Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

3.868 keer bekeken

How to… een handleiding voor een gezonde vagina

18 januari 2023,

geschreven door

De meeste vrouwen weten het wel, maar toch zijn er (te) veel vrouwen die niet weten hoe zij de intieme zone het beste kunnen verzorgen. In dit artikel vertellen wij alles wat je wil weten over intieme verzorging. Van wassen tot ontharen en het juiste ondergoed. Lees snel verder en maak jouw yoni happy!

Inhoud van dit artikel

Intieme verzorging

Les 1: Je vagina was je niet met zeep. Dit heeft alles te maken met de natuurlijke zuurtegraad van je vagina. Zeep en douchegel verstoren deze natuurlijke zuurtegraad. Ja, ook de speciale “vaginale doucheproducten”.

In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt, wat er voor zorgt dat de huid bij de vulva zuurder is dan op andere delen van het lichaam. Deze zuurtegraad beschermt tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf, maar helaas kan deze ook verstoord raken, wat dan weer tot infecties kan leiden. De kans dat jij een nare schimmelinfectie oploopt is erg groot, als jij je vagina wast met zeep.

Even een lesje scheikunde: om de zuurtegraad te meten, spreken we over een pH-waarde. Rondom de vagina ligt deze waarde rond de 5,2 en op de rest van je lichaam zit deze waarde rond de 7. Gewone zeep heeft dan ook een pH-waarde van 7. Als je je vagina hiermee wast, verstoor je dus de zuurgraad. 

“Wassen met zeep kan in veel gevallen leiden tot een nare schimmelinfectie.”

Wassen met een vaginale wasemulsie?

Waarom bestaan er dan speciale zepen voor down under? Onze seksuologe Talitha legt uit dat je ook deze beter kan vermijden. De vagina is namelijk zelfreinigend en heeft dus echt voldoende aan alleen lauwwarm water. Nu zijn er verschillende intieme reinigers op de markt zoals Lactacyd of Chilly die zeep aanbieden die wel de juiste pH-waarde van je vulva en vagina aanhouden. Toch bestaat er een risico dat je te grondig wast, waardoor je de goede bacteriën wegspoelt. Zo loop je alsnog een risico op infecties.

Heb jij het idee dat je vagina nog heel sterk ruikt na het wassen met water? Dan is de kans groot dat je misschien een infectie of bacterie hebt opgelopen. Ga dan zeker niet extra wassen met zeep! Maar plan een bezoekje aan de huisarts.

“Wassen met een speciale vagina zeep kan er voor zorgen dat je te grondig wast en ook de goede bacteriën wegspoelt.”

Schoon, katoenen ondergoed

Elke dag een schone onderbroek aantrekken, is iets dat we al vroeg leren. Maar voor de mensen die dit even vergeten zijn een reminder: schoon ondergoed is enorm belangrijk voor een gezonde intieme zone. Daarbij gaat de voorkeur naar het dragen van katoenen ondergoed. Synthetische slips maken de boel extra warm en broeierig. De vagina is van zichzelf al vochtig, dus zorg ervoor dat alles zo goed mogelijk kan luchten en geventileerd wordt. Want schimmels houden van een warme, vochtige omgeving.

Je bent wat je eet

De juiste voeding is belangrijk voor een gezond lichaam, dus ook voor je private parts. Als je last hebt van vaginale klachten kan je koffie en alcohol het best zoveel mogelijk vermijden. Deze zorgen namelijk voor een negatieve vochtbalans en kunnen zo de bescherming van de vaginale flora in de war brengen. Wanneer je veel koffie of alcohol drinkt, is het belangrijk om de vochtbalans weer op pijl te brengen. Water en kruidenthee zijn daarbij favorieten.

Daarnaast bevatten alcohol en frisdrank veel suiker. Suiker maakt het lichaam ontstekingsgevoelig en haalt de weerstand van de slijmvliezen omlaag. Ook zetmeelrijke producten als brood, pasta en koekjes kunnen zorgen voor onrustige slijmvliezen.

Wat je wel moet eten zijn groeten, fruit en eiwitten. Vooral groenten bevatten veel prebiotische stoffen; vezels die de goede darmbacteriën voeden. De darmslijmvliezen en vaginale slijmvliezen ‘communiceren’ veel met elkaar via deze bacteriën, daarom kan je je vaginale flora positief beïnvloeden. 

vaginale verzorging

Vermijd inlegkruisjes

Er zijn dames die altijd inlegkruisjes gebruiken voor afscheiding. Toch kan je inlegkruisjes het beste echt alleen incidenteel gebruiken, het dagelijks gebruik geeft namelijk een grotere kans op irritatie, infectie en een vicieuze cirkel van oorzaak en gevolg. Wissel dus tijdens je menstruatie vaak genoeg je tampon, maandverband of inlegkruisjes om zo vervelende kwaaltjes te voorkomen.

Een menstruatiecup of menstruatie ondergoed zijn ook goede alternatieven. De menstruatiecup absorbeert tevens alleen menstruatiebloed en niet de goede vloeistoffen uit de vagina. En menstruatie ondergoed is van katoen en goed ventilerend.

Plassen na de seks

Naast dat een blaasontsteking vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen, neemt de kans ook nog eens toe wanneer je seksueel actief bent. Je loopt de ontsteking namelijk op wanneer bacteriën naar boven in de urinebuis bewegen en zo de blaas als het ware binnendringen. De kans op een blaasontsteking na de seks is daarom groter omdat er bij geslachtsgemeenschap aardig wat bacteriën de blaas kunnen bereiken. Door te plassen na de seks, kan je deze bacteriën wegspoelen. 

Fijn om te weten: je hoeft niet meteen na het hoogtepunt op stel en sprong naar het toilet te hollen. Je kan gerust nog even de tijd nemen om wat na te kroelen. Zorg er gewoon wel voor dat je niet 2 uur wacht met naar het toilet gaan, want dan is de kans groot dat je een blaasinfectie oploopt.

“Je hoeft niet meteen na het hoogtepunt op stel en sprong naar het toilet te hollen. Je kan gerust nog even de tijd nemen om wat na te kroelen.”

Ontharen

De intieme zone scheren kan nogal een gedoe zijn. Scheerbultjes, ingegroeide haren, ruwe huid, jeuk. Hier een paar tips:

  • Scheer de haren als ze zacht zijn, dus als je onder de douche staat of in bad gaat
  • Gebruik een scherp en schoon (!) scheermesje
  • Scrub met een speciale scrub. Doe dit voor het scheren of een paar dagen erna. Zorg dat je de scrub alleen op je venusheuvel en liezen gebruikt en niet op je schaamlippen. Scrubben zorgt ervoor dat de kans op ingegroeide haren kleiner wordt
  • Hoge pijngrens en toe aan iets definitiefs? Ga dan voor laser ontharing! Hiermee worden de haarzakjes behandeld waardoor je haar eerst dunner wordt en uiteindelijk nooit meer terug groeit. Geen haar betekent geen ingegroeide haren, geen bultjes, geen jeuk!

Wat is jouw ritueel voor een gezonde vagina?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

32.455 keer bekeken

Geschreven door

Pijn is fijn, toch? Sommige mensen vinden het gevoel enorm opwindend, terwijl anderen er niks van willen weten. Misschien zijn de spanning, de pijn en de attributen wel een fijne toevoeging aan je seksleven. In dit blog lees je alle tips over spanken…
32.455 keer bekeken