Een introductie op BDSM

18 april 2018 door JessicaJones   38.248

BDSM, de term heb je vast wel eens gehoord. Sinds het verschijnen van de Vijftig Tinten reeks en de gelijknamige films is bondage en BDSM lang niet meer zo’n taboe als dat het ooit was en dat vinden wij goed nieuws! Misschien ben je zelf ook stiekem wel een beetje nieuwsgierig geworden. Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat het nou eigenlijk precies inhoudt. Hoog tijd dus voor een introductie in bondage en BDSM dus!

Waar staat de term BDSM voor?

Om te beginnen zullen we de naam even toelichten. BDSM is namelijk een afkorting voor bondage en discipline (BD), dominantie en submissie (DS) en sado-masochisme (SM). Sommige van deze termen zeggen je misschien wel iets, terwijl andere echt even wat meer uitleg nodig hebben. In het algemeen wordt de term BDSM gebruikt voor alles dat te maken heeft met seksuele opwinding door het beperken van iemands vrijheid, pijnigen, vastbinden, straffen en onderdanigheid.

Sommige mensen beoefenen al deze onderdelen, terwijl anderen het – van tijd tot tijd – alleen bij een bondagespel houden. Dat is allemaal prima, zolang beide partners het ermee eens zijn. En ook als er meer dan twee deelnemers zijn is dat natuurlijk helemaal goed!

Veel mensen beoefenen BDSM thuis, maar het wordt ook steeds gebruikelijker om bondage-beurzen, SM-bijeenkomsten en fetish feestjes te bezoeken. Hoewel deze kinky feestjes zich vooral concentreren op het uiterlijk van BDSM, en in mindere mate op het écht beoefenen van de activiteiten, kunnen ze wel een goede inspiratiebron zijn. In onze blog over erotische feesten in 2018 lees je wat er dit jaar aan BDSM-evenementen is.

bdsm bondage

Bondage en discipline: wat is het precies?

Bondage in het algemeen

Bondage gaat met name over het beperken van de bewegingsvrijheid van je partner. Dit kan gedaan worden met een setje handboeien, maar ook bondage touwen worden hiervoor veel gebruikt. Voor beginners is een setje handboeien vaak voldoende, voor meer gevorderden zijn touwen geschikter.

Bondage touwen en blinddoeken

Met touwen kun je namelijk voor nog minder bewegingsvrijheid zorgen, omdat je bondage touwen zo vast kunt knopen als je wilt. Je bent vrijer in het bepalen van de houding en beperkingen en zelfs het in de lucht hangen van je partner behoort tot de mogelijkheden! Naast vrijheidsbeperking is ook het benemen van het zicht een gebruikelijk onderdeel van bondage. Dit kan gedaan worden met behulp van een blinddoek of oogmasker, maar ook bondage maskers worden hier veel voor gebruikt.

Discipline in het algemeen

Discipline is kort gezegd het opleggen van regels en het toepassen van straffen wanneer de regels overtreden worden. Soms is dit heel onschuldig en is de straf een vrijheidsbeperking, maar het kan ook een tikje met een zweep zijn of een andere zelfverzonnen straf.

Vernedering voor opwinding

Verder kan het ook heel goed dat je het opwindend vindt om een halsband te dragen en vernederende opdrachten te krijgen. Dit valt allemaal onder bondage en discipline. De spelregels mag je helemaal zelf bepalen, zolang jullie het samen maar eens zijn en jullie je er allebei goed bij voelen.

bdsm sadomasochisme

Dominantie en submissie: wat is het precies?

Dominantie en submissie zijn veel gebruikte termen binnen de BDSM-wereld. Deze woorden zeggen iets over de rolverdeling binnen BDSM-spellen. Dominantie gaat over de leidende rol, de dominant, ook wel ‘dom’ genoemd is de baas tijdens het seksspel en is ook degene die (eventueel) straffen uitdeelt.

Submissie is een ander woord voor onderdanigheid. Iemand met een onderdanige rol wordt bij BDSM vaak ‘sub’ genoemd. Een sub is degene die bijvoorbeeld vastgebonden wordt of opdrachten moet uitvoeren. Dit kan een seksuele handeling zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Sommige mensen zien BDSM als een levensstijl en blijven 24/7 in hun rol. Gaat dit je iets te ver, dan kun je het natuurlijk ook houden bij een kort rollenspel. Lees onze blog over rollenspellen voor inspiratie. Wil je niet altijd dom, of altijd sub zijn? Dat is ook helemaal prima, in dat geval ben je een switch, je kunt dan de ene keer de leiding hebben en een andere keer onderdanig zijn.

Sado-masochisme: wat is het precies?

Sado-masochisme is een samenvoeging van twee woorden en heeft te maken met genot door het ervaren of toebrengen van pijn. Sadisme staat voor het beleven van plezier in het pijnigen van anderen, masochisme is het beleven van seksuele opwinding door het ondergaan van pijn. Dit onderdeel van BDSM is voor veel mensen het meest extreem.

Mensen die aan SM doen, doen vaak ook aan bondage, discipline en maken meestal ook gebruik van dominantie en submissie. Andersom is dit echter lang niet altijd zo. SM kan ervoor zorgen dat je seks veel intenser ervaart door de aanmaak van endorfine. Er zijn veel manieren waarop je aan SM kunt doen. De meest voor de hand liggende manier is het slaan met een zweepje of paddle, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Zo is het ook heel ‘spannend’ om te experimenteren met lichaamsklemmen, zoals tepelklemmen, en speeltjes om lichaamsdelen op te rekken, zoals een buttplug. Daarnaast kun je ook doen aan SM door speeltjes die schokjes afgeven te gebruiken of kaarsvet te laten druppelen op de huid. Deze zogenaamde wax play wordt overigens niet gedaan met echte kaarsen, maar met speciale sm kaarsen om brandwonden te voorkomen. Meer hierover lees je in onze blog over kinky plezier met kaarsvet.

BDSM dom sub

Beginnen met BDSM

De opwinding die bij BDSM vrijkomt, heeft vaak te maken met macht. Het gevoel dat je partner overgeleverd is aan jouw seksuele grillen en behoeften kan heel opwindend zijn. Voor een sub is het de spanning en tegelijkertijd ontspanning van het uit handen geven van de leiding. Onder het mom van: wat heeft je partner voor je in petto?

Lijkt het je wel wat, BDSM? Dan vraag je je misschien af hoe je ermee begint en wat je allemaal nodig hebt… Ook daar is veel over te vertellen, hier vind je een infographic met alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met BDSM.

Bekijk ook: Marith Iedema duikt in de wereld van BDSM

Heb jij een goed beeld gekregen van BDSM? Als je nog vragen hebt, horen we ze graag van je in een reactie!

Reageer

Gerelateerde berichten

Een reactie op Een introductie op BDSM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

[instagram – feed]

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid