Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

3.056 keer bekeken

Je vagina schoon en fris houden: hoe doe je dat eigenlijk?

6 oktober 2021,

geschreven door

Je vagina schoon en fris houden: dat is een onderwerp waar veel vrouwen vragen over hebben. En waar ook nog veel onduidelijkheid over bestaat. Dat is ook niet zo gek, want we hebben het over een gebied dat we nog letterlijk de ‘schaamstreek’ noemen. Een gebied waar veel mensen zich helaas nog altijd een beetje voor schamen. Zeker vrouwen kunnen daar last van hebben.

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de vrouwen zich voor hun vulva schaamt. Vulva is hier ook eigenlijk het goede woord, want de vagina is alleen de opening, de vulva is het hele intieme gebied, waar ook de schaamlippen en de clitoris toebehoren. Veel vrouwen praten liever niet over hun vulva en een groot deel van de vrouwen heeft de eigen vulva zelf nog nooit bekeken. Zonde, want het is gewoon een deel van je lichaam waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen.

Maar hoe houd je de vagina en de vulva nou goed schoon?

Tip 1: Less is more

Mijn advies is hier altijd: doe zo min mogelijk. Natuurlijk is het goed om er een gezonde hygiëne op na te houden, maar de vagina en vulva zijn erg gevoelig, dus ga er vooral niet op los. Eigenlijk is de basisregel: iedere dag wassen met een beetje water is voldoende. Gebruik het liefst geen zeep, vooral niet in de vagina (het inwendige gedeelte dus) en als je het dan toch gebruikt, dan alleen op de vulva (de buitenkant) en kies een zo mild en neutraal mogelijk product, zonder parfum of andere irriterende stoffen.

Eigenlijk is de basisregel: iedere dag wassen met een beetje water is voldoende.

Maar eigenlijk is helemaal geen zeep gebruiken het beste. De vulva en vagina één keer per dag met water wassen is eigenlijk alles wat je nodig hebt om alles schoon en fris te houden. Doe je het minder vaak, dan heb je kans dat zweet en lichaamsvocht voor minder prettige geurtjes gaan zorgen. Doe je het vaker, dan loop je het risico dat de natuurlijke balans van de vaginale flora verstoort raakt. En dat wil je het liefst voorkomen.

Tip 2: Vertrouw op het vernuft van je lichaam

Je lichaam heeft namelijk een prachtig en vernuftig systeem opgetuigd om jouw vagina en vulva gezond te houden. Dat systeem bestaat uit allemaal goede, lichaamseigen bacteriën die – zolang ze in balans blijven – de zuurgraad, ofwel ph-waarde van jouw vagina in topconditie houden. Verstoor je die natuurlijke bacteriën door bijvoorbeeld zeep, douchegel of een ander product met een hoge ph-waarde te gebruiken? Dan kan de zuurtegraad van de vagina verstoord raken, waardoor je gevoeliger en vatbaarder wordt voor bijvoorbeeld schimmelinfecties en bacteriële infecties. En juist daardoor kunnen bijvoorbeeld nare luchtjes en droogheid van de vagina ontstaan, wat behalve onprettig ook niet bevorderlijk is voor je zelfvertrouwen en het plezier in bed.

intieme hygiene

Tip 3: Trap niet in de marketingtrucs: laat ‘intieme’ middeltjes links liggen

Zeep, wasgel, lotion, doekjes: de schappen liggen vol met middeltjes en producten die zogenaamd zijn ontwikkeld voor jouw ‘intieme zone’. Maar het punt is: jouw intieme zone heeft die producten helemaal niet nodig. Sterker nog, als je die producten gebruikt, loop je het risico dat je de zuurtegraad van je vagina verstoort, met nare luchtjes of infecties tot gevolg. Kortom: zo’n middeltje veroorzaakt precies het probleem dat het belooft op te lossen.

Jouw intieme zone heeft die producten helemaal niet nodig.

Nu denk je misschien: die producten bestaan toch niet voor niks? Maar die producten bestaan omdat er veel geld verdiend kan worden door in te spelen op een onzekerheid die veel vrouwen toch al hebben. Door te suggereren dat je vagina of vulva niet fris is als je geen speciale zeep hebt gebruikt. Hetzelfde geldt voor speciale vaginale douches, die inwendige hygiëne beloven, maar je juist vatbaarder maken voor infecties.

Tip 4: Raak vertrouwd met de signalen van je lichaam

Maar hoe weet je dan of alles naar beneden bij jou wel gezond en fris is? Hoe weet je dan of de geur van jouw vagina of jouw afscheiding normaal is? Om dat goed te kunnen beoordelen is het belangrijk dat je vertrouwd raakt met je eigen lichaam. Een vulva en een vagina hoeven niet naar bloemetjes te ruiken. Raak bekend met je lichaamseigen geur en weet dat het heel normaal is om niet naar de parfums in veel cosmetica te ruiken. Hoe vertrouwder je raakt met je eigen lichaam, hoe sneller je ook zult oppikken dat er misschien wel iets aan de hand is.

intieme hygiene

Ruikt en voelt je vagina of je vulva echt anders en onprettiger dan normaal? Heb je last van een visgeur, roodheid, irritatie of pijn? Dan is het goed om daarmee even naar de huisarts te gaan. Dat kunnen namelijk tekenen zijn van een schimmelinfectie, bacteriële vaginosis of een soa. Wacht er dan niet te lang mee om ernaar te laten kijken en schaam je vooral niet. Huisartsen kijken daar echt niet gek van op. Vaak kun je er prima iets aan doen en des te eerder je erbij bent, des te beter.

Kortom: om je vulva gezond en fris te houden, hoef je eigenlijk helemaal niet zo veel te doen. Gewoon dagelijks wassen met een beetje water onder de douche. Niets meer en niets minder. Houd het simpel en vertrouw op het natuurlijk evenwicht van je vagina, dan doet je lichaam de rest.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Wees niet bang, als je twijfelt, ga dan gerust even langs de huisarts. Die kan je vaak heel goed helpen of geruststellen.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

Nog even kort samengevat:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

42.821 keer bekeken

Geschreven door

Welkom bij masturberen voor experts! We gaan er vanuit dat jullie masturberen voor gevorderden tot jullie hebben genomen en toe zijn aan nieuwe uitdagingen om je solo-sessie mee te verreiken. In deze blog gaan we in op het masturberen met je partner,…
42.821 keer bekeken
2.074 keer bekeken

Geschreven door

Wil jij jouw libido verhogen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige! Een laag libido kan best frustrerend zijn, niet alleen voor jezelf maar ook voor je partner. Daarom hebben wij een guide samengesteld om jouw seksuele verlangens te leren kennen …
2.074 keer bekeken