Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Ik kom alleen klaar als ik masturbeer, maar niet met mijn partner. Wat nu?

9 maart 2022,

geschreven door

Slaag je er tijdens soloseks wel in om klaar te komen, maar lukt het je met je partner niet om een orgasme te beleven? Weet dan dat je niet de enige bent. Ik kom dit in mijn praktijk regelmatig tegen, vooral bij vrouwen. En als je erover nadenkt is dat helemaal niet zo gek dat het alleen soms net wat gemakkelijker lukt dan samen.

Waarom klaarkomen bij masturberen soms gemakkelijker is

Als je jezelf bevredigt, doe je dat over het algemeen precies zoals jij het lekker vindt. Je weet wat je fijn vindt. Je weet wat je opwindt. Je hoeft je op niets anders te concentreren dan je eigen genot. Er is niemand bij waar je rekening mee hoeft te houden, dus je kunt gemakkelijker de controle loslaten en opgaan in het moment. Daar komt bij: vrouwen hebben gemiddeld genomen iets meer tijd en ontspanning nodig om hun lichaam in een staat van opwinding te brengen. En wanneer je zelf masturbeert, kun je hier alle rust en ruimte voor nemen.

En bij seks met een partner soms net wat moeilijker

Seks met een partner is vaak een stukje spannender dan seks in je eentje. Ineens is daar een andere persoon waar je rekening mee moet houden. Een persoon voor wie je aantrekkelijk wilt zijn. Die je genot wil geven. Een persoon die naar je kijkt en misschien dingen van je verwacht. Het kan zijn dat je hierdoor ineens meer druk voelt. Misschien voel je je onzeker en kun je daarom minder goed ontspannen. Misschien voel je je opgejaagd omdat je bang bent dat het te lang duurt voordat je klaarkomt. Misschien ben je bang dat je niet lekker ruikt of durf je je niet helemaal te laten gaan, uit angst om hierom veroordeeld te worden. Misschien weet jouw partner (nog) niet wat jij precies lekker vindt.

Het zijn allemaal heel begrijpelijke redenen waardoor het tijdens seks met een partner soms moeilijker is om klaar te komen. Een orgasme bereiken vergt namelijk soms wat best wat vernuft en heeft ook nog eens alles met opwinding, connectie en loslaten te maken. En als jij tijdens de seks druk of onzekerheid voelt of onbewust aan het piekeren bent, dan wordt dat een stuk lastiger.

Durf los te laten

Om tot een hoogtepunt te kunnen komen, moet jouw opwinding namelijk kunnen opbouwen en steeds verder kunnen klimmen tot uiteindelijk die ontlading volgt. Maar als je je niet helemaal kunt overgeven en je blijft tijdens de seks teveel in je hoofd zitten, dan blokkeer je eigenlijk je eigen opwinding. Misschien lukt het je wel om opgewonden te raken en kom je op momenten heel dichtbij, maar voelt het alsof het orgasme steeds nét buiten je bereik blijft. Dat kan frustrerend aanvoelen.

Gelukkig zijn er zeker manieren om jezelf stapje voor stapje te trainen om door dit punt heen te breken. Het belangrijkst is dat je probeert een manier te zoeken om je gedachten in het hier en nu en bij je eigen opwinding te houden. Probeer eventuele storende gedachten naast je neer te leggen. Concentreer je op de aanrakingen. Op je partner. Of op een fantasie of de gedachte aan opwindende beelden die je ooit hebt gezien. Wat jij maar nodig hebt om jezelf in die staat van opwinding te krijgen en te houden.

Praat erover met je partner

Zijn er specifieke onzekerheden of zorgen die jou ervan weerhouden om met je partner een orgasme te beleven? Bespreek die dan met jouw partner en probeer samen een manier te vinden om de spanning daaromheen te verminderen of helemaal te elimineren. Kun je bijvoorbeeld moeilijk ontspannen omdat je bang bent dat het te lang duurt? Of ben je bang dat je niet lekker ruikt tijdens de orale seks? Praat hier dan samen over en spreek bijvoorbeeld af dat jouw partner zelf zal aangeven als dit inderdaad aan de hand is, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Neem ook vooral beelden of fantasieën in je hoofd waar jij van ‘aan’ gaat. Fantaseren is namelijk een hele goede manier om storende gedachten op afstand te houden en de bubbel van opwinding te creëren die nodig is voor een orgasme. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf in staat stelt om je hoofd zo leeg mogelijk te maken, zodat er alleen ruimte overblijft voor de opwinding van het moment.

Hmm, zó!

En, ook niet onbelangrijk, lukt het je niet om tot een orgasme te komen, omdat jouw partner (nog) niet precies weet wat jij lekker vindt? Of omdat jouw partner het allemaal nét anders doet dan jij het zelf zou doen? Dan zit er toch echt niets anders op dan dit eerlijk aan te geven. En heus, dat hoeft geen confronterend gesprek aan de keukentafel te zijn. Houd het lief. Houd het sexy. Gebruik je hand om subtiel de weg te wijzen. Maak geluiden of kreun om aan te geven dat je partner op de goede weg is.

Is het toch nog niet zoals je het prettig vindt? Fluister aanwijzingen als ‘hmm, zo’ of ‘hier is het lekker’ of ‘weet je wat ik echt heel fijn vind?’ Zo gooi je de communicatielijnen open op een manier die niet te confronterend is en jullie in staat stelt om ondertussen wel samen in de opwinding te blijven. Merk je dat je partner er onzeker van wordt om ineens aanwijzingen te krijgen? Stel je partner dan gerust en leg uit dat je nu al erg van de seks geniet, maar dat je graag nog wat fijne kneepjes deelt die de seks tussen jullie nóg spetterender zal maken.

Gooi de communicatielijnen open op een manier die niet te confronterend is en jullie in staat stelt om ondertussen wel samen in de opwinding te blijven.

Leg niet teveel druk op jezelf

Lukt het je toch niet om klaar te komen met je partner? Leg dan niet teveel druk op jezelf. Of op je partner. Seks is zoveel meer een orgasme. En het is een misvatting dat een vrijpartij alleen geslaagd of ‘af’ is als je klaarkomt. Geniet van elkaars aanrakingen en het genot wat jullie elkaar kunnen geven. Probeer de zoektocht naar het beleven van een hoogtepunt met je partner vooral als een fijn avontuur te zien, waarbij je meer over elkaars (en je eigen) lichaam te weten komt. En: waarbij de reis belangrijker is dan de bestemming.

Succes!

Hulp nodig?

Lukt het je toch niet om klaar te komen met je partner (of alleen) en zit je hier erg mee? Geen zorgen, een seksuoloog kan je vaak goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

  1. Ik kom wel klaar tijdens het neuken met mijn vrouw maar alleen ik vind het lekkerder als ik me af trek en kijk naar mijn geile vrouw en mijn sperma uit mijn harde paal zie spuiten over mijn vrouw haar lichaam of in haar mond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

677 keer bekeken

Geschreven door

Lig je na triljoenen swipes, duizenden dates en verschillende hard-to-get games eindelijk bij je scharrel in bed; lig je uren wakker door de vreemde slaapgewoontes die je partner heeft. De eerste periode vergeef je dit je liefje maar al te graag, maa…
677 keer bekeken