Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

8.223 keer bekeken

De beste tips voor een hoog libido voor hem én haar!

15 maart 2020,

geschreven door

We krijgen allemaal wel eens te maken met minder zin in seks. Of dat juist jouw partner een verminderd libido heeft. Minder zin in seks is vaak niet direct een groot probleem, tenzij het leidt tot frustraties binnen je relatie. Ervaar jij minder zin in seks en wil jij graag weten wat je daartegen kan doen? Check dan dit blog met de beste tips voor een hoog libido!

De beste tips voor een hoog libido

Voor zowel vrouwen als mannen geldt dat de oorzaak van een verminderd libido verschillend van aard kan zijn. Het hebben van een langdurige relatie, waar sleur om de hoek komt kijken, is een van de meest voorkomende redenen. Maar ook een ongezonde leefstijl, een laag zelfbeeld, lichamelijke én mentale problemen, kunnen allen ervoor zorgen dat de zin in seks vermindert of verdwijnt. Met déze tips zorg je ervoor dat je (weer) voor een hoog libido.

1. Zorg voor hernieuwde spanning in de relatie

In een langdurige relatie zitten betekent in sommige gevallen dat de sleur om de hoek kan komen kijken. De nieuwigheid en spanning van de prille fase is wellicht passé, jullie kennen elkaar door en door en weten ook in de slaapkamer precies hoe je moet vrijen om van elkaar te genieten. Er treedt herhaling op, met als gevolg dat op den duur de seks niet meer zo ‘belonend’ voelt als voorheen.

Het is belangrijk om zin in elkaar te blijven hebben. Om dat te houden, is het belangrijk om elkaar te blijven prikkelen. Bijvoorbeeld door vernieuwend te zijn in de slaapkamer. Blijf experimenteren met nieuwe standjes, ontdek eens samen een seksspeeltje, zoek nieuwe plekken op om ‘het’ eens te doen en blijf elkaar verrassen.

Tip! Ook buiten de slaapkamer is het opzoeken van intimiteit belangrijk om de zin in seks in stand te houden. Complimenteer, kus en knuffel elkaar waar mogelijk. Of stuur elkaar gedurende de dag spannende berichtjes.

2. Geplande seks

Hoewel het niet voor iedereen altijd opgaat, kan je soms ook zin máken. Zeker voor vrouwen geldt dat ze even de tijd nodig hebben om goed op te warmen. Eenmaal bezig met vrijen, kan de zin in seks vanzelf ontstaan. Ook als die seks dan ‘beloond’ wordt met een orgasme, kan dat ertoe leiden dat je een volgende keer meer zin in seks hebt. Tijdens het orgasme komt namelijk dopamine vrij, een stofje met een gelukzalige werking. Op deze manier wordt seks daadwerkelijk beloond en wil jouw brein een volgende keer alleen maar meer van dat.

3. Bespreek relatieproblemen

Een verminderde zin in seks kan ook het gevolg zijn van onderliggende conflicten in je relatie. Indien het wat rommelt in jouw relatie, is het belangrijk om na te gaan wat er precies speelt. Ga het gesprek aan en peil bij elkaar wat jullie nodig hebben om beiden weer tevreden in de relatie te staan. Naast relationele spanning, kunnen seksuele problemen ook de oorzaak zijn van het verdwijnen van het libido. Is er sprake van pijn bij het vrijen, een opwindings- of orgasmeprobleem? Pak het onderliggende probleem dan aan en ontdek of jullie seksleven weer kan worden verbeterd.

hoog libido

4. Een gezonde geest in een gezond lichaam

Onze gezondheid speelt een belangrijke rol bij het seksueel functioneren. Het ervaren van stress, drukte of somberheid en depressie kunnen jouw zin in seks deels of zelfs helemaal doen verdwijnen. Zo komt bij stress het hormoon cortisol vrij, dat verminderend werkt op jouw libido. Ook bij een te hoge druk (vanuit werk, studie of maatschappij) kan het voorkomen dat je wel even iets anders aan je hoofd hebt dan seks.

“Zorg goed voor jezelf, hanteer een gezonde leefstijl en pak voldoende rust en ontspanning.”

Maar niet alleen speelt de mentale gezondheid een belangrijke rol. Om een gezonde zin in seks te krijgen of houden dien je ook lief voor je lijf te zijn. Overgewicht en overmatig middelengebruik kunnen behoorlijke libido-killers zijn. Zorg dus goed voor jezelf, eet gezond, doe aan beweging en pak rust en ontspanning waar nodig.

5. Een positief zelfbeeld

Onzekerheid is iets waar veel mensen mee kampen. Iemand kan onzeker zijn over hoe hij of zij er (naakt) uitziet, of onzeker over zijn of haar bedprestaties. Als iemand zich op seksueel vlak niet zeker voelt, kan dat ervoor zorgen dat diegene seks probeert te vermijden. De zin in seks is dan steeds verder te zoeken. Ook voor de partner kan dat uiteindelijk libidoverlagend werken. De zin in seks wordt immers makkelijker aangewakkerd als jouw partner net zo goed zin in seks heeft als jij. Pak daarom onzekerheid aan en ontdek wat je nodig hebt om wat meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

6. Verander van anticonceptie

Bij vrouwen geldt dat hormonale anticonceptie, zoals de pil, een behoorlijke impact kan hebben op het libido. Dat komt door de samenstelling van de hormonen die in onder andere de pil zit. Sommige vrouwen merken dat hun libido weer terug op peil is zodra ze waren gestopt met het slikken van de pil. Indien je het idee hebt dat een (sterk) verminderde zin in seks komt door jouw anticonceptie, kan je eens gaan nadenken over stoppen met het gebruik ervan, en eventueel over te stappen op hormoonvrije varianten.

Wat te doen bij ziekte en/of medicijngebruik?

Lichamelijke ziekten en medicijngebruik kunnen ook een behoorlijke impact hebben op iemands seksueel functioneren, waaronder de zin in seks. Ontdek of het mogelijk is om onderliggende ziekten aan te pakken of bespreek met je arts of verandering of vermindering van medicatie mogelijk is. Indien dit niet mogelijk is, juich ik het van harte toe om te kijken naar wat op het gebied van seks nog wél mogelijk is. Denk hierbij aan seksstandjes voor mensen met een beperking, of het opzoeken van de intimiteit waar mogelijk.

Heb jij wel eens te maken gehad met een verminderd libido? Wat is jouw ultieme tip voor een hoog libido?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Vandaag is het niet alleen 8 maart, het is ook nog eens International Women’s Day! In 1913 werd deze dag voor het eerst leven ingeblazen om bewustwording van gendergelijkheid te creëren. Helaas worden vrouwen zowel op zakelijk als privé vlak nog va…
478 keer bekeken