Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Hoe kan ik meer initiatief nemen in de slaapkamer?”

21 oktober 2022,

geschreven door

Beste Talitha, sinds kort heb ik een relatie met mijn nieuwe vriend, met wie ik een fijn seksleven heb. We genieten van elkaar en experimenteren veel, maar toch komt vrijwel al het initiatief van zijn kant. Hij heeft al eens aangegeven dat hij wil dat ik ook wat dominanter ben in de slaapkamer, maar ik weet niet zo goed hoe ik dat moet doen. Ik schaam me soms en twijfel dan aan mijzelf. Hoe kan ik meer initiatief nemen in de slaapkamer?

– Birthe, 26 jaar

Beste Birthe,

Voor velen is een tevreden seksleven al het halve werk. Bij veel stellen komt het regelmatig voor dat een van de partners meer initiatief toont om over te gaan tot vrijen of seks. Dit is heel normaal, al kan een disbalans hierin soms leiden tot frustraties, spanning en onzekerheid in de relatie. Toch is zo’n dynamiek het resultaat van de houding van jullie allebei. Dat jouw partner vaak de seks initieert ligt bijvoorbeeld niet alleen dat jij wat meer afwachtend bent. Initiatief nemen vraagt echter wel om een meer actieve houding. Iets dat je misschien niet zo gewend bent en wellicht voelt dat eng. Toch zijn er manieren om de rollen eens om te draaien.

Wees bewust van jullie dynamiek

In contact met anderen is er altijd sprake van een bepaalde dynamiek of wisselwerking. Over het algemeen geldt hier een actie-reactie principe bij: wanneer iemand zich boven een ander plaats of dominant opstelt, nodigt dat de ander automatisch uit een onderdanige positie in te nemen. Een meer passieve, afwachtende houding roept dan juist een ondernemende en dominante houding op bij de partner. Zo werkt het in ieder type relatie: op de werkvloer, met familieleden, in vriendschappen en in romantische en/of seksuele relaties. De wisselwerking is altijd een uiting van jullie eigen natuurlijke positie en de reactie op elkaar. Wanneer je merkt dat je wat meer onderdanig bent ten opzichte van je partner en je juist meer initiatief wil tonen en dominanter wil opstellen, nodig je jouw partner met die houding automatisch uit wat meer volgzaam te zijn.

Praten over seks

Voordat je in het wilde weg dingen gaat doen op seksueel vlak, loont het om samen met je partner in gesprek te gaan over wat jullie specifieke wensen zijn. Wat betekent initiatief nemen precies voor jullie? Op welke manier vindt jouw partner het bijvoorbeeld spannend om verleid te worden door jou? Door openlijk over jullie seksuele wensen te praten, leer je elkaar beter kennen op seksueel vlak. Ook kan je op die manier bij jezelf peilen of je tegemoet kan komen aan zijn wensen. Ga nooit voorbij aan je eigen grenzen en experimenteer enkel met iets waar jij je goed bij voelt.

“Praat samen over jullie seksleven, zodat jullie elkaars seksuele wensen beter leren kennen.”

Soms is het ook een kwestie van doen en ontdekken. Hierbij kunnen dingen goed, maar ook minder goed uitpakken. Dat is helemaal niet erg: seks hoeft echt niet alleen maar fantastisch, succesvol en spetterend te zijn. Jullie mogen best wat klunzen en lol hebben. Het leuke van samen een seksleven opbouwen, is dat jullie van en met elkaar kunnen leren over hoe jullie de seks fijn en spannend kunnen maken en houden voor jullie allebei. Daarbij hoeft het dus echt niet altijd perfect te gaan. Een ‘mislukte’ poging tot verleiding kan juist leerzaam zijn: zo ontdek je wat wel of juist niet werkt.

Elkaar beter leren kennen op het gebied van seks

Praten over seks is altijd een goed begin. Maar sommige koppels vinden het lastig om dit gesprek aan te gaan. Het kan dan de moeite waard zijn om samen eens een erotische spel, zoals Ultiem Verlangen, te gaan spelen. Dit spel is zo ingericht dat je aan de hand van vragen en opdrachten praten over je seksuele wensen en grenzen kan vergemakkelijken. Ook ontdek je hierdoor wat jijzelf en je partner al dan niet fijn en opwindend vinden. Uiteindelijk kan het je meer zekerheid en kennis geven waardoor jij je wat vrijer in de slaapkamer kan voelen.

Meer initiatief nemen in de slaapkamer

Het is nooit een goed idee om zomaar iets te doen in de slaapkamer waar jij je niet zeker of fijn bij voelt. Bij schaamte of onzekerheid, is het goed om bij jezelf na te gaan wat je precies spannend of eng vindt. Wat maakt jou precies onzeker? Maak dit vervolgens bespreekbaar, zodat jullie samen kunnen ontdekken hoe je die onzekerheid weg kan nemen. Als je wat meer dominant in bed wil zijn, betekent dat nog niet dat je buiten je comfortzone te werk moet gaan. Initiatief nemen kan al in de kleinste vormen plaatsvinden, bijvoorbeeld door te laten weten wat jij nou echt lekker vindt in bed.

Tips om seks te initiëren

  • Trek eens een spannend setje lingerie aan;
  • Stel voor om een (erotische) massage te geven;
  • Stuur overdag spannende berichtjes;
  • Zoek ook buiten de slaapkamer regelmatig de intimiteit op, in de vorm van knuffelen, kussen, aanrakingen of complimenten geven;
  • Stel in de slaapkamer voor om een seksstandje te doen die jij lekker vindt;
  • Geef tijdens het vrijen aan wat je partner kan doen om jou nog meer te plezieren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

10.527 keer bekeken

Geschreven door

Nieuwe lingerie laat jou er op je verleidelijkst uitzien en geeft je zelfvertrouwen een flinke boost! Er zijn zó veel verschillende soorten lingerie, dat het lastig kan zijn om uit te vinden welke het beste bij jou past. Geen stress, met deze test o…
10.527 keer bekeken