NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

Waarom een fijn (seks)leven begint bij zelfliefde

10 november 2021,

geschreven door

Zelfliefde: sommige mensen denken bij die term aan zweverig gedoe, zelfhulpboeken of iets waar je je mee bezig gaat houden als je tijd teveel hebt. Maar eigenlijk is zelfliefde iets heel basaals. Je zou het zelfs een levensbehoefte kunnen noemen. Zelfliefde zorgt ervoor dat we in staat zijn om voor onszelf te zorgen, onszelf te beschermen, onszelf in te leven houden. En dat niet alleen: zelfliefde stelt ons in staat om ook liefde aan anderen te kunnen geven. Zelfliefde beschermt ons tegen fysieke en mentale ziektes. Als je het zo bekijkt, is zelfliefde eigenlijk één van de belangrijkste dingen die je jezelf als mens kunt geven.

Misschien denk je nu: ja ja, dat weet ik allemaal wel. Maar stel jezelf dan eens de vraag: houd je ook echt van jezelf? Geef je jezelf ook echt liefde? Of heb je eigenlijk geen idee hoe dat moet? In mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die hier eigenlijk best wat moeite mee hebben. En dat uit zich dan vaak weer in problemen in bed. Vaak vinden ze het moeilijk om te communiceren wat ze lekker vinden in bed, omdat ze het zelf eigenlijk ook niet weten. Ze vinden het lastig om bij hun eigen genot te komen en om zichzelf te toestemming te geven om genot en genegenheid te ontvangen en om ervan te genieten.

Vaak zijn dit mensen die veel van zichzelf vragen. Perfectionisten die de lat voor zichzelf hoog leggen, het altijd druk hebben en veel ballen in de lucht moeten houden iedere dag. Ze moeten van zichzelf iedere dag weer bewijzen dat ze aan bepaalde eisen kunnen voldoen. Ze hebben vaak een tekort aan zelfliefde, omdat ze zelfliefde voorwaardelijk hebben gemaakt: ik houd pas van mezelf als ik succesvoller ben. Of: ik houd pas van mezelf als ik slanker/mooier/sterker ben. Omdat het ideaalbeeld dat ze in hun hoofd hebben vaak niet realistisch is, geven ze zichzelf continu op hun donder, omdat ze er niet aan kunnen voldoen. En vervolgens geven ze zichzelf weer op hun donder, omdat ze zichzelf zo vaak op hun donder geven. En zo komen ze al snel in een negatieve spiraal terecht.

Een gebrek aan zelfliefde kan zich bijvoorbeeld gaan uiten in een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, wat weer een negatieve impact kan hebben op je dating- en seksleven. Misschien heb je het idee dat anderen altijd veel meer sjans hebben dan jij. Misschien vind je het jammer dat je al lang geen date meer hebt gehad en ben je bang dat je niet aantrekkelijk genoeg bent. Of misschien baal je ervan dat je je niet echt kunt ontspannen of laten gaan tussen de lakens. Dit soort problemen kunnen natuurlijk meerdere oorzaken hebben, maar in mijn ervaring als seksuoloog is actief werken aan meer zelfliefde vaak een hele zinvolle eerste stap. Wie van zichzelf houdt en wie zichzelf toestaat om liefde en genot te ontvangen, gaat dat namelijk ook uitstralen dan naar anderen. En geloof me, iemand die zich goed voelt over zichzelf: er is uiteindelijk niets aantrekkelijker dan dat.

“Een gebrek aan zelfliefde kan zich bijvoorbeeld gaan uiten in een gebrek aan zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld, wat weer een negatieve impact kan hebben op je dating- en seksleven.”

Worstel jij met jezelf de moeite waard vinden? Vrees niet, want ze zeggen wel eens dat liefde een werkwoord is en ik kan je vertellen: zelfliefde is dat ook. Wil jij jouw relatie met jezelf verbeteren? Dan heb ik hier een aantal eenvoudige tips voor je, waarmee een positieve beweging in gang kunt zetten.

zelfliefde

Kijk eens eerlijk naar jezelf

Stel allereerst eens een lijst op met al je positieve en negatieve punten en kijk hier vervolgens eens goed naar. Waarschijnlijk zul je blij verrast zijn dat je toch nog best wat goede punten hebt kunnen opschrijven. En kijk nu eens kritisch naar de negatieve punten die je hebt opgeschreven. Hoe negatief zijn die echt? Kun je die punten eventueel ook zien als dingen die nu eenmaal bij je horen? En zo niet, stel jezelf dan eens de vraag hoe je die punten misschien zou kunnen verbeteren of veranderen. Welke stappen zou je kunnen zetten waardoor je je beter zou gaan voelen over die punten? Een gesprek met een psycholoog? Naar de sportschool? Een cursus volgen? Door aan jezelf te werken, groeit je zelfvertrouwen en zal je steeds meer gaan inzien dat er genoeg in je zit om van te houden.

“Door aan jezelf te werken, groeit je zelfvertrouwen en zal je steeds meer gaan inzien dat er genoeg in je zit om van te houden.”

Behandel jezelf als een goede vriend

Een afspraak met een vriend zou je waarschijnlijk niet zomaar zonder reden afzeggen, maar bij een afspraak met jezelf doe je dat misschien wel. En een goede vriend afsnauwen of heel onaardig toespreken, dat laat je waarschijnlijk wel uit je hoofd, maar jezelf afkraken, dat kun je misschien wel als de beste. Klinkt dat bekend? Neem je dan eens voor om jezelf te behandelen en toe te spreken zoals je dat bij een goede vriend zou doen. Voel eens een tijdje hoe anders dat is. En ervaar eens een tijdje wat een verschil het maakt als je jezelf op een positieve manier toespreekt en benadert. Als het goed is, zul je merken: als je positief tegen jezelf praat, positief over jezelf denkt en aardige dingen voor jezelf doet, dat je je van binnenuit ook een stuk positiever zal gaan voelen.

zelfliefde

Plan quality time met jezelf

Net zoals je tijd en energie in je relatie met anderen moet steken, geldt hetzelfde voor de relatie met jezelf. Plan daarom bewust quality time met jezelf in, waarin je alleen doet waar jij zelf echt blij van wordt. Geef jezelf ruimte om te niksen en te ontspannen. Vertroetel jezelf. Of je nu blij wordt van in je eentje ergens koffie drinken, een warm bad nemen of op dansles gaan: door af en toe dingen te doen die alleen bedoeld zijn om jezelf blij te maken, oefen je met het voelen van wat je wel en niet wil, wat je wel en niet leuk vindt en wat je blij maakt en wat niet. Bovendien zal je merken hoe fijn het is om jezelf bewust liefde te geven. En als het goed is, zal dat je steeds weer wat gemakkelijker afgaan.

“Net zoals je tijd en energie in je relatie met anderen moet steken, geldt hetzelfde voor de relatie met jezelf.”

Voel je niet schuldig

Zelfliefde heeft voor sommigen de connotatie van egoïstisch of egocentrisch, maar het is goed om je te realiseren dat zelfliefde uiteindelijk juist een geschenk is aan jouw omgeving. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan goed voor anderen zorgen. Wie van zichzelf houdt, is in staat ook anderen liefde te geven. En wie zichzelf aantrekkelijk en de moeite waard vindt, is dat vaak ook in de ogen van anderen. Zelfliefde werkt namelijk aanstekelijk. Meer zelfliefde in de wereld: daar worden we uiteindelijk allemaal alleen maar beter van.

Succes!

Hulp nodig?

Worstel je erg met zelfliefde en vind je het lastig om jezelf de moeite waard te vinden. Aarzel dan niet om eens contact op te nemen met een psycholoog of met een seksuoloog. Erover praten is vaak aan een hele goede eerste stap. Neem vooral een keer vrijblijvend contact op met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 Response

 1. Halo Eveline ik worstel met mijn seksuele probleem om mij naakt met penis in Erectie
  te tonen SCHAAM MIJ ER VOOR wil mij in de liefde wel kwetsbaar opstellen in een relatie
  ben Single en wil mij geen egoistische of egocentrische man voelen die ik ook niet ben
  wil mij niet schuldig voelen voor mijn lust gevoelens en geilheid ik heb haar lief en vind mij zelf de moete waart graag wil hier over vrijblijvend contact met jou of een van je collega’s
  Vriendelijke Groeten
  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Je ziet elkaar iedere dag. Je hebt de ander al honderd keer van de beste en slechtste kanten gezien. De tijd van ‘s avonds uren praten, elkaar diep in de ogen kijken en de rest van de wereld vergeten, is voorbij. Je ploft nu vaker gewoon met een…
2.020 keer bekeken