door CheekyCharly

How to… grenzen aangeven en assertief zijn voor vrouwen

31 januari 2022 door CheekyCharly

Assertief zijn begint bij het aangeven van je grenzen. Grenzen aangeven is belangrijk in alle aspecten van je leven: op werk, in je relatie en zeker in ongewenste situaties. Sommige vrouwen zijn bang dat ze egoïstisch, gemeen of bitchy zijn als ze hun grenzen aangeven. Maar niks is minder waar. Het aangeven van je grenzen maakt jouw leven beter en leuker, maar ook dat van je omgeving, omdat zij beter weten waar ze op moeten letten. In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij je grenzen aan kan geven.

Grenzen aangeven

Grenzen aangeven gaat niet alleen over ‘nee’ zeggen als iemand iets doet wat jij niet wil. Het heeft ook betrekking op situaties waarin mensen te veel van je vragen, bijvoorbeeld collega’s of vriendinnen. Assertief zijn betekent opkomen voor jezelf zonder de gevoelens van anderen te vergeten/kwetsen. Als jij op een goede manier jouw grenzen aangeeft, dan maak je niet alleen jouw leven beter en leuker, maar ook die van de mensen om je heen.

“Je grenzen aangeven is belangrijk in alle aspecten van je leven: op werk, in je relaties en zeker in ongewenste situaties.”

Hoe weet jij of iemand over je grenzen heen gaat?

Herken jij onderstaande dingen?

 • Heb je vaak achteraf spijt van dingen die je gedaan hebt voor een ander?
 • Doe je soms dingen die je eigenlijk niet wil doen?
 • Zeg je vaak ‘ja’ als je eigenlijk geen tijd hebt?
 • Voel je je vaak verantwoordelijk en neem je daarom extra taken op je?

Als jij bovenstaande punten herkent, dan is de kans groot dat jij wel eens over je grenzen heen gaat. Gelukkig vertellen wij jou in dit artikel hoe je dit kan verbeteren en leren wij jou meer assertief te leven..

Grenzen aangeven als vrouw

Tip 1: Blijf bij je standpunt

Nee is nee. Blijf bij je standpunt. Laat je niet overhalen, wat die andere persoon ook zegt. Dat jij in eerste instantie ‘nee’, zei, was met een reden. Luistert de andere persoon niet? Leg dan duidelijk uit waarom je ‘nee’ zegt.

Tip 2: Wees duidelijk

Wees duidelijk. Want het kan zijn dat mensen over jouw grenzen gaan omdat jij niet duidelijk aangeeft dat ze je grens hebben bereikt. Die grens is voor iedereen anders, dus je kan er niet zomaar vanuit gaan dat iedereen weet waar de grens voor jou ligt. Je kan dus best letterlijk zeggen: “Hier ligt mijn grens, ik voel mij hier niet prettig bij.”

“De grens ligt voor iedereen ergens anders.”

Tip 3: Je bent níet gemeen, dus voel je niet bezwaard

Wees niet bang dat mensen je gemeen of egoïstisch vinden als jij assertief bent. Dus voel je niet bezwaard om jouw grenzen aan te geven. Als de ander raar reageert, dan is dat zijn/haar tekortkoming. Het zegt zeker niks over jou!

Jij hebt natuurlijk wel invloed op de manier waarop je jouw grenzen aangeeft. Probeer het dus wel vriendelijk te doen. We geven een voorbeeld:

Voorbeeld 1

 • Vriend: “Hey, kan jij vanavond afspreken? Ik heb echt behoefte aan een goed gesprek.
  Niet zo netjes:  “Nee, daar heb ik geen tijd voor.”
  Wel heel netjes: “Vanavond komt echt niet goed uit. Ik wil ook graag met jou praten, dus laten we het over een paar dagen doen. Dan heb ik meer tijd en heb ik alle aandacht voor je!”

Voorbeeld 2

 • Jij bent met iemand aan het zoenen en die persoon wil verder gaan dan jij prettig vindt”.
  Niet zo netjes: “Blijf van me af! Ik wil dit echt niet hoor.”
  Wel netjes: “Ik voel me hier niet prettig bij, dus ik wil graag dat je stopt.”

Tip 4: Voorkomen is beter dan genezen

Wees het voor. Dus wacht niet tot iemand over je grenzen gaat, maar geef van tevoren aan waar jouw grenzen liggen, zodat je vervelende situaties kan voorkomen.

Voorbeeld

 • Jij en je date zijn bij hem thuis. Je voelt wat spanning en romantiek in de lucht en je hebt op zich wel zin om wat te zoenen en voelen, maar je hebt geen behoefte aan penetratie. Dan kan je aan het begin van de avond zeggen: “Hey, ik heb geen behoefte aan seks vanavond. Ik wil best met je zoenen, maar ik doe het liever rustig aan. Dan weet je dat alvast.”

“Geef van tevoren aan waar jouw grens ligt, zodat je in the heat of the moment niet voor een lastige situatie komt te staan.”

Op deze manier is het een stuk makkelijker om je grenzen te bewaken. Want als jullie al aan het zoenen zijn en hij glijdt met zijn hand in je broek, kan het voor jou wat lastiger voelen om ‘nee’ te zeggen. Of misschien laat je je makkelijker meeslepen en heb je achteraf spijt. Dus geef het aan het begin van de avond aan, zodat je zeker bent dat de ander weet wat jij prettig vindt.

Tip 5: Let jij op grenzen van anderen?

Let op je eigen gedrag. Want net zoals jij niet wil dat mensen over jouw grenzen gaan, zo moet jij ook letten op de grenzen van anderen. Misschien denk jij wel dat je dat doet, maar wees eens extra bewust. Want als jij de signalen van anderen beter leert lezen, dan begrijp je ook beter hoe jij die van jou duidelijk kan maken.

Geef jij je grenzen makkelijk aan?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid