Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Genot in de slaapkamer zónder prestatiedruk

6 februari 2022,

geschreven door

Sidderend van verlangen, passievol vrijen, uitmondend in een spetterend orgasme. Veel mensen denken nog steeds dat seks altijd maar fijn, lekker of geweldig moet zijn. Seksuele problemen? Die gaan we uit de weg of daar wordt niet over gesproken. Juist dit stigma kan ertoe leiden dat veel mensen druk ervaren wanneer het om seks gaat. Zie ik er wel goed uit? Doe ik het wel goed? Krijg ik wel een erectie? Wat als ik niet kan klaarkomen? Prestatiedruk is echter een dooddoener in de slaapkamer. Hoe kan je dan genieten van seks zónder die vervelende druk te moeten voelen? Check het in dit blogartikel.

Prestatiedruk in de slaapkamer

In onze huidige maatschappij hebben we er een handje van dat alles goed, snel en efficiënt moet gaan. Het liefst dienen we dan ook nog zo goed als gelukkig te zijn. Dit zien we niet alleen terug in ons dagelijks leven, óók in de slaapkamer! Naast een druk bestaan leggen we onszelf behoorlijk wat druk op door te verlangen naar een bevredigend seksleven. ‘Slechte seks’ wordt gezien als iets dat vermeden dient te worden, maar wat is nou eigenlijk slechte seks? Wie of wat bepaalt wanneer de seks geslaagd is en wanneer niet? En als het niet volgens verwachting verloopt, heb je dan gefaald? Veel mensen streven naar een goed seksleven, inclusief een werkende erectie, voldoende opwinding, pijnloos vrijen en het bereiken van een orgasme. Maar wanneer je daar zo op gefocust bent, ga je het doel eigenlijk voorbij: genieten van seks!

Wat zijn de gevolgen?

Bezig zijn over hoe je ‘perfect’ seks kan hebben leidt dikwijls tot een hoop afleidende, onzekere gedachten. Hierdoor verlies je eigenlijk contact met jezelf en je bedpartner, waardoor de weg naar datgene waar het om gaat – seksueel plezier – wel erg lang wordt. Er zijn daarom verschillende seksuele problemen die juist het gevolg zijn van teveel bezig zijn met presteren in de slaapkamer. Denk hierbij aan:

Erectieproblemen en verminderde zin in seks

Met name mannen ervaren opwindingsproblemen, dat zich uit in moeite met een erectie krijgen of behouden. Het hebben van een erectie is voor velen van essentieel belang om penetrerende seks mogelijk te maken. Zonder erectie geen seks, wordt vaak gedacht. Niet gek dat mannen daarom zoveel waarde hechten aan de werking van hun penis. Maar mentale druk en angst om te falen kunnen zodanig in de weg zitten dat juist daardoor de opwinding uitblijft. Een uitblijvende erectie is vervolgens weer voer voor onzekerheid voor volgende keren, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.

“Mentale druk en angst om te falen kunnen zodanig in de weg zitten dat juist daardoor de opwinding uitblijft.”

Daarnaast heeft prestatiedruk een behoorlijke invloed op jouw zin in seks. Seks begint uiteindelijk altijd bij een seksueel verlangen: iets waar je zin in hebt en waar je naar uitkijkt, omdat het fijn, lekker, verbindend of belonend voor je werkt. Hoe meer jij seks ziet als iets dat goed moet verlopen (denk hierbij aan opgewonden zijn, kunnen klaarkomen, je bloot te durven geven etc.), hoe lastiger het natuurlijk wordt om het vrijen te blijven zien als iets dat gewoon fijn is. De zin in seks vermindert wanneer je je onzeker voelt over jezelf of je bedprestaties. Sommigen gaan daarom seks uit de weg, maar juist die vermijding leidt ertoe dat je ook geen positieve ervaringen opdoet in de slaapkamer, waardoor de prestatiedruk, onzekerheid of angst om te falen in stand worden gehouden.

Van prestatiedruk naar genot in de slaapkamer!

Ervaar je veel prestatiedruk als het op seks aankomt? Tijd om het roer om te gooien! Dat geldt met name voor je mindset, want zeker op dit vlak zit seks simpelweg tussen de oren. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

Focus op wat jij lekker vindt

Ga terug naar de kern: wat maakt seks of vrijen zo lekker voor jou? Welke soort stimulatie vind je opwindend? Masturberen kan je helpen om te (her)ontdekken wat je wel of niet fijn vindt, en maakt dit vervolgens bespreekbaar met je partner. Wat is voor jullie beiden nodig om goed te genieten? Wissel dit met elkaar uit en ontdek dat alleen dit al erg intiem en verbindend kan werken.

Tip! Ontdek met masturberen wat je écht opwindend en fijn vindt, en maak dit vervolgens kenbaar aan je partner.

Seks is meer dan alleen penetratie

Stap daarnaast af van het idee dat seks alleen ‘telt’ wanneer jullie penetrerende seks hebben. Seks is zoveel meer dan dat. Zo kunnen jullie elkaars lichaam ruimschoots van top tot teen ontdekken, door elkaar aan te raken, te strelen en te experimenteren met verschillende manieren van stimuleren. Dit kunnen jullie doen aan de hand van jullie handen, vingers, maar ook mond, tong of een hulpmiddel zoals massageolie of een speeltje. Wie weet ontdek je bepaalde erogene zones waarvan je niet wist dat je die had!

Investeer in een positief zelfbeeld

Seksualiteit is en blijft iets ontzettend kwetsbaars. Je geeft jezelf letterlijk en figuurlijk bloot, en daarmee betreft het voor een deel je eigen identiteit. Niet gek dat veel mensen zich onzeker kunnen voelen op dit vlak. Maar afleidende gedachten, angst, schuld of schaamte zijn echte killers als het gaat om een fijn seksleven. Probeer je daarom te richten op hoe je zo goed mogelijk in je vel kan zitten, zowel lichamelijk als mentaal. Wat heb je nodig om tevreden over jezelf te zijn? Focus op je kwaliteiten, doe iets waar je goed in bent en zet self-care hoog in het vaandel.

“Afleidende gedachten, angst, schuld of schaamte zijn echte killers als het gaat om een fijn seksleven.”

Zie het orgasme niet meer als ultiem doel

Goede seks kan je ook hebben zonder klaar te komen. Het orgasme is niets meer dan een ontlading van hoog oplopende spanning in je lijf, dat toevallig voor veel mensen erg fijn voelt. Mannen merken na het orgasme enige tijd nodig te hebben ter herstel, maar zelfs voor hen hoeft een orgasme niet het einde van een fijne vrijpartij te zijn. Veel mensen werken toe naar een hoogtepunt, maar daarmee ga je voorbij aan de weg ernaartoe. Die kan minstens zo opwindend zijn!

Wat is jouw ultieme tip om zonder prestatiedruk te genieten van seks? Deel het met ons hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.684 keer bekeken

Geschreven door

Twijfelen aan je seksuele geaardheid is iets dat heel normaal is en vrijwel iedereen wel eens heeft meegemaakt. Zeker bij pubers of jongeren popt de vraag wel eens op tot wie je je aangetrokken voelt en op wie of wat je valt. Soms is het antwoord op …
1.684 keer bekeken