Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Help, mijn partner is bang voor mijn vibrator

12 februari 2023,

geschreven door

Vibrators, trileitjes en andere seksspeeltjes, ze zijn de afgelopen jaren razend populair geworden en voor velen allang geen taboe meer. Dat is goed nieuws, want ze kunnen voor je seksleven –  solo of samen – een enorme verrijking zijn. Toch merk ik als seksuoloog dat er nog altijd mensen zijn, vooral mannen, die het hele idee van seksspeeltjes toch nog wat onwennig vinden. Ze voelen zich er ongemakkelijk bij, hebben er een afkeer van of voelen zich er zelfs een beetje door bedreigd. Hoe komt dat nou? En hoe ga je ermee om?

Negatieve associaties

Dat sommige mannen wat weerstand kunnen voelen bij het idee van een vibrator of seksspeeltje, heeft met verschillende dingen te maken. Ten eerste hangt er voor sommigen nog een beetje een taboesfeer omheen, doordat ze het gebruik van een vibrator associëren met eenzaamheid of een seksleven dat te weinig bevredigend is. Ze zien seksspeeltjes daardoor als hulpmiddelen die je niet nodig zou hebben als je een partner hebt en als die partner je voldoende bevredigt. Het idee dat jij het fijn zou kunnen vinden om wel een vibrator te gebruiken tijdens de seks, geeft jouw partner dan mogelijk het gevoel dat hij zelf faalt in bed.

Geen bedreiging maar verrijking

Allereerst is het belangrijk om dit misverstand te ontkrachten. Want niets is minder waar. Een vibrator of een ander seksspeeltje kan een heerlijke verrijking zijn van het genot dat je jezelf of je partner kan geven en je moet het dan ook niet zien als een vervanging van de connectie en aanrakingen tussen twee mensen die opgewonden raken van elkaar. Het is hooguit iets waarmee je het net iets gemakkelijker of soepeler kunt laten gaan of waarmee je het nóg leuker en spannender kan maken dan het al is. Als jouw partner negatieve associaties heeft bij seksspeeltjes, is het een goed idee om het hier eens, op een rustig moment buiten de slaapkamer, over te hebben samen. Wie weet kun je wat onzekerheid hierover wegnemen.

Daar kan ik toch niet tegenop?

Een andere reden dat sommige mannen zich een beetje bedreigt kunnen voelen door seksspeeltjes, is dat ze in veel gevallen dingen doen en kunnen, die een man mijn zijn handen, vingers en tong simpelweg niet kan. Sommige speeltjes trillen, pulseren, zuigen, masseren, je kunt de sensatie zo gek niet bedenken of er is een heel stimulerend speeltje voor op de markt. Heerlijk voor vrouwen die willen experimenteren met het vinden van hun eigen genot, maar voor sommige mannen roept het een gevoel op van: hoe moet ik daar nou nog mee concurreren? Daar kan ik toch nooit tegenop?

Mocht jouw partner er ook zo in staan, dan is het een goed idee om uit te leggen dat seks voor mannen en vrouwen vaak net een beetje anders werkt.

Voor sommige mannen roept het een gevoel op van: hoe moet ik daar nou nog mee concurreren? Daar kan ik toch nooit tegenop?

De vrouwelijke uitdaging in een notendop

Wat je hem mee zou kunnen geven is dat vrouwen over het algemeen wat meer moeite hebben (of wat langer nodig hebben) om opgewonden te raken en een orgasme te bereiken dan mannen. Voor sommige vrouwen is het zelfs heel lastig. En sommige vrouwen bereiken bijna nooit een orgasme. Veel vrouwen voelen zich hier vervelend over naar hun partner, omdat ze bang zijn dat het allemaal te lang duurt en dat ze hem daardoor tot last zijn. Ze hebben soms moeite om in het moment te blijven en de opwinding vast te houden. Dat zorgt weer voor extra spanning, wat de boel niet verder helpt.

Net dat extra zetje

Omdat vrouwen clitorale stimulatie nodig hebben om opgewonden te raken en klaar te komen en seksspeeltjes vaak ontworpen zijn om die stimulatie heel gericht en geconcentreerd te geven, merken sommige vrouwen dat een vibrator of ander speeltje hen net dat zetje kan geven om in hun opwinding tot grotere hoogtes te stijgen. Ze gebruiken het seksspeeltje dan ook om zichzelf te helpen om in een mood te komen, waardoor ze extra van de seks met hun partner kunnen genieten. Niet omdat hun partner hen niet genoeg bevredigt, maar omdat ze zelf soms net even die extra stimulatie nodig hebben, zodat ze zich helemaal kunnen laten gaan. Seks met een vibrator of een sekspeeltje wordt zo voor de partner vaak ook een verrijking.

Soloseks is selfcare

Soms is het niet alleen de confrontatie met het speeltje tijdens de seks dat weerstand oproept. Soms heeft een partner ook al moeite met het idee dat je zelf masturbeert met een vibrator als hij er niet bij is. In dat geval is het goed om rustig uit te leggen dat masturbatie bij het leven hoort, voor mannen, maar ook voor vrouwen. Ook in een gezonde seksuele relatie is het heel goed en gezond om af en toe aan soloseks te doen. Het is zelfs alleen maar stimulerend voor je seksdrive. Leg hem uit dat het enige verschil is dat jij soms niet alleen je handen gebruikt, maar er soms een extra hulpmiddel bij pakt, omdat je die extra stimulatie prettig vindt. Benadruk vooral dat soloseks een vorm van selfcare is die verder niets met de kwaliteit van het seksleven met de partner te maken heeft.

Communicatie is key

Al met al staat of valt het met goede communicatie. Praat er open over met elkaar. Liefst op een neutraal moment, dus niet tijdens de seks. En stel bijvoorbeeld voor om het de eerste keer heel rustig een keer samen te proberen. Loop daarin niet te hard van stapel, maar neem kleine stapjes en tast bij elkaar af waar je je prettig bij voelt. Laat bijvoorbeeld zien hoe je zelf graag een vibrator gebruikt en onderzoek samen hoe je er allebei plezier aan kan beleven. Als je je partner deelgenoot maakt van het genot dat een speeltje je kan geven, dan zul je zien dat hij er waarschijnlijk steeds een beetje meer open voor zal staan. En wie weet komt er later wel een dag dat hij zelf voorstelt om de vibrator weer eens uit het nachtkastje te pakken.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je moeite met masturbatie of seksualiteit en worstel je hiermee? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

  1. Ik vind het juist opwindend om mijn vrouw te helpen met een vibrator en te zien hoe ze er van geniet en om daarna samen met elkaar te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een vriendje en ik merk dat het niet zo lekker gaat in de slaapkamer. Ik voel me erg gespannen, ben onzeker over mezelf en vind het daarom lastig om me te laten gaan. De penetratie voelt vaak niet heel prettig, ook do…
1.435 keer bekeken