Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Pijn na een orgasme? Dit kan de reden zijn!

13 maart 2019,

geschreven door

Sommige vrouwen ervaren pijn in de buik of het bekkengebied direct na, of soms zelfs tijdens, een orgasme. Aan deze pijn kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Wij nemen de meest voorkomende problemen met je door. 

1. Spierkrampen

Krampen worden vaak geassocieerd met menstruatie, maar je kunt ook kramp krijgen na een orgasme. Een orgasme zorgt er namelijk voor dat je vagina en de spieren in je bekken samentrekken. Het samentrekken van deze spieren zorgt ervoor dat een orgasme zo goed voelt, maar zoals bij elke spier die hard werkt kan je daarna op deze plek spierkramp krijgen.

Deze krampen kunnen snel verdwijnen. In sommige gevallen kan het echter ook uren aanhouden. Warmte kan helpen om de pijn te verzachten, door bijvoorbeeld een warme kruik op de pijnlijke plek te leggen. Ook een simpele pijnstiller kan helpen.

2. Het aanraken van de baarmoederhals

De baarmoederhals is een erg gevoelige plek. Wanneer geslachtsgemeenschap gepaard gaat met diepe penetratie kan het zijn dat de baarmoederhals geraakt wordt. Hierdoor zullen de omliggende spieren samentrekken, wat vervolgens kramp kan veroorzaken.

Om dit te voorkomen is het goed om te kijken bij welke standjes de baarmoederhals niet geraakt worden. Er is maar één manier om hier achter te komen; veel uit proberen en veel oefenen 😉

3. Baarmoederfibromen

Baarmoederfibromen zijn heel gebruikelijk en één van de belangrijkste redenen waarom vrouwen krampen ervaren na de seks. Dit zijn goedaardige, niet-kankerachtige tumoren die op de baarmoeder verschijnen. Naast het veroorzaken van krampen, kunnen ze ook  zware bloedingen veroorzaken tijdens de menstruatie.

Wanneer jij jezelf hierin herkent is het verstandig om dit eens met je huisarts te bespreken. Hoewel baarmoederfibromen niet gevaarlijk zijn, kun je ze operatief laten verwijderen wanneer ze pijn veroorzaken.

4. Cysten op de eierstokken

Een andere veel voorkomende reden voor pijn na een orgasme zijn cysten op de eierstokken. Eierstokcysten kunnen gevuld zijn met vocht, bloed of slijm. In de meeste gevallen gaan cysten vanzelf weg zonder behandeling. Soms scheuren ze echter, wat veel pijn kan veroorzaken.

Vrouwen met cysten kunnen pijn ervaren na de seks, met name aan de kant waar de cyste zich bevindt. Wanneer de krampen na de geslachtsgemeenschap aan één kant gelokaliseerd zijn is de kans dus groot dat je een cyste hebt. Wanneer je veel pijn ervaart van de cyste is het goed om dit met je huisarts te bespreken.

5. Infectie

Ontstekingen kunnen voorkomen aan de eierstokken, eileiders en baarmoeder. Deze ontstekingen worden ook wel aangeduid met de term ‘Pelvic inflammatory disaese’ (PID). Een mogelijke oorzaak hiervan is een seksueel overdraagbare aandoening zoals als gonorroe en chlamydia. PID kan heftige pijn veroorzaken tijdens de seks omdat alles beneden ontstoken en gevoelig is.

Net zoals bij andere infecties is koorts met eventueel rillingen een belangrijk symptoom. Maar ook ongewone vaginale afscheiding, misselijkheid of rugpijn kunnen duiden op PID. Wanneer PID eenmaal geconstateerd is door de huisarts, is dit gelukkig makkelijk te verhelpen met antibiotica.

6. Endometriose & Adenomyose

Bij endometriose groeit er weefsel, dat normaalgesproken alleen aan de binnenkant van de baarmoeder zit, op andere plekken in het lichaam van de vrouw. Bijvoorbeeld aan de eierstokken, de eileiders, de blaas, de darmen, het buikvlies of andere organen in de buurt van de baarmoeder. Hoewel het voor veel mensen een onbekende aandoening is, heeft 1 op de 8 vrouwen last van endometriose.  Hoe veel klachten en/of pijn je hebt van deze aandoening is heel erg verschillend. Endometriose gaat soms samen met adenomyose. Bij adenomysoe groeit het weefsel in de spierlaag van de baarmoeder.

Bij adenomyose kan je baarmoeder pijn doen door de samentrekkingen van de baarmoeder tijdens een orgasme of wanneer hij wordt aangeraakt tijdens penetratie. Bij endometriose kan je pijn ervaren tijdens de seks, vooral bij diepe penetratie.

Heb jij wel eens last van krampen en/of pijn na een orgasme? 

2 reacties

  1. Vergeet ook vooral hier geen adenomyose of endometriose bij te zetten. Daarvan kan je ook echt een pijnlijk orgasme hebben. Iets wat niet veel vrouwen weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.875 keer bekeken

Geschreven door

Bij de meeste mensen is er wel sprake van een bepaalde seksuele geaardheid: hetero, homo, bi of misschien wel iets er tussenin. Andere mensen plakken liever geen label en zien hun geaardheid meer als ‘flexibel’ of ‘fluide’. Wat deze mensen echter all…
1.875 keer bekeken