door JustJay

Testosteron verhogen? Zo pak je dat aan 💪

3 juli 2023 door JustJay

Testosteron bevordert niet alleen mannelijke eigenschappen, maar ook de seksdrive van mannen én vrouwen. Hoe zit dat precies? En hoe kun je je testosteron verhogen? We leggen het allemaal uit. Doe maar vast een warming-up!

Wat is testosteron? ♂️

Testosteron is het belangrijkste androgeen, oftewel mannelijk geslachtshormoon. Dit betekent dat het cruciaal is voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken.

Bij mannen wordt testosteron voornamelijk geproduceerd in de teelballen. Bij vrouwen daarentegen wordt het in veel kleinere hoeveelheden geproduceerd, vooral in de bijnieren. Het woord ‘testosteron’ is eigenlijk een combinatie van twee woorden: ‘testis’ (‘testikel’ in het Latijn) en ‘steroïde’.

Wat doet testosteron?

De rol van testosteron begint al zo vroeg als de embryonale fase. Zonder testosteron vormt het embryo zich namelijk niet als man, maar als vrouw. Het androgeen promoot de groei van de penis en de balzak tot ongeveer het einde van de puberteit – rond een jaar of zestien.

Maar testosteron beïnvloedt nog veel meer dan de geslachtsorganen; het is ook essentieel voor de ontwikkeling van stemhoogte, de groei van lichaamsbeharing (zelfs daarbeneden), en de opbouw van de skeletspieren. En inderdaad, ook het libido. Niet alleen bij mannen, ook bij vrouwen.

Na de puberteit onderhoudt testosteron de mannelijke vormen en zorgt het ervoor dat het voortplantingssysteem goed blijft functioneren. Denk bijvoorbeeld aan de productie van sperma. Het heeft dus niet alleen impact op uiterlijke kenmerken, maar ook onze vitaliteit!

Wat doet testosteron voor je libido?

Er zijn allerlei manieren waarop testosteron bijdraagt aan je libido, ofwel je seksuele verlangen, en daarmee ook aan een actief en gezond seksleven. Het geslachtshormoon…

 • … versterkt de gevoeligheid voor seksuele prikkels en opwinding.
 • … helpt je emoties reguleren en verbetert je stemming.
 • … vergroot je zelfvertrouwen, je assertiviteit en dominantie.
 • … stimuleert seksuele gedachten en fantasieën.
 • … bevordert de doorbloeding en zenuwgeleiding.

Heb ik een testosteron tekort?

Als het gaat om je hormoonbalans, dan speelt testosteron een grote rol. Maar hoe herken je een laag testosteron? Een aantal mogelijke symptomen zijn:

 • Vermoeidheid, lusteloosheid of gebrek aan energie
 • Stemmingsschommelingen of depressie
 • Verminderd libido en/of minder goede erectie
 • Verlies van spiermassa en kracht
 • Toename van lichaamsvet
 • Haaruitval

Let op: deze symptomen kunnen ook iets heel anders aanduiden. Raadpleeg altijd een arts voor de juiste diagnose!

Je testosteron verhogen, hoe doe je dat?

Dus… hoe krijg je meer testosteron? Hoewel de productie van testosteron gedeeltelijk bepaald wordt door genetische factoren en leeftijd, zijn er verschillende stappen die je kan nemen om je testosteronniveau op natuurlijke wijze te verhogen.

Een gezonde levensstijl staat hierbij centraal. Denk aan gezonde voeding, voldoende slaap, stressmanagement én regelmatige beweging.

Trainen voor testosteron 🏋

Wist je dat je echt niet 24/7 in de sportschool hoeft te staan om je testosteron te verhogen? Het zal je misschien verbazen, maar kort en krachtig trainen, bijvoorbeeld twee keer per week, is zelfs beter! Met name krachttraining en oefeningen waarbij veel spiergroepen aan het werk worden gezet, zijn de sleutel tot succes.

1. Squats

De ultieme work-out voor been- en bilspieren. Ze activeren daarbij ook nog je core. Als beginner wil je de lat niet meteen te hoog leggen, dus start bijvoorbeeld met drie setjes van tien reps.

2. Lunges

Ook lunges zijn topoefeningen om je beenspieren vorm te geven. Stap naar voren, zak door je knieën en duw jezelf weer omhoog. Wissel af tussen zijwaartse en achterwaartse lunges voor een nog beter effect.

3. Push-ups

Geen sessie is compleet zonder push-ups! Hiermee train je je borst, schouders en armen. Doe vijf tot tien push-ups als je nog niks gewend bent. Eitje? Doe dan drie setjes van tien reps, met korte pauzes ertussen.

Animated GIF

4. Deadlifts

Deadlifts zijn geweldig voor het versterken van je onderrug, hamstrings en bilspieren. Pak de halterstang stevig vast, houd je rug recht en til het gewicht op terwijl je je heupen naar voren duwt.

5. Bench presses

Werk aan je upper body strength met bench presses! Deze oefening richt zich op je borstspieren, schouders en triceps. Laat het gewicht voorzichtig zakken naar je borst en duw hem weer omhoog.

6. Rows

Met rows versterk je je rugspieren en creëer je een mooie V-vorm. Buig voorover, houd je rug recht en trek de gewichten richting je buik. Voel de spanning en laat die spieren groeien!

Animated GIF

7. Pull-ups & chin-ups

Ook met pull-ups en chin-ups train je jouw bovenlichaam. Dit zijn oefeningen voor je rug, armen en schouders. Ga aan de stang hangen, trek jezelf omhoog en laat je weer zakken.

8. Overhead presses

Overhead presses zijn perfect om je schouders en triceps te trainen. Hef de gewichten boven je hoofd en laat ze zakken naar je schouders. Focus op je vorm!

Ten slotte…

Vergeet niet om altijd op een veilige manier te trainen en de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen. Vraag altijd hulp van een pro en leer hoe je bepaalde oefeningen goed uitvoert, voordat je er zelf mee aan de slag gaat. Succes! 😉

Wat doe jij om je testosteronniveau in balans te houden? Deel het in de reacties!

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid