Iedere vrouw krijgt wel eens te maken met vaginale klachten. Meestal gaat het om vaginale infecties, vaginale droogte of pijn bij het vrijen. Iets minder vaak hoor je de term ‘vaginale atrofie’: het dunner worden van de vaginale wand. Wat is het, hoe ontstaat het en wat kan je hier aan doen?
Wat is vaginale atrofie?
Vrouwen met vaginale atrofie krijgen te maken met het dunner worden van de vaginale wand. De slijmvliezen van de vagina worden minder soepel en vochtig, waardoor de vaginawand ook minder elastisch, minder stevig en juist droger wordt. Het is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen in en na de overgang, maar ook menstruerende vrouwen kunnen hier last van krijgen.
“Vaginale atrofie is het dunner worden van de vaginawand. De wand wordt daardoor minder soepel, minder stevig en minder vochtig.”
Hoe ontstaat vaginale atrofie?
- De overgang
- (te) weinig seksuele activiteit
- Premature Ovarieel Falen (POF)
- Vrouwen die een behandeling voor borstkanker krijgen
- Roken
Normaal gesproken is het een typische klacht waar vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. In de overgang daalt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk. Dit hormoon zorgt normaal voor het vochtig en soepel houden van de vagina. Door de sterke daling wordt de vaginawand juist dunner, stugger en meer fragiel, met bijbehorende klachten als vaginale droogte en pijn bij het vrijen.
Vaginale atrofie door te weinig seks
Atrofie van de vagina komt echter niet alleen voor bij vrouwen in de overgang. Ook menstruerende dames kunnen er mee te maken krijgen. Er lijkt is namelijk een link tussen de hoeveelheid seks dat je hebt en de conditie van je vagina. Dat seks goed is voor de algehele gezondheid is al langer bekend, maar het is dus ook goed voor de gezondheid van de vagina.
“Seks is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, het is ook goed voor de gezondheid van de vagina.”
Bij gebrek aan seks raakt de vagina ‘gestrest’. Seks en het hebben van orgasmes zorgt voor een goede bloedtoevoer naar de vulva, waardoor het zuurstofgehalte goed op peil blijft. De spieren en bloedvaten blijven op die manier in een goede conditie, waardoor ook de vaginawand sterk, soepel en goed vochtig blijft.
Klachten bij vaginale atrofie
- Bleke huid van de vulva door te weinig doorbloeding
- Jeuk en/of branderig gevoel
- Vaginale droogte en/of irritatie
- Pijn bij het vrijen
Dit kan je doen!
Natuurlijke manieren
- Stoppen met roken. Roken verlaagd namelijk het oestrogeen-gehalte in het bloed, waardoor de vaginawand ‘gestressed’ raakt.
- Vermijd intieme zeep-producten, zoals vaginale wasmiddeltjes, deodorants of geparfumeerde intieme doekjes.
- Beweeg regelmatig. Dit is goed voor de algehele spierconditie, doorbloeding en hormoonhuishouding.
- Drink voldoende water, waardoor je gehydrateerd blijft.
Doe meer aan seks
Meer seksuele activiteit stimuleert de bloed- en zuurstoftoevoer naar de vulva, waardoor de vaginawand in goede conditie blijft. Helemaal als je tot een orgasme komt. Maak daarom wat meer tijd vrij om seks te hebben met je partner. Ook als de zin of tijd er niet echt is: in sommige gevallen kan je prima tijd en zin maken.
Ook als je geen partner hebt, kan je goed aan zelfbevrediging doen. Dit kan je eventueel doen met behulp van een seksspeeltje, zoals een dildo, vibrator of een clitoris stimulator. Het regelmatig aanraken van de geslachtsdelen kan al een positief effect hebben.
Overige hulpmiddelen bij vaginale atrofie
- Gebruik glijmiddel. Dit zorgt voor een goede bevochtiging van de vagina, waardoor wrijving en penetratie soepel verloopt. Zo voorkom je ook pijn bij het vrijen.
- Oestrogeen-crèmes (op recept via de huisarts).
Let op! Het is raadzaam om bij vaginale atrofie altijd met je huisarts te overleggen wat de beste behandeling is.
Heb jij wel eens vaginale klachten zoals vaginale atrofie gehad?