Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

1.083 keer bekeken

De impact van stress en een burn-out op jouw seksleven

27 februari 2022,

geschreven door

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Op zich is stress niet direct zo ongezond voor je als wordt gedacht, tenzij er sprake is van langdurige of chronische stress. Als reactie daarop kan je lichaam in een overlevingsmodus terecht komen: een burn-out. Het wijst in feite op de lichamelijke en/of emotionele opbranding van je lijf. Stress of een burn-out kunnen heel ingrijpend zijn voor jou op allerlei vlakken, waaronder je seksleven en je relatie. In dit blogartikel zal ik ingaan op wat voor impact het daadwerkelijk kan hebben.

Wat is stress?

Stress is in de basis niets meer dan spanning of druk voelen. In het dagelijks leven eigenlijk een heel normale reactie op onze omgeving. Vanuit de evolutie bekeken is stress een essentiële lichaamsreactie in situaties die mogelijk gevaarlijk zijn voor ons: het zorgt ervoor dat de adrenaline stijgt: we worden alert en kunnen op zo’n spannende situatie reageren door te gaan vechten, vluchten of bevriezen. Het is dus op zo’n moment een handige overlevingstool.

Wist je dat… je lichaam in een bepaalde mate stress nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren?

In het dagelijks leven komen we de hele dag door situaties tegen die vragen om helder en scherp te blijven. Bijvoorbeeld op het werk, tijdens het studeren, bij het maken van een examen of bij een presentatie. Maar ook de overtuiging hebben het altijd goed willen doen in je relatie of voor anderen. Die gezonde stress zorgt voor concentratie en mogelijk een betere prestatie. Je lichaam gaat reageren en je kunt het onder andere herkennen aan:

  • Je hartslag en bloeddruk gaan omhoog, je gaat sneller ademhalen
  • Er komt meer spanning op de spieren: je lichaam is klaar voor actie
  • Het bloed trekt weg uit je gezicht
  • De spijsvertering komt op een lager pitje te staan
  • Je kunt een dichtknijpende keel en koude handen krijgen
  • Zweetreactie

Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde waardoor je lichaam direct in uiterste paraatheid verkeert. Na afloop van de spannende gebeurtenis of situatie daalt de adrenaline, neemt de stress af en komt je lichaam weer in ontspanning.

Langdurige stress: burn-out

Hoe langer een spannende situatie aanhoudt, hoe langer de stress duurt. Wanneer dit gebeurt, heeft je lichaam ook meer tijd nodig om te herstellen van die stress. Dit geldt ook voor de hevigheid van een stressreactie: hoe heviger de stress, hoe langer je tijd nodig hebt om weer te ontspannen. Soms is het met alle verplichtingen in het dagelijks leven moeilijk om voldoende tijd te nemen om te herstellen van gezonde stress. Of als je alleen maar bezig bent om anderen te pleasen, te weinig je grenzen aangeeft of je continu druk maakt over jezelf. Je stelt jezelf dan bloot aan langdurige spanning, waar je lichaam niet of nauwelijks nog van kan herstellen. Je bent in een continue overlevingsmodus, wat natuurlijk veel energie kost. Vroeg of laat raak je opgebrand: dit kan zowel fysiek als mentaal of emotioneel. Wanneer je op dit punt bent gekomen, spreken we van een burn-out.

Feit! Mensen die een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben of voor zichzelf de lat erg hoog leggen of moeite hebben met ‘nee’ zeggen, lopen eerder risico om opgebrand te raken.

Kenmerken van een burn-out

Een burn-out heeft veel uiteenlopende klachten en kan er bij iedereen weer anders uitzien. Veelvoorkomende kenmerken van een burn-out zijn:

  • Moeheid en/of slaapproblemen
  • Prikkelbaar
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Snel geëmotioneerd zijn
  • Opgejaagd gevoel hebben
  • Idee de ballen niet langer meer hoog te kunnen houden of je leven goed te kunnen overzien
  • Verminderd functioneren op werk- sociaal en/of relationeel vlak
  • Eventueel lichamelijke klachten, zoals nek- en schouderklachten, hoofdpijn, hartkloppingen of buikpijn

De impact van een burn-out op je relatie en seksleven

Bij het herstellen van een burn-out gaat veel tijd overheen. Het brede scala aan klachten dat hiermee gepaard gaat, heeft dikwijls een impact op jouw dagelijks functioneren. Zo ook op het gebied van seksualiteit. Bij een uitgeput of opgebrand gevoel is het vaak erg lastig om je nog volledig te geven in je relatie of tussen de lakens. Seks kan dan soms echt als te veel worden gezien.

Geen of minder zin in seks

Bij langdurige stress piekt het stresshormoon cortisol continu, waardoor je non-stop een opgejaagd gevoel kan ervaren. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je je nog maar moeilijk kan ontspannen voor seksueel plezier. Daarnaast raakt je hormoonhuishouding totaal van slag. Door de verhoogde cortisol wordt je bijvoorbeeld minder gevoelig voor de gelukshormonen dopamine en serotonine: stofjes die tijdens de seks en bij het orgasme in hoge mate vrij komen. Door er minder gevoelig voor te zijn, wordt seks minder belonend, daalt het seksueel verlangen en ervaar je op den duur dat je libido behoorlijk keldert.

Relationele spanningen

Waar een burn-out jou behoorlijk onderuit kan halen, zal het dikwijls impact hebben op de balans in je relatie. De klachten die je ervaart, de duur van de burn-out en de gevolgen ervan voor jullie seksleven gaan hoe dan ook jouw partner niet in de koude kleren zitten. Jullie relatie of seksleven kan ontwricht raken, waardoor het ook voor je partner erg pittig kan zijn.

Wat te doen bij een burn-out?

Wanneer je zelf in een burn-out zit, is het in de eerste plaats belangrijk om te accepteren dat je een burn-out hebt. Met de juiste hulp en aanpak kan je hier goed van herstellen, al kost dit vaak tijd. Voor je relatie is het waardevol om zoveel mogelijk met elkaar te blijven communiceren, zodat er wederzijds begrip en respect is.

Tip! Ervaar je langdurig stress of voel je je uitgeput? Aarzel niet en schakel professionele hulp in van een stresscoach, psycholoog of gespecialiseerd therapeut.

De partner dient daarbij bewust te zijn wat een burn-out is en wat de impact ervan is. Als partner sta je het dichts bij je geliefde die worstelt met de klachten. Het komt dan regelmatig voor dat je de prikkelbaarheid, vermoeidheid en andere symptomen meekrijgt. Ook als jullie seksleven op een lager pitje komt te staan, zal dat effect hebben op jou. Blijf bewust van wat er speelt en probeer de situatie niet persoonlijk op te vatten. Door je partner te steunen, te blijven vragen wat je voor hem of haar kan betekenen en te blijven communiceren zullen jullie in verbinding blijven, iets dat een krachtige basis vormt voor een stabiele relatie.

Wat is jouw ervaring met stress of een burn-out? Deel je verhaal met ons in een reactie hieronder.

1 reactie

  1. Mijn vrouw heeft sinds 1,5 jaar een burn-out. Oorzaak werk aangelegen en ook privé aangelegen. Ik steun mijn vrouw waar ik kan. Gelukkig is ze aan de beterende hand, maar het heeft wel behoorlijke littekens achtergelaten op emotioneel vlak, sexueel vlak en hormoonhuishouding + daar komt bij dat ze ook nog eens in de overgang zit wat ook niet mee helpt. Kun je me advies geven wat ik er nog meer aan kan doen om alle vlammetjes weer aan te wakkeren?
    Met vriendelijke groet,

    Een hopeloze echtgenoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

De pil is nog altijd een van de meest gebruikte en meest populaire anticonceptiemethoden onder vrouwen. Hoewel het makkelijk in gebruik is en zeer betrouwbaar is om een zwangerschap te voorkomen, kan de werking ervan toch in enkele gevallen verminder…
795 keer bekeken