door seksuoloog Talitha

“Waarom houden mensen van BDSM?”

9 maart 2019   2.050

Beste Talitha, onlangs kwam het onderwerp BDSM ter sprake. Ik ben hier helemaal niet zo bekend mee, maar begin mij toch af te vragen waarom mensen dit interessant vinden. Waarom is dominant of onderdanig zijn zo aantrekkelijk? En wat is zo erotisch aan de pijn die daarbij vaak een rol speelt?”

– Liselot

Beste Liselot, Ik kan me voorstellen dat jij je afvraagt waarom veel mensen aan BDSM doen en wat er precies fijn aan is. Zeker wanneer jij je er zelf niet tot aangetrokken voelt. Ik zal je uitleggen waarom veel mensen het wel aantrekkelijk vinden.

De brede wereld van BDSM

BDSM is een afkorting voor Bondage en Discipline (BD), Dominantie en submissie (DS) en Sado-masochisme (SM). Onder deze brede term vallen bijzonder veel seksuele handelingen en soorten rollenspellen. Zo kan je denken aan:

 • Iemand vastbinden of vastgebonden worden
 • Je partner vernederen op een mentale en/of fysieke manier
 • Je partner dingen bevelen, belonen en straffen
 • Iemand pijnigen of gepijnigd worden
 • Een rollenspel uitvoeren waarbij bovenstaande elementen al dan niet een belangrijke rol spelen.

Feitje: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de volwassenen wel eens iets heeft gedaan wat met BDSM te maken heeft.

Experimenteren met een setje handboeien of een blinddoek in de slaapkamer valt dus eigenlijk al onder BDSM. Het beeld van donkere kelders, leren kleding of bijzondere accessoires is dus in sommige gevallen van kinky seks niet aan de orde.

Dominantie en onderdanigheid

Voor veel mensen is BDSM een manier om even aan de werkelijkheid kunnen ontsnappen.  Ze kunnen tijdens BDSM de rol van iemand anders aannemen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in het dagelijks leven een leidinggevende rol heeft. Hij of zij kan de rol van de onderdanige partner (ook wel de sub of submissive genoemd) op zich nemen. Zo kan hij of zij zich volledig overgeven aan de Dominante partner. Dit is dan een manier van ontspanning.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Dominante partner. Hij of zij krijgt tijdens een het BDSM spel de kans om de partner te dingen te bevelen, te belonen of te straffen. Deze controle over iemand ervaren kan heel prettig voelen. Het geeft een gevoel van macht, wat vervolgens opwindend kan zijn.

Waarom pijn fijn kan zijn

Sado-masochisme – SM – is een combinatie van sadisme en masochisme. Een sadist is iemand die het opwindend vindt om iemand te pijnigen, terwijl een masochist het juist prettig vindt om pijn te ervaren.

Bij het ervaren van pijn, komt een het stofje endorfine vrij in de hersenen. Endorfine zorgt voor een gelukzalig gevoel, waardoor je het ervaren van pijn als prettig kan ervaren. Tegelijkertijd komt het stofje adrenaline vrij. Adrenaline werkt als een natuurlijke pijnstiller. Kortom: de pijn wordt onderdrukt terwijl gelijktijdig een gelukzalig gevoel wordt ervaren.

BDSM is dus behoorlijk breed, en daarmee complex te noemen. Iemand die een voorkeur heeft voor bondage, hoeft niet per sé een voorliefde te hebben voor SM (en vice versa). Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om aan BDSM te doen. Het uitgangspunt is wel dat het zorgt voor een prettig gevoel, opwinding en ontspanning. Een heel gezond motief dus om aan kinky seks te doen. BDSM’ers zijn dan doorgaans hele normale en gezonde mensen, die zeer tevreden zijn over hun seksleven.

Wist je dat… uit onderzoek is gebleken dat veel BDSM’ers vaak psychisch gezonder en stabieler zijn dan ‘niet-kinksters’, doordat BDSM een prettige uitlaatklep is?

Veilig, verantwoord en vrijwillig

Om aan BDSM te kunnen doen, is het een vereiste dat er sprake is van voldoende kennis en wederzijdse vrijwilligheid. Op die manier kan het BDSM spel veilig en verantwoord plaatsvinden, waarbij de partners weten wat ze doen, met wederzijds respect voor elkaars wensen en grenzen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in, of laat een reactie achter hieronder. Ik beantwoord hem dan zo snel mogelijk voor je!

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

5 reacties op "Waarom houden mensen van BDSM?"

 • Anneloes,

  Ik vind de argumentatie van endorfine wel heel dun. Dat zou betekenen dat massa’s mensen een gebrek aan dit stokje hebben. Wat volgens mij nog niet onderzocht is, en denk ik meer draagvlak heeft, is om er achter te komen welke beroepen er achter de Domm’s en de subs schuil gaan. En nogmaals, ik weet het ook niet zeker. Ik ben heel benieuwd naar uw antwoord

  Met vriendelijke groet,

  Don

  • Dag Don,

   Bedankt voor je reactie. Ik haal uit je reactie op dat je op zoek bent naar een duidelijke verklaring waarom men aan BDSM doet. Strikt genomen is het niet helemaal juist om aan te nemen dat ze het enkel beoefenen omdat de pijn endorfine aanmaakt. Endorfine komt wel vrij bij pijn en dat kan resulteren in een gelukzalig gevoel. Dat betekent niet automatisch dat ze een tekort hebben aan dit stofje. Veel mensen beoefenen iets waar ze energie en een gelukkig gevoel van krijgen, zonder dat ze per sé ‘ongelukkig’ zijn. De een vindt dat bijvoorbeeld in hardlopen, de ander in BDSM. Er zijn verschillende studies gedaan naar de karakteristieken van BDSM-beoefenaars. Hier zijn geen verbanden bij gevonden met bepaalde typen beroepen. Wel is er op psychologisch vlak onderzocht. Veel mensen linken BDSM aan psychopathologie, maar niets is minder waar. Gebleken is dat BDSM-beoefenaars juist minder neurotisch, meer extravert en meer open staan voor nieuwe ervaringen. Ook zijn ze niet minder ongelukkig dan mensen die niet een voorkeur hebben voor BDSM.
   Ik hoop dat het zo ietwat duidelijker voor je is geworden. Mocht je toch nog meer vragen hebben, mag je ze altijd stellen!

 • Ha
  Ik zou graag wat meer willen weten over mijn bdsm gevoelens? Ik snap ze niet. Waarom heb ik die en wat kan en mag ik daarmee? Is een gesprek hierover mogelijk?
  Paul

 • hmm ben zo blij dat ik easy toys heb gevonden ik ben ook nieuwschierig naar bdsm

  beste Talitha hoe kan ik mij gevoelens uiten en hoe kan ik bijvoorbeeld op feestje mijn aanrakings kracht verbeteren en mijn ik wil niet meer denken van moet ik nu zoenen of niet groet nico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

[instagram – feed]

© 2019 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid