Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

194.805 keer bekeken

Wat is BDSM? Alles over BDSM blootgelegd!

11 oktober 2023,

geschreven door

Je hebt de afkorting vast weleens horen vallen, bijvoorbeeld als het ging over het bekende Fifty Shades of Grey. Maar wat betekent BDSM eigenlijk precies en hoe begin je eraan? In dit artikel beantwoorden we de belangrijke vraag: ‘wat is BDSM?’ en vertellen we over de regels, voorkeuren en kinky praktijken die er regelmatig bij komen kijken!

Wat is BDSM (en waar staat BDSM voor)?

Om te beginnen zullen we de afkorting even toelichten. Het staat namelijk voor bondage en discipline (BD), dominantie en submissie (DS), en sadomasochisme (SM). Sommige van deze termen zeggen je misschien wel iets, terwijl andere toch echt even wat meer uitleg nodig hebben. In het algemeen wordt de term BDSM gebruikt voor alles dat te maken heeft met seksuele opwinding door het beperken van iemands vrijheid, pijnigen, vastbinden, straffen en onderdanigheid.

Sommige mensen beoefenen al deze onderdelen, terwijl anderen het – van tijd tot tijd – alleen bij een bondagespel houden. Dat is allemaal prima, zolang beide partners het ermee eens zijn. En ook als er meer dan twee deelnemers zijn is dat natuurlijk helemaal goed!

Veel mensen beoefenen BDSM thuis, maar het wordt ook steeds gebruikelijker om bondage-beurzen, SM-bijeenkomsten en fetisj feestjes te bezoeken. Hoewel deze kinky feestjes zich vooral concentreren op de algemene vibe van BDSM, en in mindere mate op het écht beoefenen van de activiteiten, kunnen ze wel een goede inspiratiebron zijn. In onze blog over erotische feesten in 2018 kun je meer over dit soort BDSM-evenementen ontdekken.

bondage

Bondage en discipline: wat is het precies?

Wat is bondage

Bij bondage gaat het met name over het beperken van de bewegingsvrijheid van je partner. Dit kan gedaan worden met een setje handboeien, maar ook bondage touwen worden hiervoor veel gebruikt. Voor beginners in BDSM is een setje handboeien vaak voldoende, voor meer gevorderden zijn touwen geschikter.

Bondage touwen en blinddoeken

Met touwen kun je namelijk voor nog minder bewegingsvrijheid zorgen, omdat je bondage touwen zo vast kunt knopen als je wilt. Je bent vrijer in het bepalen van de houding en beperkingen. Zelfs het in de lucht hangen van je partner is mogelijk! Naast vrijheidsbeperking is ook het ontnemen van het zicht een gebruikelijk onderdeel van bondage en BDSM in het algemeen. Dit kan gedaan worden met behulp van een blinddoek, maar ook oogmaskers en bondage maskers worden hier veel voor gebruikt.

Wat is discipline

De ‘D’ in BDSM staat voor discipline! Discipline is kortgezegd het opleggen van regels en het toepassen van straffen wanneer de regels overtreden worden. Soms is dit heel onschuldig en is de straf een vrijheidsbeperking, maar het kan ook een tikje met een zweep zijn of een andere pikante, zelfverzonnen straf.

Vernedering voor opwinding

Verder kan het ook heel goed dat je het opwindend vindt om een halsband te dragen en vernederende opdrachten te krijgen. Dit valt allemaal onder bondage en discipline. De spelregels mag je helemaal zelf bepalen, zolang jullie het samen maar eens zijn en jullie je er allebei goed bij voelen.

Wat is Dominantie en submissie?

Dominantie en submissie zijn veel gebruikte termen binnen de BDSM-wereld. Deze woorden zeggen iets over de rolverdeling binnen BDSM-spellen. Dominantie gaat over de leidende rol. De Dominant, ook wel ‘Dom’ genoemd is de baas tijdens het seksspel en is ook degene die (eventueel) straffen uitdeelt.

Submissie is een ander woord voor onderdanigheid. Iemand met een onderdanige rol wordt bij BDSM vaak ‘sub’ genoemd. Een sub is degene die bijvoorbeeld vastgebonden wordt of opdrachten moet uitvoeren. Dit kan een seksuele handeling zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Sommige mensen zien BDSM als een levensstijl en blijven 24/7 in hun rol. Gaat dit je iets te ver, dan kun je het natuurlijk ook houden bij een kort rollenspel. Lees onze blog over rollenspellen voor inspiratie. Wil je niet altijd Dom of altijd sub zijn? Dat is ook helemaal prima. In dat geval ben je een switch; je kunt dan de ene keer de leiding hebben en een andere keer onderdanig zijn.

Sadomasochisme: wat is het precies?

Sadomasochisme is een samenvoeging van twee woorden en heeft te maken met genot door het ervaren of toebrengen van pijn. Sadisme staat voor het beleven van plezier in het pijnigen van anderen, masochisme is het beleven van seksuele opwinding door het ondergaan van pijn. Dit onderdeel van BDSM is voor veel mensen het meest extreem.

Mensen die aan SM doen, doen vaak ook aan bondage en discipline en maken meestal ook gebruik van dominantie en submissie. Andersom is dit echter lang niet altijd zo. SM kan ervoor zorgen dat je seks veel intenser ervaart door de aanmaak van endorfine. Er zijn veel manieren waarop je aan SM kunt doen. De meest voor de hand liggende manier is het slaan met een zweepje of paddle, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Zo is het ook heel spannend om te experimenteren met lichaamsklemmen, zoals tepelklemmen, en speeltjes om lichaamsdelen op te rekken, zoals een buttplug. Daarnaast kun je ook doen aan SM door speeltjes die schokjes afgeven te gebruiken of kaarsvet op de huid te laten druppelen. Deze zogenaamde wax play wordt overigens niet gedaan met echte kaarsen, maar met speciale sm kaarsen om brandwonden te voorkomen. Meer hierover lees je in onze blog over kinky plezier met kaarsvet!

Beginnen met BDSM

De opwinding die bij BDSM vrijkomt, heeft vaak te maken met macht. Het gevoel dat je partner overgeleverd is aan jouw seksuele grillen en behoeften kan heel opwindend zijn. Voor een sub is het de spanning en tegelijkertijd ontspanning van het uit handen geven van de controle. Onder het mom van: wat heeft je partner voor je in petto?

Lijkt het je wel wat, BDSM? Dan vraag je je misschien af hoe je ermee begint en wat je allemaal nodig hebt… Ook daar is veel over te vertellen! Hier vind je een infographic met alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met BDSM.

Heb jij een goed beeld gekregen van BDSM? Als je nog vragen hebt, horen we ze graag van je in een reactie!

6 reacties

    1. Hoi Djv,

      Je kunt ook wisselen van rollen. Dit wordt ook wel ‘switch’ genoemd. We hebben ook een blog over een dit onderwerp geschreven.

  1. ik koop hier al een tijdje en zal dat ook blijven doen, ik miss alleen bdsm sieraden zoals bv hangers ringen en oorbellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.765 keer bekeken

Geschreven door

Yes! Het is je gelukt, een geslaagde eerste date. Je hebt je zenuwen onder bedwang kunnen houden, indruk gemaakt en het belangrijkste; het klikte. Gefeliciteerd! Nu komt het nóg moeilijkere gedeelte: je vindt deze persoon leuk en wil hem of haar nog…
1.765 keer bekeken