Heb je je wel eens afgevraagd of een open relatie iets voor jou is? Dan ben je zeker niet de enige. Hoewel de monogame relatie door velen nog steeds wordt omarmd, neemt het taboe op andere relatievormen af. Een open relatie is een relatievorm waarbij je wel een vaste partner hebt, maar samen afspreekt dat je ook met andere personen intiem kunt zijn. Dat kan zijn in de vorm van daten, seks of andere relaties. De regels bepaal je samen. Wil jij weten of een open relatie iets voor jou zou kunnen zijn? Dan kunnen deze tips je misschien helpen.
Ga bij jezelf (en bij je partner) na waarom je een open relatie zou willen
Een open relatie kan heel mooi zijn, maar vanuit mijn ervaring als seksuoloog kan ik zeggen: het is niet iets waar je onbezonnen aan moet beginnen. Het is een relatievorm waar goede afspraken, heldere communicatie en veel wederzijds begrip en vertrouwen voor nodig is. Bovendien heeft een open relatie vooral kans van slagen als je allebei heel bewust voor deze relatievorm kiest. Ga daarom eerst eens na bij jezelf: waarom verlang je eigenlijk naar een open relatie? Is dat omdat je het echt graag wil? Of ben je eigenlijk niet tevreden over je seksleven en denk je dat dit de manier is om jouw relatie te redden?
Mocht je merken dat er andere redenen spelen, dan kan het goed zijn om eerst eens met een seksuoloog te gaan praten, om te kijken of je er niet samen met je partner uit kan komen. Niet omdat het aangaan van een open relatie een slecht idee is, maar omdat het raadzaam is om er wel om de juiste redenen aan te beginnen. Begin je aan een open relatie terwijl er onder de oppervlakte allemaal andere dingen spelen, of omdat de één bang is om de ander te verliezen, dan begin je niet vanuit een stabiele basis. En dan heeft de open relatie over het algemeen ook niet zo’n grote kans van slagen.
Begin je aan een open relatie terwijl er onder de oppervlakte allemaal andere dingen spelen, dan begin je niet vanuit een stabiele basis.
Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af
Een open relatie kan veel voordelen hebben. Het zorgt voor spanning en vrijheid en een gevarieerd seksleven. Sommige partners ervaren een verdieping van hun relatie en hun onderlinge band en vertrouwen. Toch is het ook belangrijk om te onderkennen dat het ook nadelen kent. Er kleven namelijk ook een aantal risico’s aan. Zo kun je last krijgen van jaloezie vanuit één van de partners. Je kunt verliefd worden op een ander. Je hebt seks met verschillende partners en zal dus extra zorgvuldig moeten omgaan met veiligheid en gezondheid. Ook is er de kans dat je het avontuurlijke gevoel dat nieuwe bedpartners je geven gaat vergelijken met de stabiliteit van je vaste relatie, waardoor een soort ‘het gras is groener bij de buren’-effect kan ontstaan. Dat deze risico’s er zijn, betekent niet dat je er dan maar nooit aan moet beginnen. Maar het is wel goed om hier, samen met je partner, vooraf bij stil te staan.
Check of beide partners er volledig achter staan
Een open relatie kan heel mooi, verrijkend en prikkelend zijn, voor beide partners. Toch is het wel belangrijk dat je van tevoren goed checkt of je allebei werkelijk achter het idee staat. Een open relatie aangaan omdat je partner het graag wil, terwijl jij twijfelt, is eigenlijk nooit een goed idee. Sta je er wel positief tegenover? Ga dan open het gesprek met elkaar aan en doe gedachtenexperimenten waarin je samen verkent hoe je tegenover bepaalde scenario’s staat. Bespreek met elkaar wat je oké vindt en wat niet, en waar eventueel gevoeligheden liggen.
Heel belangrijk hierbij: wees eerlijk. Ook tegen jezelf. Misschien wil je er graag heel vrij en open-minded ingaan, maar worstel je toch met jaloezie. Stop dit dan niet weg, maar praat erover, want anders komt het sowieso later de kop opsteken. Wees ook realistisch. Ben je jaloers aangelegd of word je heel snel verliefd? Dan is een open relatie misschien niet de ideale weg voor jou. Jaloezie is namelijk een belangrijke reden dat veel open relaties uiteindelijk toch op de klippen lopen. Het is dus goed om hierover na te denken voordat je eraan begint.
Jaloezie is een belangrijke reden dat veel open relaties uiteindelijk op de klippen lopen.
Maak heldere afspraken
In mijn praktijk zie ik heel duidelijk: de open relaties waarbij heel heldere afspraken zijn gemaakt, hebben de meeste kans van slagen. Laat het dus niet maar een beetje op z’n beloop, maar bespreek met elkaar van tevoren goed wat de spelregels zijn, zodat je je hier allebei aan kunt houden. Zie je de andere mensen samen of los van elkaar? Vertel je elkaar van je andere dates of juist niet? Welke seksuele handelingen zijn toegestaan en wat is off-limits? Is het oké als er soms gevoelens bij komen kijken of moet het dan meteen worden afgekapt?
Dat zijn allemaal heel belangrijke vragen en heldere afspraken hierover kunnen een open relatie echt maken of breken. Als jij en je partner goed weten wat je van elkaar kunt verwachten en hoe jullie erin staan, kun je elkaar ook beter loslaten en vertrouwen. Al die afspraken klinken misschien een beetje saai en rationeel, maar hoe beter je al dat soort regels van tevoren met elkaar vastgelegd, hoe ongecompliceerder je straks samen van de vrijheid en het plezier kunt genieten.
Succes!
Hulp nodig?
Vraag je je af welke relatievorm het beste past bij jou en je partner en worstel je hiermee? Wees gerust, praten met een seksuoloog is vaak de eerste stap richting een oplossing. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.
Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog