Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

9.516 keer bekeken

BDSM – Stopwoorden en stoptekens

30 januari 2023,

geschreven door

en stopwoord of stopteken tijdens een BDSM-spel lijkt een niet sexy detail. Toch kan een stopwoord of stopteken bij BDSM vervelende of zelfs gevaarlijke situaties voorkomen. Een stopwoord of stopteken wordt door de sub gebruikt om aan te geven dat een bepaalde situatie te pijnlijk of anderszins te oncomfortabel wordt. Een verantwoorde Dominant zal dan ook nooit stopwoorden of stoptekens negeren.

Voordelen van stopwoorden en stoptekens

Dankzij een stopwoord of stopteken kan een sub de controle volledig uit handen geven, zonder bang te hoeven zijn dat er iets gebeurt wat hij of zij écht niet wil. Daarnaast zorgt een stopwoord of stopteken ervoor dat de Dom niet bang hoeft te zijn “harde grenzen’ te overschrijden, zolang de sub het stopwoord niet gebruikt. Protest kan dus tot op een exact punt worden genegeerd. Kortom: een stopwoord of stopteken bij BDSM zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar ook voor meer vrijheid.

Stopwoorden in de praktijk

Een stopwoord is dus een perfecte manier van communicatie om een grens aan te geven. Het gebruik van woorden als ‘stop’ of ‘nee’ zijn doorgaans geen praktische stopwoorden. We roepen dit van nature automatisch wanneer we in een spannende of dreigende situatie terecht komen, terwijl je in een BDSM-setting eerder ‘meer’ of ‘ja’ bedoelt. Wanneer de sub door een masker of mondknevel wordt belet te spreken, dan kan een stopteken door middel van handgebaren of kniksignalen worden afgesproken.

bdsm stopwoorden

Hoe kies je stopwoorden?

Houd het simpel

Een stopwoord kan en mag van alles zijn. Maar houd het wel simpel. Een stopwoord wordt alleen gebruikt wanneer de situatie heftig of emotioneel is, dus het gebruik van een lang en moeilijk woord is niet praktisch. Zo is het woord ’tomaat’ handiger in gebruik dan ‘aubergine’. Kies voor een woord dat makkelijk te onthouden en uit te spreken is.

Het stoplichtsysteem

Een zeer praktisch systeem is het stoplichtsysteem. Hierbij kun je gebruik makent van de kleuren van een stoplicht:

  • Groen: ga door, harder, sneller of meer.
  • Oranje: dimmen, zachter of anders
  • Rood: direct stoppen.

Handgebaren

Als je in jullie BDSM-spel gebruik maken van een ball gag of een andere speeltje of handeling waardoor de sub niet of moeilijk kan spreken, kun je van tevoren een handgebaar afspreken dat als stopteken geldt. Wat dit gebaar is, mag je natuurlijk helemaal zelf bedenken, maar ook hier geldt: houd het simpel. Je zou ook kunnen afspreken dat je bijvoorbeeld twee keer op de muur, vloer of arm van de Dom tikt als je wil dat het BDSM-spel stopt.

Daarnaast werkt het stoplichtsysteem ook in dit geval heel goed. Je kunt namelijk een groen, rood en oranje papiertje uitprinten, zodat de sub op elk moment de kleur die van toepassing is omhoog kan houden. Zorg er uiteraard wel voor dat de drie kleuren altijd goed binnen handbereik zijn.

Vooraf stopwoorden bepalen

Het is heel belangrijk om een stopwoord of -teken samen af te spreken, voordat jullie beginnen met het BDSM-spel. Wanneer dit niet duidelijk is afgesproken, lopen jullie het risico dat grenzen niet duidelijk kunnen worden aangegeven of worden opgemerkt, met vervelende of gevaarlijke gevolgen van dien.

Welke stopwoorden of stoptekens gebruiken jullie? Laat het weten in een reactie!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.772 keer bekeken

Geschreven door

Als jij en je partner net samen zijn, is alles ‘perfect’. Je krijgt kriebels in je buik als je naar hem/haar kijkt, er hangt altijd spanning in de lucht en je ziet de kleine imperfecties van je partner niet. Je wil dat het voor altijd zo blijft. Maar…
3.772 keer bekeken