Let’s get Back to Buzzness! Shop deals tot maar liefst 63% korting ✨

Eerste hulp bij seksuele ongemakken bij vrouwen

3 oktober 2021,

geschreven door

We streven er allemaal naar dat seks altijd fijn en lekker is, maar toch is dat lang niet altijd zo vanzelfsprekend. Veel mensen, zowel mannen als vrouwen, ervaren seksuele ongemakken. Van pijn bij het vrijen tot orgasmeproblemen, van vervelende infecties tot onzekerheid in bed: bij een spetterend seksleven komt veel kijken. De meest voorkomende klachten onder vrouwen zijn moeite met klaarkomen en pijn bij het vrijen, maar er zijn nog vele verschillende ongemakken met bijbehorende oplossingen te bedenken waar vrouwen mee te maken kunnen hebben in de slaapkamer.

Seksuele ongemakken bij vrouwen

Pijn bij het vrijen: dyspareunie

Pijn bij het vrijen, officieel dyspareunie genoemd, is een van de meest voorkomende seksuele ongemakken bij vrouwen. Dames kunnen dyspareunie op verschillende manieren ervaren:

  • Pijn bij de vagina-opening, wanneer deze wordt aangeraakt of wanneer iets in de vagina wordt gebracht, varieert van een tampon tot de penis van de partner;
  • Diepe dyspareunie: pijn die diep in de onderbuik voelbaar is tijdens of na penetrerende seks;
  • Brandende of juist zeurende pijn.
  • Kloppende pijn na de seks.

Vaak heeft het ervaren van pijn bij het vrijen te maken met onvoldoende seksuele opwinding. Als een vrouw opgewonden raakt, stroomt er meer bloed richtingen de geslachtsdelen. Er komt daardoor meer druk te staan op de bloedvaten down under, en door die druk wordt vocht afkomstig uit het bloed door de vaginawand naar buiten gestuwd. Het is eigenlijk als een soort zweetreactie, waardoor de vagina vochtig wordt. Ook scheiden diverse klieren in en rondom de vagina vocht uit. Het vochtig worden van de vagina, ook wel lubricatie genoemd, is nodig om het inbrengen van een vinger, speeltje of penis mogelijk te maken.

Wist je dat… dyspareunie vaak wordt verward met vaginisme?

Daarnaast gebeurt er tijdens seksuele opwinding intern ook nog iets anders. Tijdens de opwinding begint de baarmoeder wat omhoog te kantelen, waardoor de vagina dieper wordt. In rust is de vagina gemiddeld 6 à 7 cm diep. Tijdens seksuele opwinding kan dat wel verdubbelen. Wanneer een vrouw nog niet voldoende opgewonden is, kan de vagina mogelijk nog niet diep genoeg zijn om een stijve penis goed te ontvangen. Dit kan met name diepe dyspareunie tot gevolg hebben. Het is daarom erg belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het voorspel om goed opgewonden te raken. Vrouwen hebben hier soms wel een half uur de tijd voor nodig.

Let op! Pijn bij het vrijen kan ook veroorzaakt worden door een vaginale infectie, een soa, cystevorming of aambeien. Ook kunnen er psychologische redenen zijn, zoals angst, een depressie of stress. Raadpleeg je huisarts indien je blijvende klachten ervaart.

Vaginisme

Bij vaginisme hebben de spieren in het bekken, ook wel de bekkenbodemspieren genoemd, de neiging om onwillekeurig samen te trekken of (continu) aan te spannen. Het gevolg hiervan is dat de vagina als het ware (deels) wordt dichtgeknepen of wordt vernauwd. Het inbrengen van een vinger, tampon, seksspeeltje of penis wordt dan moeilijker of zelf onmogelijk. Dit kan tevens gepaard gaan met pijn. Het ervaren van die pijn – of de angst voor de pijn – zorgt er vervolgens voor dat de spieren nog meer aanspannen, en zo ontstaat een vicieuze cirkel van een vaginistische reactie en pijn.

Een vaginistische reactie verschilt per vrouw. Sommige vrouwen ervaren enkel vaginisme bij het proberen in te brengen van een penis of de vingers van een partner, andere vrouwen lukt het zelfs niet een tampon of eigen vinger in te brengen.

Om jouw vaginisme aan te pakken kan je stapsgewijs verschillende dingen doen. Eerst is het verstandig om vertrouwd te raken met jouw vulva en vagina en het aanraken ervan. Neem dus de tijd om jouw lady parts te verkennen, eventueel met behulp van een spiegeltje. Onderzoek vervolgens wat jouw bekkenbodemspieren doen wanneer je de vulva streelt en een vinger bij de opening van je vagina legt. Je kunt je meer bewust worden van de aan- en ontspanning van de bekkenbodemspieren aan de hand van kegeloefeningen. Ga pas daarna oefenen met het inbrengen van een vinger, een speeltje of met hulp van jouw partner. Een handig hulpmiddel hierbij is de Inspire Vaginisme dildo set, een setje met diverse staafjes van verschillende groottes en diktes, waar je stapsgewijs mee kan oefenen met inbrengen.

Vaginale droogte

Pijn bij het vrijen is een van de seksuele ongemakken die onder andere veroorzaakt kan worden door vaginale droogte. In veel gevallen duidt dat op onvoldoende seksuele opwinding, maar ook andere factoren kunnen eraan bijdragen dat de vagina minder vochtig is. Je hormoonhuishouding speelt een belangrijke rol hierbij. Zo ervaren vrouwen in de overgang vaak vaginale droogte, ten gevolge van het afnemen van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. De vaginawand kan dan tevens dunner en brozer worden, wat ook wel vaginale atrofie wordt genoemd.

Wist je dat… teveel spanning op de bekkenbodemspieren ook vaginale droogte kan veroorzaken? Kegeloefeningen doen kan ook hierbij baat hebben!

Naast hormonale invloeden kunnen ziekte, medicijngebruik, stress en te grondige intieme hygiëne tot vaginale droogheid leiden. Zorg daarom goed voor jezelf, hanteer een gezonde leefstijl, besteed voldoende aandacht aan het voorspel of raadpleeg je arts bij ziekte, medicijngebruik of bij (vermoeden van) hormonaal disbalans. En wist je dat vaker vrijen er tevens voor kan zorgen dat de vagina beter doorbloedt wordt, waardoor deze ook makkelijker vochtiger kan worden? Gebruik in een uiterst geval glijmiddel.

Vaginale infecties

Bijna iedere meid of dame heeft er wel eens last van (gehad): een vaginale infectie. Meestal is er sprake van een vaginale schimmelinfectie, veroorzaakt door de candida albicans schimmel. Vrouwen ervaren hierbij vaak vaginale jeuk, zwelling, roodheid en toegenomen vaginale afscheiding die brokkelig en wit van kleur is. Een andere infectie, veroorzaakt door de Gardnerella bacterie is bacteriële vaginose. Ook hier is sprake van jeuk, maar gaan de klachten gepaard met witgrijze, schuimende afscheiding. Bovendien is een onaangename, ‘vis-achtige’ vaginale geur typerend voor bacteriële vaginose.

Wist je dat… plassen na de seks erg goed is om de zuurtegraad van je vagina optimaal te houden? Zo voorkom je onder andere een blaasontsteking.

Een vaginale infectie ontstaat vaak door een verstoord klimaat van de vagina. De vagina is van nature vrij zuur en bevat verschillende goede bacteriën om dit zure klimaat in stand te houden. Wassen met zeepjes, een ongezonde leefstijl, stress of zelfs sperma kunnen de pH-waarde van de vagina doen verstoren, waardoor het uit balans raakt. Hierdoor krijgen slechte bacteriën en schimmels makkelijk de kans om te gaan woekeren, met vervelende infecties nadien. Zorg daarom goed voor je vagina, door haarze enkel te spoelen met water (gebruik geen zeepjes!), zoveel mogelijk katoenen slipjes te dragen en streef een zo gezond en stressvrij leven na.

Overige seksuele klachten

Heb jij wel eens last van een bloeding tijdens of na het vrijen? Dan wijst dat in de meeste gevallen naar een onschuldige contactbloeding. In enkele gevallen kan het duiden op een soa, een ontsteking van de baarmoederhals of onrustige celvorming. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende klachten.

Heb jij wel eens last gehad van seksuele ongemakken? Hoe ging jij hiermee om? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

443 keer bekeken

Geschreven door

Oktober staat bekend als borstkankermaand. Borstkanker awareness, support voor mensen die met de ziekte leven en geld inzamelen voor onderzoek zijn belangrijke thema’s tijdens deze maand. We vertellen je in dit blog over het belang van het checken va…
443 keer bekeken