door JustJay

Kramp tijdens seks? Dit zijn de hoe, wat & waarom!

7 juni 2023 door JustJay

Misschien begin je net warm te draaien, misschien sta je op het punt van klaarkomen – het laatste waar je tijdens seks of masturberen op zit te wachten is kramp! Maar waar komt het eigenlijk vandaan en bovendien, wat kunnen we doen tegen kramp tijdens de seks?

Wat is kramp?

Kramp is wanneer de vezels in je spieren willekeurig samentrekken, waardoor je een stekende pijn voelt. Je spieren staan strak en ze voelen ook hard aan. Vaak gaat kramp in een korte tijd weer over, maar soms treed het ook herhaaldelijk op, voordat het langzaam en geleidelijk wegtrekt. Wat een mood killer!

Hoe ontstaat kramp?

Er zijn diverse factoren die kramp tijdens seks kunnen veroorzaken:

Spieren

Kramp komt voornamelijk voor bij uitputting of overbelasting van de spieren. Let er dus op dat je tijdens het “sporten” niet te ver gaat! Zorg voor variatie, pak voldoende rust en laat je partner eventueel af en toe eens de leiding nemen 😉

Voeding/uitdroging

Een tekort aan vocht, kalium, magnesium, calcium en/of zout verstoort de elektrolytenbalans, wat kan zorgen voor kramp. Seks kan een intensieve en verhittende inspanning zijn, waardoor je gaat zweten. Zo verlies je een hoop vocht. Ook een gebrek aan glucose in je spieren kan kramp veroorzaken. Het is dus van belang dat je goed eet en drinkt!

Let op: neem geen grote maaltijd vlak voor een intense sessie, want dit werkt juist averechts.

Houding

Door houdingen aan te nemen die je lichaam niet gewend is, kun je je spieren verrekken. Hierdoor krijg je potentieel kramp. Het is goed om nieuwe standjes uit te proberen, maar ben je al dat rekken en strekken niet gewend, dan is het verstandig om eerst voor simpelere standjes te gaan.

Bekkenbodem

Ben je angstig, gestrest, of beoefen je een sport die een aanzienlijke impact heeft op je bekkenbodem, dan kunnen deze spieren te gespannen zijn tijdens seks. Ook een eerdere bevalling kan hier invloed op hebben.

Bij vaginisme zijn deze spieren zo gespannen dat seks vrijwel onmogelijk wordt. Bij mannen kan een te strakke of zwakke bekkenbodemspier zorgen voor erectiestoornissen. Heb je hier last van, geef jezelf dan niet de schuld! Neem alle tijd en ruimte die je nodig hebt om de situatie te verbeteren.

Orgasme

Bij een orgasme trekken de spieren in je buik en bekken samen. Gewoonlijk voelt dit juist heel lekker, maar ook in deze spieren kan kramp voorkomen. Daarnaast strekken veel mensen ook hun rug, benen of tenen bij het orgasme. Wees dus voorzichtig dat je deze spieren niet overwerkt.

Menstruatie

Tijdens of na de menstruatie treden vaak buikkrampen op. Sommige mensen ervaren ook anuskrampen. Het goede nieuws is dat de hormonen die tijdens seks vrijkomen juist een verlichtend effect hebben. Ze gaan krampen dus tegen en werken pijnstillend.

Let op: is seks te pijnlijk, zoek dan een andere manier (van vrijen) om de krampen te verlichten.

Kleding

Draag je te strakke kleding, dan kan dit gaan knellen en je bloedtoevoer hinderen. Dit kan kramp geven. Draag je kleding tijdens de seks, kies dan voor een outfit waarin jij je goed kan bewegen. Dat latex pakje toch maar uittrekken bij het volgende rollenspel? 😉

Spiraal

Na het plaatsen van een spiraaltje is het niet ongebruikelijk om buikkrampen te krijgen. Dit kan over het algemeen tot 6 maanden duren. Merk je dat het echt pijn doet en/of dat je bloed verliest tijdens de seks, dan doe je er goed aan om langs de huisarts te gaan voor advies!

stretch oefeningen

Wat te doen tegen kramp

We hebben je zojuist per oorzaak wat advies gegeven om kramp tijdens seks tegen te gaan. Maar wat kun je allemaal nog meer doen om kramp te voorkomen of te verlichten?

Doe stretch oefeningen

Hoe minder je het gewend bent om te bewegen, hoe groter de kans dat je last zult krijgen van kramp. Blijft dus in beweging, bijvoorbeeld door elke dag een aantal rek- en strekoefeningen te doen. Niet alleen zorg je ervoor dat je spieren loskomen, het vermindert ook stress, verbetert de bloedsomloop en je evenwicht! Weet je al dat je bij je partner in bed springt, doe dan alvast een kleine warming-up.

Drink meer water

Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om goed gehydrateerd te blijven. Zeker bij warm weer of een intensieve sessie, wanneer je extra veel zweet. Zo voel je je fitter, heb je meer energie en zul je de kans op kramp tijdens seks of masturberen flink verminderen.

Ontspannen

Zodra de kramp verdwenen is, kun je de doorbloeding verbeteren door je spieren te masseren. Let er wel op dat je niet uitgedroogd bent, want masseren werkt vochtafdrijvend. Je kunt ook warm water gebruiken om je spieren te ontspannen, bijvoorbeeld door een kruik te vullen of een lekker warm bad te nemen. Dit verbetert ook de bloedsomloop.

Tip! Op zoek naar verkoeling voor, tijdens of na de seks? Gebruik een verkoelende massagegel of een verkoelend glijmiddel.

Tot slot…

Voor prettige seks wil je lekker ontspannen en opgewonden zijn. Forceer het niet als je obstakels tegenkomt en probeer deze samen op te lossen. Seks draait om genieten en dat kan alleen als het voor jullie beiden een positieve ervaring is! Kom je ergens niet uit of houdt pijn tijdens de seks toch aan, ga dan in gesprek met je huisarts.

Heb jij nog een goede tip om kramp tijdens seks tegen te gaan?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid