Het perfecte lijstje met goede voornemens bevat alles wat jij aan jezelf wilt verbeteren: meer sporten, meer en beter slapen, minder alcohol, enzovoort. Maar zo’n waslijst kan best overweldigend zijn… Wij hebben tips hoe jij jouw goede voornemens opstelt voor 2023!
Goede voornemens:zelfst.naamw. (o.)Doelen die men op de eerste dag van het jaar voor zichzelf stelt, maar na gemiddeld twee weken grotendeels de prullenbak in gooit.
Wat zijn goede voornemens?
Goede voornemens zijn een lijstje met dingen die je in het nieuwe jaar wilt oppakken met alle goeie bedoelingen voor een ‘beter leven’. Denk aan meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken of minder alcohol. Maar ze staan er ook om bekend om in de eerste maand al te sneuvelen. Zonde, toch?
Hoe stel je goede voornemens op?
Ja, dit is natuurlijk dé vraag. Hoe stel je goede voornemens op, zodat ze ook slagen? Het is makkelijk om je oude lijstje er weer bij te pakken en te zeggen: nou, we gaan voor poging negen. Maar dat is niet waarom we ze opstellen. We willen dat ze slagen. De eerste stap? Een lijstje dat je wél volhoudt.
Tip 1. No pain, no gain
En dat is de keiharde realiteit. Uit je oude routine rollen is moeilijk. Daarom stranden zoveel mensen al na een paar weken, want het is een stuk makkelijker om weer in je oude gewoontes te vallen. Het is bekend, je weet waar je aan toe bent en je hoeft jezelf niet in oncomfortabele situaties te plaatsen.
Uit je oude routine rollen is moeilijk. Daarom stranden zoveel mensen al na een paar weken.
Maar dat is juist de sweet spot. Je gaat niet dood als je een beetje oncomfortabel bent, zolang je het niet te veel voor jezelf maakt. Als je je lijstje opstelt, hou daar dan ook rekening mee. Van welke goede voornemens ben jij het meest bereid om uit je comfort zone te stappen? Zet dit goede voornemen bovenaan als prioriteit. De rest komt later wel.
Tip 2. Hou het klein en behapbaar
Als jij je goede voornemens opstelt, hoeveel staan er dan op je lijstje? Vijf? Tien? Meer? We willen altijd zoveel van ons leven veranderen, maar je raakt bedolven onder een lijst van 20 goede voornemens. Bekijk je lijstje realistisch. Welke goede voornemens hebben prioriteit en welke zouden kunnen wachten tot volgend jaar?
Tip 3. Stel concrete doelen
‘Minder alcohol drinken’ is nog niet per se een concreet doel. Wat is voor jou minder? Stel je voor je wilt minder drinken, omdat je elke avond twee glaasjes wijn drinkt bij het avondeten en in het weekend borrelt tot je een ons weegt. Maak je doel dan bijvoorbeeld: Een glas wijn minder bij het avondeten en drie glaasjes per borrel. Je stopt niet cold turkey én het is minder dan eerst.
Tip 4. Wees niet te streng voor jezelf
Je hoeft in januari niet het perfecte plaatje van de maatschappij te zijn. Dat is onrealistisch en gewoon niet vol te houden. Het leven moet ook leuk blijven (mits het niet om gezondheidsredenen is dat je bepaalde dingen niet kunt doen). Je hoeft niet direct met van alles te stoppen. Verminderen is ook vooruitgang.
Je hoeft in januari niet het perfecte plaatje van de maatschappij te zijn. Dat is onrealistisch en gewoon niet vol te houden.
En leg je er alvast bij neer dat er dagen zullen zijn dat je even niet aan je goede voornemens denkt. Als je drie dagen in oude gewoontes vervalt, maar na die drie dagen je goede voornemen weer oppakt, dan is er op lange termijn helemaal niks aan de hand.
Tip 5. Zet een doel met een familielid of vriend
Willen jij en je moeder al een hele lange tijd pilates volgen? Of willen jij en je beste vriend beide stoppen met roken? Besluit dan samen dit goede voornemen op jullie lijstjes te zetten. Als het eenmaal januari is, kunnen jullie elkaar steunen en aanmoedigen! En het is natuurlijk een stuk gezelliger.
Hoe laat je ze slagen?
Heb je een kort lijstje met concrete goede voornemens voor jezelf (én met iemand anders)? Dan heb je een eerste goede stap gemaakt! Nu moet je ze nog wel kunnen laten slagen, maar geen zorgen. Daar lees je hieronder veel meer over!
Wat zijn jouw goede voornemens voor 2023?