeer daarom ook om het spanken te spreiden over het gehele achterwerk. Hierdoor heeft je partner ook wat tijd om de erotische tikken te verwerken. Telkens op hetzelfde plekje spanken kan flink gaan irriteren. Als je aan seksspeeltjes denkt, dan zijn paddles perfect voor de billen; ze dekken bijna beide billen in één keer.

De rug spanken

De bovenkant van de rug, oftewel de schouderbladen, is een geweldige plek om te beginnen met de flogger! Net zoals bij de billen is het een groot oppervlak welke niet te missen is. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het hoofd, nek en ruggengraat erg dichtbij liggen! Dit zijn plekken waar je het liefst niet geraakt wil worden met een flogger.

Je zou, voordat je begint met een flogger (en andere speeltjes), kunnen oefenen op een kussen. Op deze manier leer je de flogger vast te houden en ben je er zeker van dat je de juiste spots blijft raken. Het hanteren van een flogger is erg belangrijk voor de juiste stimulatie.


Het spanken van de schouderbladen kan ervoor zorgen dat er endorfine in grote getale vrijkomt. Logischerwijs komen er meer endorfines vrij als de stimulatie groter is.

“Voordat je begint met een seksspeeltje zou je kunnen oefenen op een kussen.”

De dijbenen spanken

De dijbenen zijn naast de billen ook vrij populair (20-30%) als het om spanken gaat. Zowel met een paddle, een flogger als een zweepje kun je dit gedeelte van het lichaam stimuleren. Het is wel belangrijk om het verschil te weten tussen het bovenste en onderste gedeelte van de dijbenen. De gevoeligheid hiervan is voor beide hoog! Je vindt het bovenste gedeelte van het dijbeen net onder de billen. Dit is over het algemeen de beste plek voor spanking als je de dijbenen wil stimuleren en spanken.

zweepje

Het onderste gedeelte is ontzettend gevoelig! Het is belangrijk om hier teder mee om te gaan qua spanken. Ongeveer halverwege de dijbenen wordt het voor veel mensen als onprettig ervaren. Het is dan ook niet gek dat het gebruikerspercentage (10-20%) niet heel erg hoog is.

Spanken op overige plekken

Er blijven nog genoeg plekken over op het lichaam om te spanken. Let wel dat je de meeste plekken met extreem veel zorg moet behandelen. In BDSM termen wordt dit “Light Flogging Areas” genoemd. Het behoudt dezelfde sensatie als de rest van het lichaam, maar je hoeft het niet heel hard te spanken.

Het is overigens niet aangeraden om de volgende lichaamsdelen extreem vaak aan te doen! Onder deze “Light Flogging Areas” verstaan we de: onderbenen, borsten, armen, buik, vagina, penis, ballen, voeten en onderrug. Raak deze zones alleen aan met een seksspeeltje of je hand als je hier expliciet toestemming voor hebt gekregen van je partner/submissive.

Belangrijk om te onthouden: De No Go Zones

Er zijn veel plekken op het lichaam waar je absoluut niet met een zweep, flogger of paddle mag spanken. Deze plekken zijn bijvoorbeeld je hoofd, gezicht en nek. Maar vergeet ook niet de plekken waar je organen redelijk dicht op je huid liggen! Denk hierbij aan je onderrug en ruggengraat. Ook je tenen en vingers zijn geen aangename plekken om geslagen te worden met een seksspeeltje of vlakke hand.

“Bepaalde plekken op het lichaam mag je absoluut niet spanken.”

Het verschil tussen zweepjes en floggers

Hoewel een zweepje en flogger vrij veel op elkaar kunnen lijken, verschillen ze wel van elkaar! Om ze goed uit elkaar te kunnen houden, staan hieronder enkele belangrijke kenmerken van beide seksspeeltjes en natuurlijk de verschillen. Zo weet jij precies waar je op moet letten als je één van de twee seksspeeltjes wil aanschaffen.

 • Geen producten gevonden

Het sensationele verschil

Qua sensatie is er niet echt een verschil tussen beide spank accessoires. In de regel geeft het zweepje een ietwat sterkere sensatie, omdat het uiteinde vaak uit één deel bestaat. Hierdoor voelt het, na enkele zweepslagen, alsof je huid slaapt; een prikkelend gevoel. De flogger voelt natuurlijk weer heel anders aan. De prikkels moet je bij de flogger even vergeten, want hiermee geef en krijg je juist een (harde) doffe klap.

Er zijn ook genoeg zweepjes die dezelfde sensatie afgeven als een flogger en andersom. Maar als je op zoek bent naar een specifiek gevoel, dan zou dit je zeker op weg moeten helpen!

Het verschil in lengte

Ja, de staart van een zweep is over het algemeen langer in vergelijking met die van floggers. Hoe langer de zweep, hoe meer momentum het kan verzamelen en dat resulteert in een hardere steek en slag. Zwepen met een grotere lengte vereisen betere technieken en daarmee ook meer training op kussens. Floggers zullen doorgaans kortere staarten hebben om het doffe/bonkende gevoel te geven.

Meerdere staarten

Er wordt beweerd dat zwepen ergens tussen de 1 en 5 staarten moeten bevatten om ze als zweep te zien. Floggers daarentegen kunnen tot wel 20 staarten hebben en soms gaan ze daar qua aantal nog ver overheen! Voor een zweep geldt dat hoe minder staarten het heeft, hoe harder de punt en steek aankomen op het lichaam. Bij floggers gaat het juist om het gebied dat de staarten bedekken, meer staarten zijn effectiever om het juiste gevoel te krijgen. Simpelweg omdat er meer massa is wat daarvoor kan zorgen.

Bekijk ook: Marith Iedema duikt in de wereld van BDSM

Kende jij de safe zones en alle tips van spanken al? Of hebben we je interesse aangewakkerd?
Laat het ons weten in een reactie!

5 reacties

 1. Goedendag, ik vind een flinke spanking op zijn tijd heerlijk maar wel vastgebonden.
  Een keer gaf iemand mij tikjes op de anus en dat voelde verrassend aangenaam. Dat deed hij zo bewust ik wist niet of het harder zou gaan.
  Mijn vraag ..is het verantwoord om harder te slaan op de anus.

  1. Hoi Vince,

   Heb je na afloop nog veel last gehad van de anus? Het gebied is erg gevoelig dus ik zou heel geleidelijk proberen het iets op te bouwen en in de gaten houden hoe het plekje reageert. Ook zou ik het gebied goed verzorgen na afloop. Zolang er geen wondjes ontstaan en het niet te ruig wordt, moet het verder geen kwaad kunnen.

 2. Ik vind het heerlijk als mijn billen bont en blauw zijn na een harde en lange spanking met verschillende paddles. Mijn fantasie is hoe een harde spanking aanvoelt als mijn billen al blauw zijn.
  Dan wil ik daarna klaar gespanked worden.

  1. Hoi Ab, is het je al eens gelukt om klaar te komen bij een spanking.
   Ik vindt het machteloze vastgebonden fijn maar kan het klaarkomen niet voorstellen

 3. Hallo,
  Mooie site met goede uitleg is dit!
  Nu ben ik op zoek naar een vrouw die mij een spanking kan geven. Eventueel tegen een vergoeding, maar niet van die belachelijke prijzen bij een meesteres uit de sexindustrie.
  Kunt u mij helpen aan een contact?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.302 keer bekeken

Geschreven door

Vaak worden de bekkenbodemspieren in één adem genoemd met het vrouwelijk seksueel functioneren, maar ook voor mannen geldt dat goed getraine bekkenbodemspieren nogal wat voordelen met zich meebrengen in de slaapkamer. De belangrijke bekkenbodemspie…
4.302 keer bekeken