door CheekyCharly

Een open relatie bespreekbaar maken binnen in je eigen relatie

10 april 2019 door CheekyCharly

Er heerst onrust. Je bent al langere tijd samen met je huidige partner, misschien wel getrouwd of net aan kinderen begonnen. En je vraagt jezelf af; is dit het nou? Zal de rest van mijn leven er zo uit zien? Je houdt zielsveel van je partner en wilt met diegene oud worden. Toch blijft het kriebelen,  zul je nooit meer een andere bedpartner leren kennen dan je huidige partner? Diep van binnen weet je wat je graag zou willen; een open relatie. Maar, hoe maak je dit bespreekbaar binnen je eigen relatie?

Een open relatie

Een open relatie houdt in dat twee mensen die een relatie hebben elkaar vrij laten. Zo vrij dat zij buiten hun eigen relatie er één of meerdere contacten op nahouden die verder gaan dan alleen vriendschap. Hoe die vrijheden er uitzien bepaal je gezamenlijk. Bij een open relatie is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen en dat je weet dat je partner niet over je grenzen heen zal gaan.

Waarom wil je een open relatie?

Voordat je overgaat tot het bespreken van een open relatie is het goed om na te gaan waarom je deze behoefte hebt. Mis je bepaalde spanning in je huidige relatie? Benauwt het idee dat je nooit meer seks zult hebben met een ander? Of ben je verliefd geworden op een ander maar wil je niet vreemdgaan? Ga eens na waarom je een open relatie wil om dit vervolgens ook goed te kunnen onderbouwen wanneer je dit voorstelt aan je partner.

Wist je dat… open relaties vaker voorkomen bij homoseksuele koppels dan bij heteroseksuele koppels en dan weer vaker bij homoseksuele mannen dan bij lesbiennes?

Je partner zal waarschijnlijk benieuwd zijn naar hoe jij deze open relatie voor je ziet. Het is dan ook belangrijk om daar alvast over na te denken. Wil je bijvoorbeeld enkel een seksuele band aangaan met een ander of stel je je hart ook open? Gaat het om korte affaires of langdurige relaties? Probeer dit voor jezelf zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Communicatie is key

Zelf loop je waarschijnlijk al een hele tijd rond met de gedachte aan een open relatie voor dat je dit met je partner bespreekt. Die heeft dan ook een flinke achterstand. Gun hem of haar dan ook de tijd om aan dit idee te wennen.

Zorg ervoor dat je partner zich gehoord voelt in zijn of haar emoties en houd daar rekening mee. Op deze manier bouw je het vertrouwen op dat je hard nodigt hebt. Het is essentieel om heel veel te praten, maar vooral ook te luisteren naar elkaars verlangens, wensen, angsten en onzekerheden.

open relatie

Verdiep je er samen in

Misschien is er een stel in je omgeving die een open relatie heeft en kun je bij hen advies in winnen. Wanneer dit niet het geval is zijn er gelukkig ook talloze andere manieren om informatie en inzicht te krijgen. Zo zijn er verschillende forums waar je informatie kan inwinnen, maar ook verschillende boeken die je kunt raadplegen, zoals bijvoorbeeld “Een open relatie: niet voor watjes“.

Belangrijk is om je partner hier in mee te nemen. Misschien kun je op deze manier samen een beeld vormen om te kijken wat voor soort open relatie voor jullie zou werken.

Wanneer je er samen niet uitkomt

Het is altijd goed om je verlangens uit te spreken. Er is geen enkele reden voor om die te ontkennen of je daarvoor te schamen. Maar wanneer jouw partner een open relatie niet ziet zitten, dien je deze keuze ook te respecteren. Je komt in dat geval voor een lastige keuze te staan; geef jij gehoor aan je verlangens of ga je proberen deze te onderdrukken?

Hoe sta jij tegenover een open relatie? Laat het ons weten in een reactie!

Reageer

Gerelateerde berichten

3 reacties op Een open relatie bespreekbaar maken binnen in je eigen relatie

    • Beste Lourens,

      Een open relatie, of als jouw partner seks heeft met iemand anders, hoeft zeker niet te betekenen dat dit het einde van jullie vaste relatie zal zijn. Echter kan dit alleen werken als jullie er beiden volledig achter staan. Indien je er niet achter staat, heb je het volle recht om deze grens aan te geven en bespreekbaar te maken.

  • Een open relatie kan enorm verreikend zijn mits er geen rivaliteit ontstaat .
    Het ligt hoe de afspraak wordt ingevuld . Men kan heel aanvullend zijn , daarnaast ook voor elkaar behulpzaam zijn . Mijn ervaring was dat ik 2 relaties had met 2 gebonden/ getrouwde mannen . Men wist het van elkaar . Met de een deed ik andere dingen dan met de ander . Bij 1 van hen ging ik ook met zijn vrouw om
    . Het heeft ruim 6 jaar geduurd . Nu ben ik 70 plusser . De moeilijkheid is nu om de juiste personen te vinden . Ik kan het aanraden .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid