Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.928 keer bekeken

Hoe ga je om met verlatingsangst binnen een relatie?

16 juni 2019,

geschreven door

Verlatingsangst is de angst dat de ander het uit maakt en je alleen achterblijft. Iedereen kent het in meer of mindere mate. Als relaties met andere mensen je niet zouden interesseren, zou je er nooit in investeren en zou je altijd alleen zijn. Sommige mensen zijn echter zo bang om hun partner kwijt te raken dat het extreme vormen aanneemt.  Heb jij een relatie met iemand met verlatingsangst? In deze blog leggen wij uit hoe je daar het beste mee om kunt gaan!

Wat is verlatingsangst?

Het woord verlatingsangst geeft een goede beschrijving van waar het daadwerkelijk over gaat. Mensen met verlatingsangst zijn namelijk bang om verlaten te worden. Daarbij kun je denken aan je partner, familieleden of vrienden. Natuurlijk is het nooit leuk om verlaten te worden door iemand waar je aan gehecht bent. Als je partner je verlaat is het normaal dat je daar overstuur van bent. Bij verlatingsangst gaat het dan ook om een buitensporige angst om verlaten te worden.

“Jullie kunnen al 25 jaar gelukkig getrouwd zijn, maar toch maak jij elke dag nog zorgen dat hij je plots kan verlaten.”

Je bent bijvoorbeeld al aan het piekeren over verlies en/of bedrog terwijl er nog helemaal geen tekenen van zijn. Jullie kunnen al 25 jaar gelukkig getrouwd zijn, maar toch maak jij elke dag nog zorgen dat hij je plots kan verlaten.

In een relatie zorgt verlatingsangst regelmatig voor problemen, omdat mensen met verlatingsangst heel veel aandacht van hun partner vragen. Ze moeten er constant van overtuigd worden dat hun partner niet bij hun weggaat. Terwijl dit juist vaak averechts werkt.

Hoe je het herkent

Een belangrijk kenmerk bij verlatingsangst is extreme jaloezie. Dit uit zich vaak in claimgedrag, wantrouwen en bezittingsangst. Een beetje jaloers zijn is heel normaal en kan op zijn tijd ook best gezond zijn. Maar extreme jaloezie op alles en iedereen die ook maar bij je partner in de buurt komt is ongezond voor jezelf en je relatie.

Een ander kenmerk van verlatingsangst is het blijven hangen in een relatie die niet goed voor je is. In dat geval hebben mensen met verlatingsangst moeite met het beëindigen van de relatie. Het klinkt misschien onlogisch, want waarom zou je het eng vinden om een slechte relatie te beëindigen? De reden is dat ze vaak denken dat helemaal geen relatie nog veel enger is.

verlatingsangst

De oplossing voor verlatingsangst

Als je partner bang is om verlaten te worden, zal het niet helpen als je zegt dat je veel van hem of haar houdt. Elk moment samen doorbrengen of meerdere malen per dag contact hebben is ook geen oplossing. Dit kan zelfs averechts werken, want zulke geruststellend bedoelde acties maken je partner alleen maar banger.

Deze acties werken verslavend. Je partner heeft er namelijk steeds meer van nodig. Er komt vervolgens een moment waarbij je niet meer in staat bent om te doen wat hij of zij van je verwacht. Je hebt namelijk ook nog een leven naast je relatie, die gevuld is met werk, vrienden en andere (sociale) verplichtingen.

“Geruststellend bedoelde acties werken verslavend. Je partner heeft er namelijk steeds meer van nodig.”

Hoe kun je het dan het beste aanpakken? In eerste instantie is het belangrijk dat je gewoon je eigen leven blijft leiden. Dit houdt in dat jij je tijd invult zoals je dat zelf wilt. Je maakt de verslaving en angst van je partner alleen maar groter wanneer je dat niet doet. Ten tweede moet je zorgen voor veiligheid in jullie relatie, waarbij jullie beide kunnen aangeven wat jullie behoeftes zijn en wat je dwars zit.

Hoe pak je dit het beste aan

Heb je behoefte aan een romantisch avondje uit of een goed gesprek? Zeg het dan tegen je partner. Wanneer je behoefte heb aan genegenheid of aandacht laat dit dan ook weten. Maar geef het ook aan als je ruimte voor jezelf nodig hebt. Zeg het als je je benauwd voelt of het gevoel hebt dat je op eieren loopt.

Mensen met verlatingsangst moeten leren dat het ook weer goed kan komen als het even tegen zit. Dus wanneer je aangeeft dat je even ruimte voor jezelf nodig hebt, en daarna vervolgens graag weer samen iets doet, zal je partner leren inzien dat de angst soms voor niets komt. Belangrijk is dat jullie een veilige cultuur scheppen, waarin jullie beiden jullie behoeftes uitspreken en elkaar daarin leren vertrouwen.

Heeft jouw partner last van verlatingsangst? Wij zijn benieuwd naar hoe jij hiermee omgaat!

2 reacties

  1. Ik zelf heb last van verlaatingangst. Zie dingen die ik niet kan bewijzen. Ik word er gek van. Kan die gedachten niet weg krijgen. WaTot moet ik doen?

    1. Dag Elly,

      Wellicht kan het een fijne stap voor jou zijn om eens met een professional hierover te praten. Dit kan met een psycholoog, maar mogelijk kan je via jouw huisarts ook in gesprek gaan met een praktijkondersteuner. Een professional kan samen met jou onderzoeken waar jouw angst vandaan komt en wat jij nodig hebt om voor jezelf de rust terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Benieuwd naar jouw sekshoroscoop van januari?  Bekijk hieronder wat de sterren voorspellen op sensueel gebied voor deze maand! Recente Sekshoroscoop Benieuwd wat de sterren voor jou in petto hebben deze maand? Bekijk de meest recente sekshoroscoop h…
4.739 keer bekeken