Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

28.080 keer bekeken

De wereld van SM – alles dat je moet weten!

8 april 2018,

geschreven door

Dankzij de Fifty Shades reeks zijn veel mensen bekend geworden met het fenomeen BDSM. Iemand vastbinden, blinddoeken of slaan met een zweep: het zijn allemaal vormen van kinky seks. BDSM is enorm breed en bestaat uit verschillende rollen, genres en stijlen. In dit artikel leg ik SM uit: de combinatie van Sadisme en Masochisme. 

Inhoud van dit artikel

Wat is SM?

SM is een afkorting voor de combinatie tussen Sadisme en Masochisme: sadomasochisme. Een sadist is iemand die het fijn vindt om een ander pijn te doen. Masochisme is het tegenovergestelde: de masochist wordt juist seksueel opgewonden van gepijnigd worden. Pijn staat dus centraal bij SM. Het seksuele spel tussen de Sadist en masochist wordt in sommige gevallen geuit door middel van een rollenspel.

Wist je dat… algolagnie een moeilijk woord is voor het seksueel opgewonden worden van het toebrengen of ondergaan van pijn?

Naast het element pijn, draait het bij SM vaak om een onderlinge machtsverhouding. De sadist heeft dikwijls de macht over de masochist. Hij of zij wordt dan gezien als de Dominant (afgekort Dom). Degene die de pijn ondergaat, is de onderdanige. Deze wordt ook wel de submissive, of sub, genoemd. De Dominant is in het erotische spel dus degene die de touwtjes in handen heeft.

Waarom houdt iemand van SM?

Voor veel SM’ers is het een manier om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Tijdens het SM-spel kan iemand een andere rol aannemen dan gebruikelijk is in de werkelijke wereld. Onderdanige mensen geven zich tijdens een sessie over aan de Dominant. Dat kan erg ontspannend zijn. Daarnaast ervaart de sadist een enorme opwinding door de macht die ontstaat bij het pijnigen van iemand.

Ook speelt pijn een belangrijke rol bij het ervaren van genot. Als je pijnt hebt, komt het stofje endorfine vrij in de hersenen. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig gaat voelen. Daarnaast komt adrenaline vrij: een stofje dat als natuurlijke pijnstiller werkt. Kortom: niet alleen wordt de pijn onderdrukt, de onderdanige ervaart een gelukzalig gevoel.

Feit: De meeste SM’ers zijn hele gezonde en gelukkige mensen. SM is voor hun een zeer fijne uitlaatklep.

Richtlijnen en veiligheid bij SM

SM betekent niet dat je lukraak iemand pijn kan gaan doen of laten pijnigen. Het gaat om wederzijds genot. Daarbij is het belangrijk dat het veilig en verantwoord wordt uitgevoerd.

Kennis en verantwoording

Om veilig van SM te kunnen genieten, is kennis een vereiste, om vervelende en gevaarlijke situaties te voorkomen. Het erotische spel kan zowel lichamelijk als emotioneel erg heftig zijn, waarbij het de taak van de sadist is om tot het uiterste van genot te gaan. Het is nooit de bedoeling dat de sadist zomaar alles doet wat hij of zij zou willen. Het bewaken van de lichamelijke en psychische grenzen is dan ook noodzakelijk.

Kennis van het lichamelijk functioneren is een vereiste. Wanneer lichamelijke functies in gevaar zijn, dienen de signalen juist te worden opgepikt. 

De kracht van communicatie

De sadist hoort te weten hoever hij of zij kan gaan. Zo kan de Dom de taal van het lijf spreken: hij of zij ziet aan het lichaam van de masochist aflezen wanneer het in gevaar is. Toch is verbale communicatie eveneens raadzaam. Vooraf aan het spel kan onderling een stopwoord of stopteken worden afgesproken. De sub gebruikt dit woord om de grens aan te geven. De Dom mag dit niet negeren.

Vrijwilligheid, vertrouwen en respect

Het seksuele spel der SM vindt op absolute vrijwillige basis plaats. Zowel de sadist als de masochist geven toestemming om datgene te doen wat gewenst is. Het doel van SM is om te genieten van het spel. Om optimaal te kunnen genieten van het SM-spel, is wederzijds vertrouwen en respect erg belangrijk. Het is dan ooit nooit de bedoeling dat iemands grenzen worden overschreden.

“Het doel van SM is te genieten van het erotische spel tussen de sadist en masochist.”

SM in de praktijk

Sadomasochisme kan op verschillende manieren geuit worden. Een van de meest simpele voorbeelden uit de praktijk is het geven of ondergaan van billenkoek: spanking. Het pijnigen van de sub kan dus handmatig, maar kan ook aan de hand van producten.

SM toys voor de beginnende SM’er

Wil je graag experimenteren met sadomasochisme? Loop dan niet te hard van stapel. Het is beter om klein, simpel en zacht te beginnen. Zo leer je elkaars wensen en grenzen kennen. Een aantal producten zijn zeer geschikt om mee te beginnen:

 • Tepelklemmen. Deze klemmen zijn speciaal bedoeld voor het prikkelen van de tepels. Tepels bevatten veel zenuwuiteinden. Wanneer deze geklemd worden, ontstaat er een pijnscheut. Ook kan er aan de klemmen worden getrokken voor extra prikkeling. Daarbij zorgt de klem voor een verminderde bloedtoevoer.
 • Flogger. Een flogger, of strokenzweep, is een zweep met meerdere stroken die vast zitten aan het handvat. De zweep wordt gebruikt om de sub te straffen of zachtjes mee te strelen. In de meeste gevallen worden het gebruikt om op de billen, rug en dijen te tikken. Als onervaren SM’er is het raadzaam om met een kleine flogger, dat kortere stroken heeft, te beginnen.
 • Paddle. De paddle is uitermate geschikt voor spanking. Het is een soort plankje, voorzien van een handvat. Het slaan op de billen zorgt voor een roodgloeiende huid met toegenomen doorbloeding. Dit resulteert in een prikkeling waarbij verdere aanraking extra gevoelig wordt. Sommige paddles laten een specifieke afdruk achter.
 • Kietelaar. Een kietelaar is een eenvoudig en veelzijdig speeltje, speciaal bedoeld om de onderdanige mee te teasen. Vooral siliconen kietelaars zijn zeer geschikt om te gebruiken in het SM-spel: perfect voor zacht spel, maar ook om wat harder te werk te gaan.

SM toys voor de ervaren SM’er

Zijn jullie toe aan een stapje verder? Dan kunnen de volgende producten jullie daar bij helpen:

 • Pinwheel. Om jezelf of de onderdanige te pijnigen, kan gebruik worden gemaakt van een pinwheel. Dit speeltje bevat een langwerpig handvat met daaraan een roterend wiel met scherpe punten. Door het wiel over de huid te rollen, worden de zenuwen goed geprikkeld. Afhankelijk van de druk, kan een spoor worden achtergelaten op de huid.
 • Waxplay. Tijdens een SM-spel kan gebruik worden gemaakt van hete was van een kaars. Een SM kaars is hier speciaal voor gemaakt. Deze kaars wordt minder heet dan een gewone kaars, waardoor de kans op brandwonden gering is. Het druppelen van de was kan een spannend en prikkelend gevoel geven.
 • Dilator. Een dilator is een instrument dat speciaal bedoeld is om de plasbuis mee te penetreren. Dit wordt ook wel sounding genoemd. Een dilator wordt vooral door mannen gebruikt: het gevoel van een opgerekte en geprikkelde urinebuis wordt dan als opwindend ervaren. Om juist en veilig een dilator te gebruiken, is kennis vooraf een vereiste.
 • Electro play. Elektro seks is een speciale manier van stimulatie. Aan de hand van stroomprikkels kan het lichaam – en dus ook de intieme delen – gestimuleerd worden. Dat kan door middel van verschillende speeltjes die de stroomprikkels geven (electrodes). Kennis van je lichaam, grenzen en wensen is een vereiste om aan electro play te doen.
 • Geen producten gevonden

Lijkt SM jou spannend? Of heb je al ervaring met SM? Laat het ons weten!

2 reacties

 1. SM lijkt mij geweldig. Gewoon de kick die je ervan krijgt. Het lijkt mij zalig om op de juiste manier te ondergaan. Ik zou dat graag mee willen maken. Nu ben ik van nature onderdanig en behaag ik graag andere, maar wil zelf ook op allerlei manieren genieten en genot hebben. Maar met een soort van pijn is het net iets lekkerder.

  1. Binnen de wereld van de BDSM is er genoeg mogelijk om te ontdekken! Zo zijn er bijvoorbeeld enkele fora waar je je zelf kunt ontdekken, maar ook op onze blog kun je nog genoeg vinden over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.904 keer bekeken

Geschreven door

Anaal liefhebbers opgelet! We benoemen de 10 beste vibrerende buttplugs. Klein en simpel, groot en luxe, of met allerlei technische foefjes, in dit artikel delen we toys die jouw anale stimulatie naar een hoger niveau tillen! Allerlei vormen en maten…
4.904 keer bekeken