Het is nog niet te laat! 💖 Bestel jouw EasyToys Adventskalender VANDAAG nog 😏

5.834 keer bekeken

Goede voornemens: Zo laat je ze slagen!

3 januari 2024,

geschreven door

Goede voornemens – elke december ontkom je er niet aan. Zo aan het eind van het jaar voelen we allemaal de behoefte om ons leven te beteren. We willen slechte gewoontes achter ons laten en het nieuwe jaar fris, gezond en vol goede moed beginnen. Maar vaak lukt het niet om goede voornemens te laten slagen. Daarom helpen wij graag een handje!

Waarom mislukken goede voornemens zo vaak?

Goede voornemens zijn, zoals de naam al zegt, dingen die wij onszelf voornemen die een positief effect op ons leven zouden moeten hebben. Vaak gaan ze over gezonder leven of het bereiken van doelen.

Velen van ons stellen ze elk jaar weer fanatiek en hoopvol op, maar toch komen we elk jaar terug op ons lijstje omdat we ze niet behaald hebben!

Hoe kan dat toch?

1 januari is géén magische datum

Nou, eigenlijk is het heel simpel. Ken je de uitdrukking old habits die hard? Dat betekent dat het heel lastig is om gewoontes en vaste patronen te doorbreken.

En dat is ook zo! Als jij je hele leven al een afkeer tegen sporten hebt, al tien jaar elke dag rookt of al jaren een boek wil schrijven, maar nog nooit de eerste stap hebt genomen… Dan is de kans echt minuscuul dat je het roer ineens 180 graden om kan gooien zodra 1 januari om de hoek komt.

Een nieuw jaar betekent niet ineens dat alles nu anders is. Het is alleen voor ons hoofd een mooi, symbolisch moment. Meer niet.

“Een nieuw jaar betekent niet ineens dat alles nu anders is.”

We willen te veel en zijn te streng voor onszelf

Vaak lukt het ons niet om onze goede voornemens te verwerkelijken, omdat we veel te streng zijn voor onszelf en de lat veel te hoog leggen.

Sport jij bijvoorbeeld nooit, maar neem jij je voor om drie keer in de week voor je werk naar de sportschool te gaan? Ja, je bent een gekke Henkie als je denkt dat je dit kan volhouden.

Begin klein en realistisch. Dus laten we zeggen: één keer in de week naar de sportschool. Of elke dag na het eten een half uur wandelen of vaker de fiets pakken in plaats van de auto. Hoe specifieker en kleiner het goede voornemen is, hoe makkelijker je het kan halen.

Een klein succes behalen is stukken fijner dan falen in het behalen van een groot doel. En zo kan je voor jezelf steeds een stapje verder gaan, zodat je stapsgewijs, langzaam, maar succesvol naar je ultieme doel toe werkt!

“Hoe specifieker en kleiner het doel is, hoe makkelijker je het kan halen.”

Goede voornemens

Goede voornemens laten slagen doe je zo:

We hebben het al even benoemd, maar we zullen je stap voor stap helpen om je goede voornemens te laten slagen. Met het onderstaande 5-stappenplan ben jij volgend jaar de baas over jouw goede voornemens!

1. Wees realistisch

Stel geen onrealistische doelen op waarvoor jij kneiterhard moet werken en die eigenlijk totaal niet bij jou passen. Je hoeft niet ineens een ander mens te worden, je wil jezelf alleen verbeteren!

Je kan best googelen naar de meest voorkomende goede voornemens als je wat inspiratie nodig hebt, maar neem de goede voornemens niet klakkeloos over. Stel een voornemen op dat bij jou past. Zo maak je de kans van slagen groter.

2. Begin klein

Is jouw doel gezonder leven? Dan hoef je niet én naar de sportschool én op je voeding letten én stoppen met roken, alcohol laten staan én elke dag om 22:00 in bed liggen. Take it easy. Begin klein, zodat de kans groot is dat je het kleine doel haalt. Zo kan je steeds een stukje uitbreiden om naar dat grote doel toe te werken.

“Maak het jezelf niet onnodig moeilijk.”

3. Maak je doel zo specifiek mogelijk

Het is belangrijk om geen belachelijk grote doelen op te stellen en het is net zo belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Voorbeeldje: jij wil een beter seksleven. Dan kan je goede voornemen wel zijn “ik wil een beter seksleven”, maar dat is groot en niet echt specifiek.

Maak er iets kleiners van, zoals “Ik wil elke week twee uur vrijmaken voor quality time met mijn partner” of “Ik wil elke maand een nieuw standje of een nieuwe toy proberen”. Kijk, dát is specifiek! Door je te focussen op specifieke, kleine onderdelen van het grotere doel, wordt het niet alleen duidelijker, maar ook makkelijker.

4. Vier kleine overwinningen

Vier de overwinning, hoe klein ook! Ben jij al drie weken achter elkaar in de sportschool geweest? Lekker bezig! Heb jij met vrienden gepraat over het schrijven van je boek en ben je helemaal gemotiveerd? Goed zo! Het maakt niet uit hoe klein de overwinning is, als het een overwinning is is het mooi!

5. Wees trots op jezelf

En lukt het je niet? Jammer, maar dan begin je toch gewoon opnieuw? Als je jouw goede voornemen niet direct behaalt, hoef je niet teleurgesteld in jezelf te zijn. Want het mooie is dat je zo vaak opnieuw kan beginnen als je wil! Het vallen is niet belangrijk, zolang je maar blijft opstaan en doorgaat. En als je dat al doet, dan heb je al ontzettend veel om trots op te zijn!

“Vallen is niet belangrijk, zolang je maar blijft opstaan.”

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2024? Laat het weten in een reactie!

2 Responses

  1. Voor iedere sigaret die ik niet rook lak ik 1 nagel, en omgekeerd. Wordt bijna een spelletje. Weet nog niet wat m’n beloning is als ik de 20 haal!?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

5.610 keer bekeken

Geschreven door

Het is Wereld Fetisj Dag! Een dag die bedoeld is om de bewustwording en acceptatie van BDSM, waar het hebben van een fetisj vaak onder valt, te vergroten. Over fetisjen wordt vandaag de dag nog altijd wat voorzichtig gesproken. Hoewel we in een tijd…
5.610 keer bekeken