Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

543 keer bekeken

Consent Alert! Hoe ik mij kleed is géén uitnodiging!

14 april 2022,

geschreven door

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: consent is zó ontzettend belangrijk! Helaas krijgen toch nog veel personen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag en nog vervelender is dat dit gedrag soms goed wordt gepraat. Opmerkingen zoals “Ja, maar je vraagt er ook om met zo’n kort rokje” zien wij helaas veel op social media voorbij komen en ook in het dagelijkse offline leven worden dit soort opmerkingen met regelmaat gemaakt. En die goedpraterij moet wat ons betreft per direct de prullenbak in. 

“Je vraagt erom.”

Seksueel geweld en overschrijdend gedrag komt in allerlei vormen voor. Allemaal even ingrijpend én ook allemaal absoluut niet de schuld van het slachtoffer. Mijn hemel, ook al loop ik naakt over straat, is dat nog geen uitnodiging om met jouw tengels aan mijn lijf te komen. Jammer genoeg ziet niet iedereen dat zo. Veelal wordt geroepen dat iemand om bepaalde aandacht vraagt wanneer er voor een bepaalde outfit is gekozen. Maar het is heel simpel; een bepaalde kledingkeuze of voorkomen is geen vraag. Een vraag is een zin die bedoeld is om informatie in te winnen, een verzoek te uiten of tot denken aan te zetten. Pas wanneer iemand jou vraagt: “Hey, ik heb echt zin om aangerand te worden. Kan je dat ff doen?” dan is het pas een vraag. In ieder ander geval is dat het NIET.

“Mijn hemel, ook al loop ik naakt over straat, is dat nog geen uitnodiging om met jouw tengels aan mijn lijf te komen.”

Telefoon gejat? Eigen schuld!

Ehm…. ja, wat heeft een gejatte telefoon nou met dit artikel te maken? Nou, eigenlijk niet zoveel – maar we hebben er wel een leuk voorbeeldje over. Stel, jouw telefoon wordt gestolen. Dan baal jij natuurlijk als een stekker. Je gebruikt dat ding dagelijks, bent er hoogstwaarschijnlijk behoorlijk aan gehecht én die dingen zijn ook nog eens kneiterduur. Je bent boos op degene die jouw telefoon heeft gejat en wil er graag over ranten tegen een vriend(in). Jullie conversatie gaat ongeveer zo:

:”@#!*^! Mijn telefoon is genakt! Als ik er achter kom wie hem heeft gestolen…”
:”Aaah, shit man! Dat is balen. Maar heb je er niet een klein beetje zelf om gevraagd?”
:”Wat de f*ck? Ben jij wel helemaal lekker? Hoezo zou ik er zelf om hebben gevraagd?”
:”Ja, je hebt er zo’n mooi hoesje om gedaan…”

In deze context klinkt dit natuurlijk onwijs raar. Maar als je er goed over nadenkt, is de gedachte achter het onderwerp van dit artikel hetzelfde. Dat een telefoon wordt gejat om een mooi hoesje is van de zotte, net zoals het van de zotte is dat een persoon wordt aangerand of verkracht om diens kledingkeuze. Mocht je de metafoor toch nog wat lastig vinden, heb ik hier nog een voorbeeld voor je: ook al staat de deur van de kluis van de bank wagenwijd open, mag je nog steeds geen cent stelen.

“Ook al staan de deur van de kluis van de bank wagenwijd open, mag je nog steeds geen cent stelen.”

Heb jij of een dierbare te maken gekregen met een vorm van seksueel geweld en wil jij er over praten? Schroom niet om contact op te nemen met het centrum voor Seksueel Geweld via https://centrumseksueelgeweld.nl/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

MeToo werd in 2017 leven ingeblazen en is nog steeds een hot-topic. Het topic staat voor een beweging tegen seksueel overschrijdend gedrag. Helaas is dit anno nu nog steeds een actueel probleem waar zowel mannen, vrouwen, jongens en meisjes mee te ma…
412 keer bekeken