Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Help, ik ben onzeker in bed!

29 december 2021,

geschreven door

Onzekerheid in bed: het komt veel voor. Helaas kan het je tijdens de seks flink in de weg zitten. Ik zie in mijn praktijk heel veel vrijgezelle vrouwen en mannen die verschillende bedpartners hebben en lekker aan het daten zijn, maar die zich af en toe behoorlijk onzeker kunnen voelen tussen de lakens.

Misschien is het de alcohol na een avondje uit. Misschien is het een knappe date die je een beetje intimiderend vindt, misschien is het onzekerheid over je lijf of over je bedprestaties: wat het ook is, onzekerheid blokkeert je opwinding. Het zorgt ervoor dat je niet goed kan ontspannen, waardoor de seks niet soepel gaat. Pijn bij het vrijen, erectieverlies of niet tot een orgasme kunnen komen: onzekerheid in bed kan vervelende gevolgen hebben. Nu hoeft dat natuurlijk zeker niet altijd zo te zijn. Een beetje spanning en onzekerheid in zo’n intieme situatie is normaal, maar als het je echt in de weg gaat zitten, kan dat behoorlijk beperkend zijn.

Is mijn vulva wel mooi genoeg?

Veel vrouwen zijn onzeker over hun vulva. Dan hebben we het over de zichtbare buitenkant rondom de vagina-ingang: de schaamlippen en clitoris. Op plaatjes en in video’s op internet zien we vaak alleen een hele opgepoetste versie van de vulva, die niet altijd overeen komt met de realiteit. Daardoor kan het idee ontstaan dat dát is hoe een vulva eruit hoort te zien. En dat dát is hoe mannen het mooi vinden. Vrouwen die zien dat hun vulva er toch net iets anders uitziet, kunnen daar onzeker van worden. Daar komt nog bij dat alle reclames voor wasproducten voor de intieme zone suggereren dat de vulva van zichzelf niet fris genoeg zou ruiken. Ook daardoor kan extra onzekerheid ontstaan. Met name tijdens het ontvangen van orale seks. Zonde, want genieten van seks lukt niet zo goed als je ondertussen vooral bezig bent met de vragen: ruikt het wel lekker genoeg? En ziet het er wel mooi genoeg uit?

Op plaatjes en in video’s op internet zien we vaak alleen een hele opgepoetste versie van de vulva, die niet altijd overeen komt met de realiteit.

Als seksuoloog kan ik je verzekeren: een vulva hoeft niet naar parfum te ruiken en vrijwel niemand ziet er zo uit als in al die opgepoetste plaatjes. We zijn allemaal anders. Alles aan ons lichaam hebben we van de natuur gekregen en alles heeft zo z’n functie. Zo ook onze geslachtsorganen. Ze spelen natuurlijk een rol bij de voortplanting, maar ze zijn vooral ook gemaakt om genot te ervaren en zitten geweldig vernuftig in elkaar. Als je er zo over nadenkt dan is iedere vulva toch eigenlijk een klein wonder? Misschien helpt het je er op onzekere momenten wat meer op die manier naar te kijken. En bedenk maar: als jouw partner jou oraal genot wil geven, dan is die hoogstwaarschijnlijk helemaal niet bezig met hoe het eruit ziet. Als je je echt kunt overgeven en vol in de opwinding mee kunt gaan, dan is niet alleen voor jou fijner, maar ook voor jou partner, die waarschijnlijk alleen maar wil dat jij geniet.

Is mijn penis wel groot genoeg?

Waar vrouwen onzeker kunnen zijn over hun vulva, hebben veel mannen weer onzekerheden over hun penis. Ze vragen zich vooral af of die wel groot genoeg is. Maar net als vulva’s komen ook penissen in alle soorten en maten. En het punt is: het idee leeft dat groter altijd beter is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Hoe groot of klein de penis is, is helemaal niet zo bepalend voor hoe fijn de seks is. Wat veel belangrijker is: Hoe raak je de ander aan? Hoe reageer je op de signalen van je partner? Wat doe je om de ander genot te geven? Kun je zelf op een vrije manier opgaan in je eigen genot? Dat zijn uiteindelijk veel belangrijkere factoren voor een fijne sekservaring dan de grootte van de penis.

Focus op het hier en nu

Zoals gezegd: een beetje onzekerheid is normaal, maar als het jouw genot tijdens de seks gaat blokkeren is dat natuurlijk zonde. Uiteindelijk is het belangrijk om te bedenken: iemand is niet voor niets bij jou in bed beland, dus geniet er vooral van. Jouw partner wil waarschijnlijk niets liever dan dat jij een fijne tijd hebt. En niets is zo aantrekkelijk als een bedpartner die zich vrij voelt en zich echt kan overgeven tijdens de seks. Want als je opgewonden bent, kom je in een soort andere bewustzijnstoestand waarin niet je niet meer nadenkt en alleen nog gefocust bent op het hier en nu. En dat is wanneer het echt gaat ‘vonken’ in bed. Dus mijn beste advies is dan ook: geniet lekker van het moment en laat het los.

Seks hoeft niet perfect te zijn

Maar ja, ik weet ook wel: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. We leven in een tijd die erg gericht is op perfectie en presteren. Alles moet perfect, alles moet gelikt. En zo zijn we soms ook een beetje over seks gaan denken. Maar het punt is, seks heeft niets met prestatie of perfectie te maken. Seks gaat over gevoel. Seks kan rommelig zijn. Het kan stuntelig zijn. En het ziet er vaak helemaal niet zo gelikt uit. Voel je je onzeker over of je het wel goed doet? Vraag dan aan je partner of hij of zij je kan laten weten als iets niet prettig is. Met een kleine vraag als ‘is dit lekker?’ of ‘vind je dit fijn’? kom je ook al een heel eind.

Wees mild voor jezelf

Onzekerheid in bed kan velen oorzaken hebben en kan best even tijd kosten voor je er helemaal vanaf bent. Wees mild voor jezelf en oefen met praten tegen jezelf met een positieve stem. Focus op de dingen die je mooi aan jezelf vindt. Focus op het feit dat jouw (bed)partner jou de moeite waard vindt om mee het bed in te duiken. En komen er negatieve gedachten boven, realiseer je dan dat gedachten ook maar gewoon gedachten zijn. Erken dat de gedachten er zijn, bedenkt dat die gedachten waarschijnlijk geen weerspiegeling van de werkelijkheid zijn, dat ze je niet helpen, en leg ze ook weer naast je neer. Dat lukt misschien niet altijd. Je zult zien: hoe vaker je hiermee oefent, hoe beter het zal gaan.

Geniet!

Of het nu gaat om je uiterlijk of je bedprestaties, lekker kunnen opgaan in het moment en niet nadenken over wat je aan het doen bent of hoe het eruit ziet: dat is uiteindelijk de beste garantie voor lekkere seks. Laat het los, geniet en ga vol voor jouw genot en dat van jouw partner. Vaak zul je er dan achter komen dat het helemaal niet nodig was om zo onzeker te zijn.

Succes!

Hulp nodig?

Worstel je erg met onzekerheid en blokkeert het je erg tijdens de seks? Wees niet bang, een seksuoloog kan je vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend heeft het nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij van anale seks houdt. Voor mij is het echter onbekend terrein en lange tijd durfde ik me er niet aan te wagen. Inmiddels sta ik er steeds meer voor open en is het pu…
5.550 keer bekeken