Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

900 keer bekeken

Hoe krijg ik meer romantiek in mijn relatie?

13 december 2022,

geschreven door

Diner bij kaarslicht of met een bordje op de bank? De één is van zichzelf romantischer dan de ander, maar bijna iedereen is in het begin van een relatie extra romantisch. Dat is de fase dat je elkaar nog moet ontdekken. Dat je moeite wilt doen voor elkaar. Dat je een diepe passie voelt. Ook op seksueel vlak ben je dan vaak bezig om elkaar volop te ontdekken en om voor elkaar je de beste versie van jezelf te zijn. Je doet dan net wat meer moeite voor een romantische sfeer en bijzondere ervaringen samen, wat het verliefde gevoel tussen jou en je partner ten goede komt. Omdat de verliefde gevoelens en de moeite die je voor elkaar doet een versterkende werking hebben, draagt dat allemaal bij aan dat verhoogde gevoel van passie en verbondenheid in het begin.

Wees alert op sleur

Na verloop van tijd wordt dat vaak vanzelf wat minder. Je leert elkaar kennen, het onbekende gaat er een beetje af, waardoor de spanning ook wat minder wordt. Je weet niet alleen beter hoe de ander in elkaar steekt en zal reageren, je voelt je na een tijdje ook wat zekerder over de relatie, waardoor je minder het gevoel hebt om continu voor de aandacht en affectie van ander te hoeven ‘vechten’.

Je zal wat meer gaan ontspannen in de wetenschap dat je samen bent en dat brengt rust en vertrouwen met zich mee. Dat is fijn en waardevol. Maar de keerzijde is dat een gevoel van sleur en voor lief nemen op de loer kan liggen, vooral als je gaandeweg stopt om net dat beetje extra moeite voor elkaar te doen.

Romantiek is meer dan rozen

Laat op dat moment even een alarmbelletje afgaan. Want rust en ontspanning in een relatie zijn belangrijk, maar romantiek en moeite voor elkaar blijven doen zijn dat ook. Romantiek is namelijk niet alleen een kaarsje aandoen en een muziekje opzetten, het heeft ook veel te maken met moeite doen om lekker in je vel te zitten, zorgen dat de ander lekker in z’n vel zit en samen kunnen genieten. Naar elkaar luisteren. Je best doen voor elkaar.

Blijf elkaar verrassen. Dingen doen waarvan je weet dat ze de ander blij maken. De dingen die in het begin van een relatie vaak vanzelf gaan, weer even terugpakken en bewust proberen te behouden. Juist door ruimte te maken voor die dingen, kun je het vuurtje in je relatie weer aanwakkeren en ook op de langere termijn warm en levendig houden.

“Blijf naar elkaar luisteren. Blijf je best doen voor elkaar. Verras elkaar.”

Een goed gesprek is het halve werk

Maar als het vuurtje bij jou een beetje is uitgedoofd, hoe wakker je dat dan weer aan? Allereerst is het belangrijk dat je het bespreekbaar maakt. Ga eens het gesprek erover aan. Check bij elkaar hoe blij je bent met hoe het gaat en wat je eventueel graag anders zou willen.

Sommige mensen vinden het helemaal niet erg als er geen romantiek is en hebben daar gewoon niet zo’n behoefte aan. Dat is ook prima. Maar als jij daar wel behoefte aan hebt en je hebt het gevoel dat de balans op dat vlak beter kan, spreek dat dan vooral eerlijk uit naar elkaar. En kijk dan of je samen manieren kunt vinden om iets van de magie terug te pakken, op een manier die bij jullie past.

romantiek

Omarm date night

Een klassiek en heel effectief voorbeeld is de date night. Een keer per week of per maand een avond prikken die je helemaal voor jullie samen reserveert. En dat hoeft helemaal niet per se een date in een chique restaurant te zijn. Je kunt ook lekker thuis op de bank te tijd voor elkaar nemen. Als je maar afspreekt: deze avond is van ons. De schermpjes leggen we weg. We kijken elkaar aan. We hebben aandacht voor elkaar. Voor wat de ander bezighoudt, wat de ander vertelt.

Of je nou diepzinnige gesprekken voert of juist lekker lacht met elkaar of in bed beland: het maakt niet uit. Gebruik de avond op jullie manier om weer even de connectie te voelen die jullie ooit bij elkaar bracht.

“Of je nou diepzinnige gesprekken voert of juist lekker lacht met elkaar of in bed beland: het maakt niet uit.”

Spice it up

Daarnaast kan het fijn zijn om in de slaapkamer ook weer even bewust de connectie op te zoeken. En dat doe je het effectiefst door even de automatische patronen te doorbreken die er nu eenmaal insluipen als je wat langer samen bent. Je doet misschien wel ongeveer altijd hetzelfde bij de seks en jullie vinden dat allebei lekker. Maar voor wat extra spanning kan het heel goed zijn om bewust even wat anders te proberen. Iets wat jullie allebei nog nooit gedaan hebben. Haal bijvoorbeeld een seksuele fantasie van stal. Breng een seksspeeltje mee om uit te proberen. Of doe je partner een ‘love box’ of een sexy Advent Kalender cadeau waar achter ieder hokje een andere seksuele verrassing zit. Ook al zijn de nieuwe dingen die je probeert misschien niet allemaal blijvende successen, het brengt waarschijnlijk wel een speelse impuls, een lach of een prikkeling, die jullie weer even ‘wakker’ maakt en op een fijne manier op scherp zet.

Telefoons aan de kant

Tot slot is het sowieso een goed idee om af en toe de telefoons en andere schermen even vrijaf te geven. Want iedereen kent het wel: na een lange dag is het heel verleidelijk om allebei lekker in je eigen bubbel te duiken en op de bank in je eigen wereld te zitten, maar je vergeet daardoor nog wel eens contact te maken en gewoon aanwezig te zijn voor degene die naast je zit. En dan ontstaan er minder gemakkelijk spontane momenten van intimiteit of onverwachte gesprekken. Momenten dat je herinneringen ophaalt, samen in een deuk ligt of praat over wat je die dag hebt meegemaakt. En juist dat soort momenten van positieve connectie, doen de liefdeshormonen weer extra oplaaien.

Spreek dus af dat je in elk geval een avond per week even de schermen laat voor wat ze zijn. Of je samen onder een dekentje een boek leest op de bank of lekker vroeg in bed klimt, zonder de afleiding van die telefoons is er veel meer ruimte om het gezelschap, de energie en aanwezigheid te ervaren van die persoon op wie je zo gek bent. En zeg nou zelf, dat is toch eigenlijk veel interessanter? 🙂

Succes!

Hulp nodig?

Ben jij de romantische of seksuele connectie met je partner even helemaal kwijt? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

2 reacties

  1. Mijn partner wil elke avond date Night met erotiek op de tv mijn gevoel voor hem wordt elke keer beetje minder door dat hoe ken dat?

    1. Hoi Sara,
      Heb je je gevoelens en twijfels met je partner besproken? Misschien denkt hij dat jij net zo geniet van deze date nights als hij. Dan is het belangrijk dat je met hem bespreekt dat het voor jou minder leuk is. Dan kunnen jullie eventueel tot een compromis komen en bijvoorbeeld vaste dagen afspreken voor date nights en op de andere dagen iets anders doen of tijd voor jezelf inplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.536 keer bekeken

Geschreven door

Sommige mannen zijn enkel geïnteresseerd in het hebben van hookup. Dat is natuurlijk helemaal prima wanneer jij er ook zo in staat, máár als je opzoek bent naar boyfriend material kun je in dat geval van een koude kermis thuis komen. No need to p…
2.536 keer bekeken