Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

sextoy tips

Welke toy moet ik kiezen? Tips voor Valentijnsdag van seksuoloog Eveline Stallaart!

10 februari 2024,

geschreven door

Seksspeeltjes zijn allang geen taboe meer. De tijd dat je ervoor naar een schimmige seksshop moest gaan, is gelukkig voorbij. Je hebt ze tegenwoordig in alle soorten en maten, kleuren en modellen. De één nog mooier en eleganter dan de ander. Steeds meer mensen ontdekken dan ook dat seksspeeltjes een toevoeging kunnen zijn voor je seksleven. Om jezelf genot te geven, of om extra plezier te beleven met je partner.

Geen wonder dat ik als seksuoloog vaak de vraag krijg of ik nog tips kan geven voor seksspeeltjes die de moeite van het proberen waard zijn. Om wegwijs te worden in de wondere wereld van de sex toys, is het handig om te weten dat er verschillende categorieën zijn. Hieronder licht ik vier soorten sekstoys uit, die elk weer op een geheel eigen manier een impuls kunnen geven aan je seksleven.

1. Wand vibrator

Een van de absolute klassiekers onder de seksspeeltjes is de wand vibrator. Als je het woord ‘wand vibrator’ leest, zou je kunnen denken dat het misschien om een vibrator gaat die de vaginawand stimuleert, maar dat klopt niet. Een wand vibrator wordt juist vooral voor externe stimulatie gebruikt. Het gaat hier dan ook om het Engelse woord wand, wat staf betekent.

Een wand vibrator heeft namelijk niet de vorm van een soort namaakpenis, zoals sommige andere vibrators, maar ziet eruit als een langwerpige staf, met aan het uiteinde een vrij grote ronde knop die kan trillen. Op het eerste gezicht ziet het er dan ook niet uit als een seksspeeltje, maar meer als een massage-apparaat. Dat klopt ook wel, want de eerste en meest beroemde wand vibrator, de Hitachi Magic Wand, werd oorspronkelijk als een massage-hulpstuk op de markt gebracht. Door de vibrerende werking kwam het apparaat al snel bekend te staan als een effectieve – en geliefde – sex toy.

Diepe trillingen

Voor mensen die voor het eerst met seksspeeltjes willen beginnen, is dit om verschillende redenen een goed startpunt. Ten eerste vinden sommige mensen het prettig dat een wand vibrator er een beetje uitziet als een ‘gewoon’ massage-apparaat en er daardoor niet meteen heel intimiderend uitziet. Zeker als je een partner hebt die nog een beetje aan het idee van sex toys moet wennen, dan kan dat een prettige bijkomstigheid zijn.

Verder staan wand vibrators bekend om hun intense vibraties, die vaak diep in je lijf voelbaar zijn, zonder dat je het apparaat daarvoor moet inbrengen. Je kunt zo op een laagdrempelige manier voelen en uitproberen waar jij de vibraties prettig vindt aanvoelen. En dat hoeft helemaal niet altijd rond de geslachtsdelen te zijn; ook op andere plekken kunnen de trillingen ontspannend of juist stimulerend zijn. Ook voor vrouwen die directe stimulatie van de uitwendige clitoris te heftig vinden, kan indirecte stimulatie van de inwendige clitoris door de diepe trillingen van de wand vibrator heel prettig zijn.

2. Luchtdrukvibrators

De Womanizer, de Satisfyer: wie het over sex toys heeft, kan vandaag de dag niet meer om luchtdrukvibrators heen. Misschien wel de meest invloedrijke uitvinding op het gebied van vrouwelijk seksueel genot van de afgelopen tijd.

Het bijzondere van luchtdrukvibrators is dat ze heel anders werken dan klassieke vibrators, zoals de Magic Wand. Waar klassieke vibrators standaard gebruik maakten van trillingen en direct tegen het lichaam aangehouden moesten worden, stimuleerde de Womanizer de clitoris voor het eerst contactloos, met ‘een zacht vacuüm en luchtdrukgolven’, waardoor de sensatie van orale seks zou worden nagebootst. Hoewel de Womanizer het eerste merk was dat deze techniek op de markt bracht, volgden goedkopere alternatieven, zoals de Satisfyer, al snel.

Orgasme-revolutie

Een van de redenen dat deze speeltjes zo populair zijn, vooral bij vrouwen, is dat de uitwendige clitoris op een heel directe manier gestimuleerd wordt. Veel vrouwen die met andere vormen van seksuele stimulatie moeilijk of helemaal geen orgasme konden krijgen, bleken met deze speeltjes ineens wel te kunnen klaarkomen. Vaak al binnen enkele minuten of seconden. Voor sommige vrouwen bleek deze ontdekking dan ook revolutionair. Ze leerden hun lichaam beter kennen, ontdekten wat ze eigenlijk lekker vonden en konden zo niet alleen meer van seks met zichzelf genieten, maar vaak ook van de seks met hun partner.

Intense en gerichte stimulatie

Het grote voordeel van luchtdrukvibrators, namelijk de heel intense en heel gerichte stimulatie van de hypergevoelige uitwendige clitoris, kan voor sommigen ook weer een nadeel zijn. Sommige vrouwen ervaren de sensatie als te intens of zelfs als pijnlijk. Anderen vinden het na verloop van tijd steeds moeilijker om nog zonder een luchtdrukstimulator klaar te komen, omdat ze gewend zijn geraakt aan de intensiteit van de sensatie.

Ik denk zelf dat deze speeltjes een hele mooie toevoeging kunnen zijn en dat ze vrouwen uitstekend kunnen helpen om vertrouwd te raken met hun eigen likes en dislikes wat betreft genot. Wel kan het goed zijn om zowel bij de seks als bij het masturberen te blijven afwisselen met andere vormen van stimulatie, zodat je van seksuele sensaties in al hun rijkdom en verscheidenheid kunt blijven genieten.

3. Cock ring

Veel seksspeeltjes zijn gericht op de stimulatie van het vrouwelijk lichaam. Daardoor zou je bijna vergeten dat er ook zeker speeltjes zijn die de seksuele ervaring van de man een fijne boost kunnen geven. Een klassieker op dat gebied is bijvoorbeeld de cockring, ofwel penisring. Dat is een ring die om de penis wordt geschoven en tijdens de seks onderaan bij de schacht van de penis wordt gedragen.

De voornaamste functie van de cockring is het behouden van een stevige – en eventueel langer durende – erectie. Bij een erectie vullen de zwellichamen van de penis zich met bloed. Een cockring zorgt ervoor dat het bloed niet uit deze zwellichamen kan wegstromen, waardoor de erectie in stand wordt gehouden. Dat maakt de cockring ook een bruikbaar hulpmiddel voor mannen die weleens last hebben van erectieproblemen. Sommige mannen verliezen door de druk van de cockring minder snel hun erectie. Anderen merken dat alleen al het placebo-effect van de cockring helpt om met meer zelfvertrouwen van de seks te genieten.

Soorten en maten

Het idee is simpel, toch heb je op het gebied van cockringen ruime keuze als het gaat om verschillende soorten en materialen. Zo heb je rekbare cockringen die je gemakkelijk kunt omdoen en weer verwijderen, wat het een toegankelijk instapmodel maakt. Ook is er bijvoorbeeld een verstelbare cockring, die je naar wens losser en strakker kunt doen. Daarnaast heb je ook vibrerende cockringen, voor extra stimulatie. Dat laatste kan ook fijn zijn voor mannen die hun vrouwelijke partner willen laten meegenieten, doordat de vibraties van de cockring tijdens penis-in-vagina seks de clitoris stimuleren. Zorg bij het gebruik van een cockring voor voldoende glijmiddel om ongewenste wrijving te voorkomen en draag de cockring liever niet langer van 30 minuten.

4. Buttplug of anal beads

Een andere categorie seksspeeltjes richt zich op anale stimulatie. Zo zijn er dildo’s en buttplugs: gestroomlijnde voorwerpen in verschillende groottes en vormen die je anaal kunt inbrengen. Deze worden soms gebruikt ter voorbereiding op anale seks, maar ook gewoon omdat mensen de anale penetratie prettig vinden aanvoelen. Ook heb je bijvoorbeeld anal beads. Dat is een soort gladde flexibele ketting met ronde kralen, soms van verschillende groottes, die je anaal kunt inbrengen. Vooral het inbrengen of verwijderen van de anal beads, bijvoorbeeld op het moment dat iemand klaarkomt, kan een intense sensatie teweegbrengen.


Let op: bij het experimenteren met anale seksspeeltjes is hygiëne extra belangrijk. Zorg altijd dat je de speeltjes na gebruik goed schoonmaakt en ga nooit met een speeltje eerst in de anus en daarna in de vagina, zo voorkom je infecties. Ook iets om op te letten: in tegenstelling tot de vagina maakt de anus geen natuurlijk glijmiddel aan bij opwinding. Daarom is het van belang om bij anale stimulatie altijd voldoende glijmiddel te gebruiken en rustig aan te doen. Doe het stapje voor stapje, zorg dat je ontspannen bent en probeer goed aan te voelen bij jezelf hoe je lichaam op de stimulatie reageert. Ben je met een partner? Communiceer dan open over wat je fijn vindt en wat niet en vraag er ook naar bij de ander. Zo zorg je ervoor dat het een gezamenlijk avontuur is en blijft.

Omarm de speelsheid

Speeltjes, toys, de woorden zeggen het al: het zijn perfecte middelen om een beetje lucht en speelsheid in de slaapkamer te brengen. Als je al wat langer samen bent, kan een speeltje de boel weer een beetje opschudden en voor extra spanning en excitement zorgen. En ook als je af en toe wat meer moeite hebt om opgewonden te raken of de opwinding te behouden, dan kan een toy wel eens uitkomst bieden. Niet alleen omdat het extra stimulatie biedt, maar ook omdat het wat afleiding en luchtigheid kan geven, waardoor je wat minder in je hoofd komt te zitten. Lachen mag en een beetje luchtigheid doet wonderen.

Is een toy voor jou geen succes, dan is het ook geen ramp. Dan heb je weer wat geleerd en probeer je volgende keer gewoon weer iets anders. Zo blijft seks een zoektocht waar je een leven lang plezier aan kan beleven. Samen of alleen, maar altijd in connectie met jezelf.
Succes!

Hulp nodig?

Heb je ergens last van bij de seks en weet je niet wat je daar het beste aan kan doen? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn man wil heel vaak seks. Soms wel 4 keer in de week. Ook maakt hij best vaak seksuele opmerkingen. Ik denk dat 60% van wat uit zijn mond komt met seks te maken heeft. Hij grijpt daarnaast regelmatig mijn kont of borsten. Ik houd ve…
10.271 keer bekeken