door seksuoloog Talitha

“Wordt mijn vagina strakker als ik minder seks heb?”

16 april 2022

Beste Talitha, veel mannen lijken een vrouw met een strakke vagina te willen. Hoewel ik geen idee heb hoe dat met mijn eigen vagina zit, vroeg ik mij wel af of ik mijn vagina strakker kan krijgen en of minder seks daar een belangrijke rol bij speelt. Zeker nu ik enige tijd minder seks heb, ben ik benieuwd of dat effect heeft.

– Sascha, 27 jaar

Beste Sascha,

Laat ik maar meteen beginnen door aan te geven dat de vagina niet kan krimpen. Net zo min dat een vagina ‘opgerekt’ kan worden door veel seks of zelfs door seks te hebben met een man die bovengemiddeld geschapen is.

De mythe van een strakke vagina

De vagina zelf kan dus niet strakker of wijder worden. Sterker nog: van nature heeft de vagina het vermogen om in opgewonden toestand vochtig te worden, dieper te worden en te verwijden. Op die manier is de vagina gereed om penetratie te kunnen hebben. Dit vermogen wordt ook wel het ‘tent-effect’ genoemd. Ná penetratie zal de vagina echter terugkeren naar haar oude staat.

Wist je dat… de vagina zelfs na een bevalling ook weer terugkeert naar haar oorspronkelijke staat?

De invloed van de bekkenbodemspieren

De strakheid van de vagina heeft voor een deel simpelweg te maken met de natuur. Sommige vrouwen hebben nu eenmaal een ‘nauwere’ of minder diepe vagina dan anderen.
Of een vagina wel of niet ‘strak’ voelt, heeft daarnaast ook veel te maken met de omliggende bekkenbodemspieren. Deze spiergroep is verantwoordelijk voor het op de plek houden van de organen in het bekken, waaronder de baarmoeder, darmen en blaas.

“De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het al dan niet ‘strak’ voelen van de vagina.”

Zo span je de bekkenbodemspieren aan tijdens het ophouden van je plas. Het aanspannen van deze spiergroep zorgt er ook voor dat de vagina-opening al dan niet (volledig) wordt gesloten. Krachtige bekkenbodemspieren kunnen dus leiden tot een nauwere vagina-opening, waardoor de vagina strakker voelt.

Het trainen van je vagina

Kegeloefeningen

De vagina wordt dus niet meer of minder strak van de hoeveelheid seks die je hebt. Je kan de vagina daarentegen wel trainen, door aan de slag te gaan met oefeningen voor de bekkenbodemspieren: kegeloefeningen. Dit kan zowel effectief zijn voor vrouwen die té strak zijn, als vrouwen die graag meer krachtige bekkenbodemspieren hebben. Ook kan het goed worden toegepast bij seksuele problemen als vaginisme, moeite met klaarkomen of als vrouw juist te vlug klaar komen.

Het gebruik van vaginaballetjes

Een extra hulpmiddel om inzicht te krijgen in de aan- en ontspanning van je bekkenbodemspieren én ze sterker te maken, zijn de vaginale balletjes. Deze balletjes kan je vaginaal inbrengen en door de bekkenbodemspieren aan te spannen, houd je de balletjes op hun plek. Er zijn zelfs vaginaballetjes verkrijgbaar met extra gewicht, waardoor je nog meer wordt uitgedaagd om de balletjes op hun plek te houden. Dit zorgt voor nog meer training voor de bekkenbodemspieren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

11 reacties op "Wordt mijn vagina strakker als ik minder seks heb?"

 • Hoi ik heb een vraag als je ouder bent word je niet zo vochtig meer wat kan ik daar aan doen is heel belangrijk voor mij

  • Dag Erna,

   Naarmate je ouder wordt, maak je minder oestrogeen aan waardoor de vaginawand dunner, brozer en droger wordt.
   Je kan meer tijd besteden aan het voorspel om volledig opgewonden te raken. Neem hier gerust minstens een halfuur de tijd voor.
   Ook kan je te allen tijde glijmiddel gebruiken om de wrijving soepel en comfortabel te houden.

 • Ik heb van de ene op andere dag geen lust gevoelens meer ik kom met vingeren niet meer klaar wel met mijn vibrator ik heb 3 tot 4 keer per week sex kan ik hier iets aan doen

 • Na langdurige depressie (15 jaar) absoluut geen zin, is er nu ineens de overspoelende zin voor sex ontstaan. Het probleem is dat ik nu in een rusthuis woon en niet erg ambulant meer ben. Wat is uw raad in dit geval? Het is bijna grappig, ik denk aan Wim Sonnenveld met ‘Zij kon het lonken niet laten..’ Zou ik mijn lokkende blikken op mijn medebewoners richten? Ik moet hier ook nog kunnen blijven wonen…
  Ps. Het lezen van Victoriaanse erotische verhalen helpt NIET!

  • Dag Amelia,

   Enerzijds is het natuurlijk fijn dat je weer zin in seks hebt, na zo’n lange periode van depressie. Anderzijds kan ik me voorstellen dat het lastig is om dat iets mee te doen wanneer je in een rusthuis woont. Wat natuurlijk wel altijd kan, is aan zelfbevrediging doen. En natuurlijk is het altijd toegestaan om te kijken of medebewoners zijn die jij ziet zitten, als is het niet de bedoeling om je seksueel ongeremd op te stellen. Bekijk voor jezelf hoe je je behoeften kan bevredigen (daten met een medebewoner, zelfbevrediging, eventueel een seksspeeltje aanschaffen).

 • Dit durf ik wel te betwisten.. Toen ik m’n huidige partner leerde kennen had zij al bijna 5 jaar geen, of nauwelijks seks en was ze super strak. Ik ben redelijk groot geschapen (niet overdreven)..
  Vanaf dat we een relatie hebben vrijen we dagelijks, soms meerdere keren per dag, en is ze echt minder strak dan toen we elkaar net kenden.
  Het voelt nog steeds heerlijk, en ze is zeker nog wel strak maar duidelijk minder dan eerst..

  • Hoi F&W,

   De vagina zelf kan niet echt wijder of nauwer worden, maar de omliggende bekkenbodemspieren kunnen wel voor dat gevoel zorgen. Een tijdje zonder seks kan zorgen voor meer spanning op de bekkenbodemspieren, waardoor de vagina ‘strakker’ voelt. Regelmatig vrijen kan dan resulteren in meer ontspanning van de spiergroep, waardoor de vagina minder strak kan voelen.

 • Ik ben veel te ruim ,ik geef mijn bevalling de schuld van een groot kind te bevallen..
  Kan ik echt strakker worden door die balletjes??
  Ik ben grof gebouwd..
  Maar uhm verlies zelfs mijn tampon heel makkelijk.
  Dus voor de man is er niet veel aan.en voor mezelf ook niet,ben blij dat t vrijen niet meer hoeft. Ben Begin 40.best jammer.
  Huwelijk is er op stuk.q

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid