door seksuoloog Eveline

Ik heb een seksspeeltje in mijn nachtkastje. Moet ik me daarvoor schamen?

26 januari 2022 door Eveline

Ik hoor als seksuoloog heel vaak dat mensen zich een beetje schamen voor het feit dat ze een seksspeeltje bezitten. Er hangt nog altijd een beetje een taboe omheen. Alsof het iets is dat je alleen maar zou hebben als je eenzaam bent, geen partner hebt of seksueel niet aan je trekken komt. En allereerst: dat zijn natuurlijk allemaal hele gegronde redenen om een seksspeeltje aan te schaffen en ook daar hoef je je dan helemaal niet voor te schamen, maar een seksspeeltje kan eigenlijk voor iedereen een fijne toevoeging zijn. Ook als je wel een partner hebt en een bevredigend seksleven.

Wat kan het seksspeeltje voor je betekenen?

Allereerst kan een sekspeeltje een heel goed hulpmiddel zijn om de verschillende wegen naar jouw eigen genot te verkennen. Heel veel vrouwen hebben moeite met het bereiken van een orgasme of met opgewonden raken en blijven. Dan is het altijd een goed startpunt om eerst met de eigen vingers en seksuele fantasieën te gaan experimenteren om te zien waar dat je brengt. Maar als je daarin wel een steuntje in de rug kan gebruiken, dan kan een seksspeeltje echt uitkomst bieden. Het geeft je net even die extra prikkel, waardoor je je opwinding even een boost geeft.

Een sekspeeltje kan een heel goed hulpmiddel zijn om de verschillende wegen naar jouw eigen genot te verkennen.

Welk speeltje is geschikt voor mij?

Word je afgeschrikt door het beeld van grote fallusvormige vibrators? Weet dan dat er tegenwoordig heel wat veelzijdigere en elegantere speeltjes op de markt zijn. Wat jij prettig vindt en wat voor jou het beste werkt? Dat is een kwestie van uitproberen. De één slaat aan op een wand– of bulletvibrator. De andere vindt de meer zuigende werking van de Womanizer erg fijn. Maar er zijn ook vrouwen die dat een beetje te heftig vinden, in het begin. Dat is allemaal oké. Iedereen vindt weer net iets anders lekker.

Twijfel je of je liever inwendig of uitwendig gestimuleerd wordt? Dan is het altijd goed om bij de uitwendige stimulatie van de clitoris (of het gebied eromheen) te beginnen. Voor veel vrouwen (niet alle vrouwen uiteraard) is dit de meest directe weg naar genot. Vind je dit prettig, dan kun je altijd kijken of je het ook fijn zou vinden om een speeltje te proberen dat je kunt inbrengen. Gebruik een beetje glijmiddel, begin op een lage stand en kijk rustig op welke plekken jij stimulatie prettig vindt aanvoelen. Durf vooral te experimenteren en doe het rustig aan. Een standje hoger kan altijd nog.

vibratorLeer jezelf beter kennen

Experimenteren met een seksspeeltje kan je niet alleen genot, maar ook zelfkennis en zelfvertrouwen opleveren. Als je weet wat je wilt, weet je ook beter wat je niet wilt. Op jouw voorwaarden je eigen genot en opwinding onderzoeken, stelt je in staat om straks ook beter aan jouw partner te communiceren wat je lekker vindt en wat niet. Natuurlijk kan jouw partner het seksspeeltje of de vibrator niet imiteren, maar je weet door het experimenteren misschien wel beter hoe en waar je het liefst gestimuleerd wilt worden. En welke fantasie je bijvoorbeeld helpt om je opwinding vast te houden of je opwinding net even in een hogere versnelling te doen schieten.

Experimenteren met een seksspeeltje kan je niet alleen genot, maar ook zelfkennis en zelfvertrouwen opleveren.

Samen spelen

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een speeltje tijdens de seks met jouw partner te gebruiken. Dat kan een heel leuke manier zijn om wat spanning, speelsheid en lichtheid tussen de lakens te brengen. Het kan ervoor zorgen dat de routine waarin je misschien een beetje vast bent komen te zitten weer wordt doorbroken, doordat jullie samen kunnen gaan experimenteren met wat zo’n speeltje aan genot kan toevoegen. Misschien komen jullie samen wel tot nieuwe ontdekkingen. En als het alleen maar op de lachspieren werkt, is dat ook helemaal oké. Dan hebben jullie er op een andere manier plezier van.

Als je partner er niet voor open staat

Het kan natuurlijk zijn dat je partner er niet zo voor open staat. Misschien roept het wel gevoelens van onzekerheid op. Ben ik dan niet genoeg? Doe ik het dan verkeerd? Probeer dit vooral bespreekbaar te maken. Doe dat vooral op een neutraal moment, bijvoorbeeld aan de keukentafel. En probeer uit te leggen dat het vooral iets is dat je samen wilt uitproberen. Dat het niets met jouw partner te maken heeft. Dat je het leuk zou vinden om te kijken of het een extra dimensie kan geven. Dat het iets is om samen te onderzoeken en dat jullie altijd kunnen besluiten dat het toch niets voor jullie is.

Probeer uit te leggen dat het vooral iets is dat je samen wilt uitproberen en dat het niets met jouw partner te maken heeft.

Raak er niet teveel van afhankelijk

Hoe lekker de stimulatie met een seksspeeltje ook kan zijn, het is wel goed om in de gaten te houden dat je er niet al te zeer van afhankelijk raakt. Als je merkt dat je alleen bij de seks met jouw partner nog maar opwinding kunt voelen of klaar kunt komen door de stimulatie met een seksspeeltje, dan kan het goed zijn om daarin weer wat meer te gaan afwisselen. Bijvoorbeeld door af en toe weer over te gaan op stimulatie met de vingers, handen of mond. Of door je wat meer op een seksuele fantasie te concentreren. Het punt is namelijk dat de stimulatie door een speeltje vaak per definitie wat intenser is, dus als je daaraan gewend raakt, wordt het steeds moeilijker om dat op een andere manier nog te evenaren. Je raakt zogezegd gewend aan de shortcut terwijl ook de langere, toeristische route erg de moeite waard kan zijn. Maar wees gerust, vaak zorgt het experimenteren met een seksspeeltje er juist voor dat je je lichaam beter leert kennen en dat je ook op andere manieren beter aanvoelt waar jouw magische punten van genot precies zitten.

Kan het kwaad?

Ik kom regelmatig cliënten tegen die zich afvragen of veel masturberen met een seksspeeltje kwaad kan of zelfs schade kan aanrichten. En het antwoord is: nee. Als je het speeltje gebruikt zoals het bedoeld is en je doet jezelf geen pijn, dan kan het absoluut geen kwaad. Het kan je ook niet ongevoeliger maken. Voelt het op wat voor manier dan ook niet prettig, luister hier dan vooral naar. Het kan zijn dat de stimulatie voor jou te heftig is. Het kan ook zijn dat je mentaal niet helemaal lekker in je vel zit, waardoor het gevoel op een onprettige manier bij je binnenkomt. Dat is helemaal niet gek. Laat het dan gewoon even zitten en probeer het weer op een ander moment. Soloseks met een speeltje mag vooral leuk en lekker en ontspannend zijn. En onthoudt maar dat jij te allen tijde zelf aan de knoppen zit.

Succes!

Hulp nodig?

Vind je het moeilijk om met je eigen genot te experimenteren en heb je het gevoel dat je bij het oproepen van opwinding tegen een blokkade aanloopt? Of worstel je bij soloseks met gevoelens van schuld of schaamte? Wees gerust, je bent niet de enige. Praten met een seksuoloog kan vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Reageer

Over Eveline

Eveline Stallaart is seksuoloog en psycholoog en heeft haar eigen praktijk in Amsterdam: ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health). Ze is onder andere bekend van RTL Boulevard en tv-programma Married at First Sight waar ze vaste expert is. Daarnaast schrijft ze voor verschillende magazines en kranten en is ze te horen in talloze podcasts. Eveline is ook Brand Ambassador voor EasyToys, ze schrijft artikelen voor ons magazine en geeft advies bij problemen op het gebied van seks en intimiteit.

Gerelateerde berichten

3 reacties op Ik heb een seksspeeltje in mijn nachtkastje. Moet ik me daarvoor schamen?

  • Het zou zo goed zijn om in het middelbaar onderwijs al in het eerste jaar te starten met seksuele voorlichting die meer behelst dan voortplanting. Mijn vriendin heeft onlangs een model van een clitoris en penis aangeschaft om in haar lessen te gebruiken. Ze vertelt daar bij ook dat je grootste seksoorgaan tussen je oren zit. Dat je daar ook de vrijheid hebt om te ontdekken wat jij fijn, opwindend vindt en dat daar geen plaats is voor taboe.

  • Na prostaatkanker en 39 bestralingen kan ik geen erectie meer krijgen. Dankzij leuke seksspeeltjes als Tarzan kan ik mijn vrouw toch heerlijk bevredigen met intense orgasmes. Moet eigenlijk voorgeschreven worden

  • Niks om je voor te schamen hoor! Ik gebruik mijn vibrator zowel solo als tijdens de sex met mijn partner. Solo om gewoon lekker privé (lang) te genieten en de tijd aan mijzelf te hebben en met m’n partner als extra dimensie. Als hij tegelijkertijd zijn vingers gebruikt gaat het extra snel en soms is dat handig als we niet veel tijd hebben. Mijn partner weet dat ik af en toe privé geniet en dan zegt hij altijd schalks: “heb je lekker liggen spelen??” Ik kom ook heerlijk klaar als hij mij lekker vingert en over mijn clitoris gaat. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Hij weet dat hij het ook heel goed kan. Dus dat de vibrator geen concurrent is 😉 De afwisseling is belangrijk denk ik en natuurlijk hebben we er ook over gesproken hoe ik het zie en dat ik net zo goed van zijn vingers geniet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid