door seksuoloog Talitha

Zin in seks in tijden van corona

13 februari 2022

Het was maart 2020 toen we voor het eerst te maken kregen met een lockdown, vanwege het oprukkende covid-19 virus. Waar zo’n twee jaar geleden de gedachte was dat we in tijden van lockdown massaal de tijd en ruimte konden nemen om te investeren in verbinding en ons seksleven – met de voorspelling van een nieuwe babyboom – blijkt dit tegenwoordig toch best anders te zijn. Enkele lockdowns verder zijn we wijzer geworden en naast dat er stellen zijn die een beter seksleven erop nahouden, geven veel mensen toch aan juist minder te vrijen of minder zin in seks te ervaren. Wat is hier het mechanisme achter?

Het effect van de corona-crisis op je seksleven

Bij een goede relatie draait alles om balans. Een balans tussen geven en nemen, samen zijn en tijd alleen doorbrengen. Niet alleen is die balans noodzakelijk voor een tevreden relatie, ook voor jouw seksleven is het nodig om te blijven werken aan balans. Lockdowns in tijden van corona hebben ertoe geleid dat koppels meer samen zijn en tijd doorbrengen met elkaar, maar in veel gevallen kan dat ook leiden tot te veel ‘samen’: samen werken, samen lunchen, samen koken. Er is weinig scheiding tussen werk en privé, weinig ruimte om nog iets voor jezelf te hebben. Op termijn heeft dat invloed op de intimiteit en het seksueel verlangen.

De frequentie en kwaliteit van seks

Veel op elkaars lip zitten betekent niet dat er geen seks meer plaatsvindt. Maar vaak wordt de seks minder frequent en ervaren stellen op termijn dat de kwaliteit van hun seksleven achteruit gaat en dat de zin in seks minder wordt. Mensen vullen hun dagen in om werk, huishouden en privéleven draaiende te houden in tijden dat (nog) niet alles kan. Intimiteit verdwijnt dan soms wat op de achtergrond, waardoor vrijen meer functioneel kan gaan worden.

Wist je dat… in Zweden mensen in de huidige pandemie ook minder vrijen en er daarom minder gevallen van soa’s als chlamydia zijn?

Daarnaast kan een pandemie, met zorgen om werk, gezondheid, financiën etc. leiden tot spanning en stress. Seks kan helpen te ontladen, maar krijgt daardoor wel een ander karakter. Er is daarbij minder ruimte en aandacht voor langdurig genot en experimenteren. Dit geldt echter niet voor iedereen: sommigen stellen ervaren in tijden van stress en lockdown juist meer verlangen en tijd om te investeren in hun seksleven.

Seksuele aantrekking en jouw zin in seks

Niet alleen heeft teveel nabijheid effect op je seksleven, ook kan veel thuiswerken – en daardoor minder mensen of collega’s tegenkomen – effect hebben op hoe je je seksueel voelt. Veel mensen die vanuit huis werken doen minder moeite om goed verzorgd voor de dag te komen. Je stelt jezelf daarmee minder bloot voor complimenten van anderen. In combinatie met minder fysiek contact kunnen we ons daardoor minder aantrekkelijk en sexy voelen. Tevens kan dit ook betrekking hebben op je partner en de zin in seks. Overigens kunnen voor sommige mensen die extra coronakilo’s ook behoorlijk in de weg zitten om je weer sexy te voelen.

“Complimenten van anderen horen voedt onbewust de mate waarin jij je aantrekkelijk voelt. Dit kan vervolgens weer positief zijn voor hoe je je thuis seksueel openstelt.”

Door onzekerheid, spanning en stress staan sommige mensen minder open voor seks. Er wordt minder toenadering tot elkaar gezocht, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan in jullie relatie. Dit kan er vervolgens weer toe leiden dat de problemen tussen jullie minder snel besproken worden: er ontstaat nog meer emotionele afstand, met alle gevolgen voor jullie seksleven weer van dien.

Tips voor een gezond seksleven tijdens de pandemie

Naast alle stress en nadruk op wat niet (meer) kan, is het verstandig om zoveel mogelijk je te blijven focussen op wat nog wél kan en wat jullie wel hebben. Veel stellen hebben meer tijd voor elkaar, dus benut die tijd zo goed mogelijk. Blijf ontdekken en exploreren, ook als jullie alles al van elkaar weten. Er is altijd ruimte voor iets nieuws en door hiervoor open te staan houden jullie het seksleven meer avontuurlijk en (opnieuw) spannend.

Tip! Verrijk je seksleven eens met een erotische massage, het spelen van een erotisch spel, het uitproberen van een nieuw seksspeeltje of experimenteren met nieuwe standjes, stimulaties of soorten seks.

Plan dus eens bewust een avond voor jullie zelf in: verwen elkaar, doe moeite voor elkaar, heb een goed, intiem gesprek of probeer in de slaapkamer eens wat nieuws uit. Dit hoeft zeker niet perfect te gaan, maar hiermee experimenteren geeft jullie seksleven direct meer pit. Zeker op emotioneel vlak is het belangrijk de verbinding te blijven zoeken door te blijven communiceren en begrip te vinden voor elkaar. De tijden zijn voor jullie beiden best onzeker en spannend, dus wees mild en lief voor elkaar: samen zitten jullie in dit schuitje, dus maak er het best mogelijke van en streef niet naar perfectie. Soms mag het ook best eens even minder gaan.

Hoe ervaar jij jouw seksleven in tijden van corona? Deel je ervaring met ons in een reactie hieronder!

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid