Iedereen die het wel eens heeft meegemaakt weet hoe veel pijn vreemdgaan veroorzaakt. Maar toch gaan heel erg veel mensen nog steeds vreemd. Ze zeggen altijd ‘eerlijkheid duurt het langst’, maar soms is eerlijkheid ook het meest pijnlijk. Wat is dan eigenlijk beter? Het vreemdgaan eerlijk, maar pijnlijk opbiechten of je partner pijn besparen door het te verzwijgen?
Als jij vreemd gaat wil je het liefst dat je partner er nooit achter komt óf dat je partner je zomaar vergeeft. Het allerergste scenario is natuurlijk dat jij je partner niks vertelt over jouw overspel, maar dat hij of zij erachter komt via iemand anders. In dit geval ben jij niet eerlijk geweest én wordt je partner enorm gekwetst. Je wil dit scenario dus koste wat kost voorkomen. Het allerbeste scenario is natuurlijk dat jij helemaal niet vreemd gaat, maarja. Het kwaad is waarschijnlijk al geschiet en wij zijn hier om jou verschillende mogelijkheden te laten zien.
Let op!
Wij praten vreemdgaan níet goed! En we moedigen liegen ook echt niet aan. Máár we laten je verschillende situaties zien en vertellen wat voor impact eerlijk opbiechten en liegen hebben in deze gevallen.
Wel of niet vertellen
Het wel of niet eerlijk opbiechten heeft alles te maken met de reden waarom jij bent vreemdgegaan. De eerste stap is dus nagaan waarom jij gedaan hebt wat je hebt gedaan. Wij bespreken nu vier situaties en leggen uit waarom het beter is om het in deze gevallen juist wel of niet te vertellen.
#1 Je ging vreemd omdat je eigenlijk niet meer verliefd bent op je partner
Wel vertellen, want dit lijkt het eind van jullie relatie. Je moet eerlijk zijn en besluiten of jullie nog samen willen blijven.
Je loopt al weken, maanden, misschien wel jaren met het gevoel rond. Jij en je partner passen niet meer bij elkaar. Je stoort je aan kleine dingen, je voelt geen behoefte meer om intiem te zijn met je partner, maar ondertussen voel je die aantrekkingskracht wel naar andere mensen. Als jij om deze reden vreemd bent gegaan is de kans heel erg groot dat jij wil dat je relatie eindigt.
“Gun jezelf en je partner eerlijkheid.”
Gun jezelf en je partner eerlijkheid en maak tijd voor een goed gesprek. Vertel over je overspel en leg uit waarom dit volgens jou gebeurd is. Bied je excuses aan en start een goed gesprek. Jullie moeten nu samen beslissen of jullie stoppen met de relatie of er alles aan doen om de passie terug te krijgen. Maar als jullie eraan gaan werken is het van belang dat jullie met een schone lei beginnen, dus daarom moet je in dit geval zeker eerlijk zijn over je overspel.
#2 Je ging vreemd omdat je spanning en seksualiteit mist in je relatie
Wel vertellen, want er zit duidelijk iets niet goed in jullie relatie, maar met hard werken kan het nog goed komen.
Veel mensen in een relatie krijgen in de loop van de tijd te maken met de gevreesde sleur. Er is geen spanning meer, de passie verdwijnt en jullie doen minder je best voor elkaar. Maar waarschijnlijk zijn jullie nog wel hele goede vrienden en houden jullie wel van elkaar. De relatie is leuk, jullie kunnen lachen, praten en gezellig op de bank hangen, máár jullie voelen meer als beste vrienden dan als lovers. Als je in deze situatie zit kan je die seksuele spanning ergens anders gaan zoeken.
“Er is geen spanning meer, de passie verdwijnt en jullie doen minder je best voor elkaar.”
Bijvoorbeeld bij die ene sexy collega, die caissière die altijd zo leuk naar je lacht of die mooie man van Instagram… Eerst begint het met gesprekken, de aandacht en waardering die je van de ander krijgt zorgen voor spanning en opwinding en voor je het weet spreken jullie af en geven jullie toe aan je lusten. Voor even ben je bevredigd, je bent blij, maar dan komt het; spijt. Enorme spijt, want wat heb je nou gedaan?! Ja, de seks was heerlijk, maar dat is niet wat je wil. Je wil een toekomst met je partner en je wil dat de passie tussen jullie weer terug komt.
In dit geval doe je er goed aan om je partner op de hoogte te brengen van jou misstap. Laat zien hoe veel spijt je hebt en hoe je hierdoor beseft hoe graag je bij hem/haar wil zijn. Het wordt niet makkelijk, maar soms is zo’n dieptepunt nodig om er samen sterker uit te komen.
#3 Je ging vreemd omdat je een hele sterke verleiding niet kon weerstaan
Niet vertellen, want het was waarschijnlijk een eenmalige fout waar je veel spijt van hebt.
Als jij bent vreemd gegaan omdat je verleid werd en dit gewoonweg niet kon weerstaan, is de kans heel erg groot dat jij ontzettende spijt hebt van jouw actie. Direct na het moment had je al spijt, je baalde van jezelf en je kon jezelf niet meer in de ogen aankijken. Hoe had je dit kunnen doen? Je wil je partner absoluut niet kwijt en je wil vechten voor je relatie. Dit wat je nu voelt wil je nooit meer voelen dus je denkt zeker te weten dat je nooit meer vreemd zou gaan. Jullie relatie is hartstikke goed, dus wat heb jij in hemelsnaam gedaan?
“Jij hebt ontzettende spijt en je wil vechten voor je relatie!”
Als dit is hoe jij je voelt na vreemdgaan, dan kan het goed zijn om je partner niet te vertellen van je overspel. Als je het vertelt doe jij je partner pijn en de kans bestaat dat je partner de relatie verbreekt terwijl verder alle aspecten van jullie relatie helemaal goed zitten. Vertellen zorgt ervoor dat je partner het vertrouwen in jou kwijt raakt en hier bovenop komen kan erg lastig of zelfs onmogelijk zijn. Het is wel belangrijk dat jij de persoon met wie je vreemd ging duidelijk maakt dat je spijt hebt van je keuze, dat het nooit meer gebeurd en dat het tussen jullie moet blijven. Dit is een gevalletje baat het niet, dan schaadt het niet.
#4 Je ging vreemd omdat je dronken was
Niet vertellen, want het was een hele domme fout, die je zo veel pijn heeft gedaan dat je het nooit meer zal doen.
Als je vreemd ging in een dronken bui, is dat een hele domme fout. Maar we weten allemaal wat alcohol met een mens kan doen. Mix alcohol met verleiding en mensen kunnen snel de mist in gaan. Een slippertje op een iets te wilde avond is dom maar net als het punt hierboven: Geen reden om een relatie op het spel te zetten. Kijk, het ligt er natuurlijk aan wat jij en je partner voor afspraken hebben gemaakt. Als je weet dat je partner heel fel tegen vreemdgaan is dan moet je het wel vertellen, maar ook hier kan het gunstiger zijn om je partner de pijn te besparen en in het vervolg gewoon beter op jezelf te letten. Keep it in your pants! In zo’n situatie je daden opbiechten komt vaak voort uit je eigen schuldgevoel. Je zegt het dan om jezelf beter te voelen en niet om de bestwil van je partner, denk daar maar eens over na.
En eigenlijk altijd geldt: mensen maken fouten. Maar er zit wel een verschil in eens of twee keer vreemdgaan en consequent overspel plegen. Als jij stelselmatig vreemdgaat, maar wel heel veel van je partner houdt, moet je bij jezelf nagaan of een monogame relatie wel iets voor jou is. Zo niet, geen probleem! Maar dan moet je wel eerlijk zijn naar je partner en misschien praten over een polyamoreuze– of open relatie!
Wat vind jij van vreemdgaan? Mag het een keergebeuren of is een slippertje direct einde verhaal?
2 Responses
Hier kan ik het niet mee eens zijn ,een relatie is hoofdzakelijk gebaseerd op vertrouwen ,als je hier een fout tegen begaat moet je dit opbiechten en je partner de keuze geven of die verder wil met jou .
Niet mee eens, in alle gevallen zou je er eerlijk over moeten zijn. Je zou met enkel de redenen die per punt genoemd worden er waarschijnlijk wel uit komen, en ik denk dat veel mensen ook niet graag zo lang met die leugen blijven rondlopen.