door NaughtyNick

BDSM – Stopwoorden en stoptekens

30 december 2015 door NaughtyNick

Een stopwoord of stopteken tijdens een BDSM-spel lijkt een onsexy detail. Toch kan een stopwoord of stopteken bij BDSM vervelende of zelfs gevaarlijke situaties voorkomen. Een stopwoord of stopteken wordt door de sub gebruikt om aan te geven dat een bepaalde situatie te pijnlijk of anderszins te oncomfortabel wordt. Een verantwoorde Dominant zal dan ook nooit stopwoorden of stoptekens negeren.

Voordelen van stopwoorden en stoptekens

Dankzij een stopwoord of stopteken kan een sub de controle volledig uit handen geven, zonder bang te hoeven zijn dat er iets gebeurt wat hij of zij écht niet wil. Daarnaast zorgt een stopwoord of stopteken ervoor dat de Dom niet bang hoeft te zijn “harde grenzen’ te overschrijden, zolang de sub het stopwoord niet gebruikt. Protest kan dus tot op een exact punt worden genegeerd. Kortom: een stopwoord of stopteken bij BDSM zorgt niet alleen voor comfort en veiligheid, maar ook voor meer vrijheid.

In de praktijk

Een stopwoord is dus een perfecte manier van communicatie om een grens aan te geven. Het gebruik van woorden als ‘stop’ of ‘nee’ zijn doorgaans geen praktische stopwoorden. We roepen dit van nature automatisch wanneer we in een spannende of dreigende situatie terecht komen, terwijl je in een BDSM-setting eerder ‘meer’ of ‘ja’ bedoelt. Wanneer de sub door een masker of mondknevel wordt belet te spreken, dan kan een stopteken, door middel van handgebaren of kniksignalen worden afgesproken.

Houdt het simpel

Een stopwoord kan en mag van alles zijn. Maar houdt het wel simpel. Een stopwoord wordt alleen gebruikt wanneer de situatie heftig of emotioneel is, dus het gebruik van een lang en moeilijk woord is niet praktisch. Zo is het woord ’tomaat’ handiger in gebruik van ‘aubergine’. Kies voor een woord dat makkelijk te onthouden en uit te spreken is.

Het stoplichtsysteem

Een zeer praktisch systeem is het stoplichtsysteem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kleuren van een stoplicht:

  • Groen: ga door, harder, sneller of meer.
  • Oranje: dimmen, zachter of anders
  • Rood: direct stoppen.

Vooraf bepalen

Het is heel belangrijk om een stopwoord of teken samen af te spreken, voordat jullie beginnen met het BDSM-spel. Wanneer dit niet duidelijk is afgesproken, lopen jullie het risico dat grenzen niet duidelijk kunnen worden aangegeven of worden opgemerkt, met vervelende of gevaarlijke gevolgen van dien.

Welke stopwoorden of stoptekens gebruiken jullie? Laat het weten in een reactie!

Reageer

Gerelateerde berichten

Een reactie op BDSM - Stopwoorden en stoptekens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid