Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Ik kom te snel klaar. Hoe kan ik mijn orgasme uitstellen?”

10 april 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik kom altijd heel snel klaar. Veel sneller dan ik eigenlijk zou willen. Ik vind dit nogal vervelend dus zoek nu eigenlijk naar een oplossing. Wat doe ik tegen te snel klaarkomen en hoe kan ik mijn orgasme uitstellen?

– Gerben, 41 jaar

Beste Gerben,

Er zijn veel mannen die wel eens last hebben van vroegtijdig klaarkomen. Dat kan behoorlijk vervelend zijn, zeker als je geen controle meer hebt over je orgasme en je het hoogtepunt bereikt voordat jij (en je partner) dat zouden willen. Ik kan jou een aantal tips geven om zodat jij je orgasme kan uitstellen.

Vroegtijdig klaarkomen

Vroegtijdig klaarkomen, officieel premature ejaculatie genoemd, was lange tijd een nogal vaag begrip. Wanneer is iets te vroeg of te snel? Om dus daadwerkelijk te spreken van te snel klaarkomen, is er sprake van verschillende criteria:

 • Een zaadlozing hebben binnen één minuut bij penetratie. Dit gebeurt in 75-100% van de gevallen.
 • Het vroegtijdig klaarkomen leidt tot stress, frustratie en in sommige gevallen tot spanning tussen de partners.

Eigenlijk vindt de zaadlozing dus plaats, nog voordat jij of je partner dat zouden willen. Soms zelfs nog vóór de daadwerkelijke penetratie. Premature ejaculatie kan dus inderdaad een hoop frustratie opleveren en resulteert in een onbevredigd seksleven.

“Vroegtijdig klaarkomen is als iemand herhaaldelijk binnen één minuut een orgasme bereikt. Soms nog voordat penetratie heeft plaatsgevonden. Het kan leiden tot frustratie, stress en spanning.”

Hoe kan ik mijn orgasme uitstellen?

Gelukkig kan je het moment van jouw orgasme uitstellen, met behulp van verschillende technieken.

De stop-start techniek

De stop-startoefening is gericht om jou bewuster te maken van jouw seksuele opwinding. Je leert hierbij aan te voelen hoe de opwinding toeneemt en op welk moment het orgasme niet meer is tegen te houden: de ‘point of no return‘. Hoe meer je hier bewust van wordt, hoe beter je jouw orgasme kan controleren en aansturen.

De stop-startoefening: stap 1

Eerst oefen je tijdens het masturberen. Neem hier de tijd voor en bouw het langzaam op. Sta er stil bij hoe de opwinding toeneemt. Het belangrijkste punt is het herkennen van het moment waarop jij jouw orgasme voelt aankomen. Houd het orgasme niet tegen. Herhaal stap 1 een aantal dagen, één keer per dag.

De stop-startoefening: stap 2

Breid de oefening uit. Wanneer het moment van orgasme eraan zit te komen, stop je met stimuleren en neem je een aantal minuten pauze. De opwinding zal dan afnemen. Herhaal vervolgens deze stap een aantal keren tot je tot een orgasme komt.

Let op! Soms komt de zaadlozing in het begin toch. Dat geeft niets. Soms duurt het even om het juiste moment te vinden om te stoppen met stimuleren.

Heb je de pauze van een aantal minuten goed onder controle? Ga dan de pauze steeds meer inkorten. Vervolgens kan je de stap uitbreiden door tijdens het stimuleren glijmiddel te gebruiken. Daarmee wordt de prikkel vergroot en zal de uitdaging om het orgasme uit te stellen weer een stukje groter worden.

De stop-startoefening: stap 3

Nu ga je samen met je partner oefenen. Je herhaalt geleidelijk aan de voorgaande stappen, met als verschil dat nu jouw partner je stimuleert. Geslachtsgemeenschap is echter bij deze stap nog niet de bedoeling.

Tip! Spreek met je partner af welk teken of woord je aangeeft, om duidelijk te maken dat je partner de stimulatie moet onderbreken.

De stop-startoefening: stap 4

Bij deze stap ga je de stop-startmethode toepassen tijdens geslachtsgemeenschap. Doe dit stapsgewijs, door eerst de penis tegen de vagina of anus van je partner te wrijven en pas later te penetreren. Het is raadzaam om voorafgaand voldoende aandacht te besteden aan het bevredigen van jouw partner.

De knijptechniek

Een extra techniek om tijdens de stop-startmethode toe te passen, is de knijptechniek. Leg hierbij je duim op het toompje en de wijsvinger op de eikelrand en knijp voor 10-15 seconde stevig in de eikel. Dit is een manier om tijdens de pauze de opwinding voldoende te laten zakken.

Het trainen van de bekkenbodemspieren: kegeloefeningen

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het regelen en controleren van het orgasme. Tijdens het orgasme komt er namelijk een behoorlijke spanning op deze spiergroep te staan, waardoor ze ritmisch gaan samentrekken. Teveel spanning leidt vaak tot te snel klaarkomen. Hoe meer je controle hebt over deze spanning, hoe meer je dus ook controle hebt over je orgasme.

Extra tip! Bij het standje ‘cowgirl‘ wordt de eikel minder geprikkeld, waardoor het orgasme makkelijker kan worden uitgesteld.

Door middel van bekkenbodemspieroefeningen – ook wel kegeloefeningen – kan je de belangrijkste bekkenbodemspier (de PC-spier) trainen. Deze spier kan je het beste aanvoelen als je probeert je urine op te houden. De oefeningen zijn vooral gericht om het aan- en ontspannen van de PC-spier te controleren.

Overige hulpmiddelen om het orgasme uit te stellen

Sommige mannen hebben baat bij overige hulpmiddelen. Zo zijn er orgasme vertragende condooms verkrijgbaar. Deze hebben een licht verdovend effect, waardoor de prikkel minder heftig aanvoelt. Zo kan je makkelijker het orgasme uitstellen. Ook werkt voor sommige mannen het gebruik van een verdovende crème of spray. Deze wordt dan aangebracht op de eikel, zodat deze minder gevoelig voor prikkels wordt.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

 1. Beste
  IK kom al jaren snel klaar als ik opgewonden naar mijn vrouw toe gaat voor aleer ik begin ben ik al klaargekomen ,vind dat heel nederig en schaamteloos help mij aub heb al veel gedaan lukt mij niet ,ik heb wel stress en faalangst heeft dat er mee iets te maken

  Groeten

  Jacky

  1. Beste Jacky,

   Stress en faalangst kunnen zeker een rol spelen bij vroegtijdig klaarkomen. Veel mannen ervaren een druk als het aankomt op seks: een erectie en een uiteindelijke zaadlozing wordt vaak gezien als belangrijke, onmisbare aspecten van ‘goede seks’. Dat vraagt nogal wat van mannen, waardoor mannen gedachten kunnen hebben als: “als ik maar wel stijf word..” of “als ik maar klaarkom, of juist niet te snel klaarkom.” Deze negatieve gedachten zitten een optimale opwinding behoorlijk in de weg en leveren alleen maar meer stress, druk en faalangst op. Hierdoor kan, onder invloed van streshormonen, de eikel gevoeliger worden waardoor de kans op vroegtijdig klaarkomen toeneemt. Mijn advies is om zoveel mogelijk je te focussen op daar waar het om gaat: samen met je partner intiem genieten. Met of zonder erectie, met of zonder (vroegtijdige) zaadlozing. Seks is veel meer dan de daad met een ejaculatie tot gevolg. Als je de focus hebt op het samen genieten, neemt de druk af.
   Er zijn ook technieken die je kan toepassen om het orgasme uit te stellen. Zo kan je de knijptechniek hanteren, de stop-startmethode of je richten op het trainen van de bekkembodemspieren (en dan met name de PC-spier).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren samen. Binnenkort vieren we ons jubileum en om dat te vieren wil ik hem verrassen met een spannende avond samen. Heb jij tips voor de perfecte romantische en spannende date? – Elisa, 34 jaar B…
14.349 keer bekeken