It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

“Mijn partner wil BDSM proberen, maar ik niet. Wat nu?”

24 maart 2023,

geschreven door

Beste Talitha, onlangs heeft mijn vrouw me laten weten geïnteresseerd te zijn in het experimenteren met BDSM. Echter, ik vind dit helemaal niets en kan me er bovendien niet echt een voorstelling van maken. Ik was altijd zeer tevreden over ons seksleven. Waarom wil zij meer en beginnen met BDSM? Wat zegt dat over onze relatie en seksleven? Wat kunnen we doen?

– Gerald

Beste Gerald,

Ik kan me voorstellen dat je even schrikt als je partner met een seksueel voorstel komt waar je zelf weinig tot geen affectie mee hebt. BDSM is een brede wereld en bestaat uit bijzonder veel activiteiten, handelingen en gradaties. Om te begrijpen waarom jouw partner hier interesse in heeft, zal ik je eerst wat uitleggen over BDSM in het algemeen.

Wat is BDSM eigenlijk?

BDSM is een afkorting voor de samenvoeging van Bondage en Discipline, Dominantie en Submissie, Sadisme en Masochisme (SM) (sadomasochisme). Het bestaat uit een breed scala aan handelingen die betrekking hebben op:

  • Het beperken van iemands vrijheid en vastbinden
  • Iemand pijnigen of gepijnigd worden
  • Straffen en vernederen
  • Domineren en onderdanigheid

Wist je dat… 85% van de mensen wel eens iets heeft gedaan dat met BDSM te maken heeft?

Van soft kink tot extremere vormen van BDSM

Als iemand geïnteresseerd is in BDSM, zegt dat nog niet zoveel. Waar de één een grote voorkeur heeft voor extremere vormen van BDSM, waarbij de onderdanige partner vernederd, gestraft en gepijnigd wordt, kan een ander juist enkel interesse hebben in lichte bondage, blinddoeken of zachtjes prikkelen.

Waarom willen mensen beginnen met BDSM?

Bij BDSM draait het voornamelijk om de machtsverhouding, waarbij één van de partners dominant is over de ander. Voor veel liefhebbers is deze machtsverhouding opwindend. Het kan namelijk een manier zijn om tijdelijk te ontsnappen aan de druk van het dagelijks leven.

Het is behoorlijk prikkelend om iemand te beperken in zijn of haar vrijheid, bijvoorbeeld door diegene te blinddoeken of vast te binden. Mensen kunnen het extra spannend vinden om niet te weten wat de dominerende partner wil gaan doen.

De handelingen die bij BDSM worden uitgevoerd hoeven echt niet altijd pijn te doen of vernederend te zijn. Opbouwende spanning en het teasen en pleasen van je partner kan al behoorlijk erotiserend werken. Indien mensen wel wensen om pijnprikkels te ervaren, werkt dit ook opwindend. Bij pijn komt namelijk endorfine vrij in het brein: het geluksstofje.

Wat betekent deze interesse in BDSM voor de partner?

BDSM kan enkel veilig en verantwoord uitgevoerd worden als beide partners hier volledig achter staan. Communicatie tussen de partners is dus essentieel. Ga daarom het gesprek met je vrouw aan en bespreek met haar wat haar specifieke wensen zijn. Geef ook duidelijk aan waar jouw grenzen liggen, maar probeer open te staan voor elkaars voorkeuren. Mogelijk zijn de wensen van jouw vrouw minder ‘heftig’ dan je denkt.

Bedenk ook goed dat haar interesse in het beginnen met BDSM niets zegt over hoe ze jullie seksleven momenteel vindt. BDSM kan een aanvulling zijn, maar hoeft niet de enige manier te zijn om te genieten van seks. Het is immers niet alleen maar een manier om seks te hebben, het gaat veel meer om de machtsverhoudingen en de spanning die tijdens het spel gecreëerd wordt.

“BDSM hoeft niet zo heftig te zijn als dat het klinkt. Soms is het toevoegen van een duidelijke machtsverhouding in bed of een enkel seksspeeltje al voldoende.”

Als jij niet kan bieden wat jouw partner wenst

Mogelijk wil jouw vrouw iets dat jij haar niet kan bieden. Dat staat in veruit de meeste gevallen los van jullie liefde voor elkaar en jullie seksleven. Een liefdesrelatie kan namelijk heel anders zijn dan een BDSM-relatie (een relatie tussen een Dominant persoon en een onderdanige). Er zijn koppels waarbij een van de partners een voorkeur heeft voor BDSM, maar deze voorkeur enkel uitoefent in een BDSM-relatie. Iemand anders dus dan zijn of haar vaste partner. Bespreek met je vrouw de mogelijkheden op dit gebied en wat jullie wensen en grenzen daarin zijn.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. Een beetje late reactie. Een belangrijk gegeven binnen huwelijk maar zeker bij een BDSM relatie is communicatie. Waarom wil je partner aan BDSM gaan doen? Uiteraard heb je, Gerald, een idee van BDSM en het heeft helaas een nog veel te negatieve klank. Ik weet absoluut niet wat je partner exact wil, want zoals Talitha reeds aangeeft BDSM is breed. Kortom, communiceer en orienteer je met je partner eens op BDSM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.154 keer bekeken

Geschreven door

Goed met elkaar leren praten zonder ruzie, zou een hoop relatieproblemen kunnen oplossen. Máár dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In deze blog delen wij met jou 3 belangrijke tips om helder en duidelijk te communiceren. Helder en duid…
2.154 keer bekeken