Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Mijn vriend kan niet klaarkomen. Ligt dit aan mij?”

8 juli 2023,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend kan niet klaarkomen als ik hem pijp, aftrek of we gemeenschap hebben. Op het eind van de seks trekt hij zichzelf altijd af. Hij is hier tevreden over, maar ik vind het heel erg. Ik heb het aangekaart, maar vervolgens lijkt het hem alsnog niet te lukken. Hij heeft het naar eigen zeggen altijd zo gedaan in het verleden. Opnieuw hierover praten vind ik moeilijk. Heb jij advies?

– Ellie, 54 jaar

Beste Ellie,

Als een man niet in staat is om klaar te komen, wordt dit ook wel anorgasmie genoemd. Vaak wordt niet of moeilijk kunnen klaarkomen vooral gezien als vrouwelijk seksueel probleem. Toch komt dit ook geregeld voor bij mannen – jong of oud. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mannen geen orgasme ervaren, variërend van fysieke factoren tot psychologische en emotionele oorzaken. Hieronder zal ik enkele van deze mogelijke oorzaken uitleggen.

Wat veroorzaakt anorgasmie bij mannen?

Anorgasmie bij mannen heeft in de meeste gevallen een psychologische oorzaak. Stress, angst, depressie, relatieproblemen, een laag zelfbeeld of seksuele trauma’s kunnen allemaal bijdragen aan het niet kunnen bereiken van een orgasme. Deze psychologische factoren kunnen de seksuele opwinding en het vermogen om te ontspannen beïnvloeden, wat uiteindelijk kan leiden tot het uitblijven van een orgasme. Wat vaak ook meespeelt is dat het reeds ervaren van seksuele problemen – zoals erectie- of orgasmeproblemen – extra belemmerend werken. Niet alleen lijkt de opwinding dan niet goed bereikt te worden, ook mentaal kan dit een man onzeker maken. Het ervaren van toenemende prestatiedruk en faalangst zorgt er vervolgens nog meer voor dat een man moeilijk of niet kan klaarkomen.

Wist je dat… moeite met klaarkomen vaker voor kan komen naarmate mannen ouder worden? Dit heeft te maken met een dalend testosterongehalte.

Seksuele gedragingen en gewoonten

Bovendien kunnen bepaalde gedragingen of gewoonten het vermogen om een orgasme te bereiken beïnvloeden. Gewenning speelt hierbij een belangrijke rol. Gedurende je eigen seksuele identiteitsontwikkeling leer je wat voor jou wel en niet werkt qua seksuele stimulatie. Eenmaal een fijne manier gevonden, vindt vaak herhaling plaats. Je hersenen registreren vervolgens een associatie tussen een bepaalde manier van stimulatie en de ‘beloning’, oftewel het orgasme, en slaat dit op jouw ‘harde schijf’ op. Hoe vaker je dit patroon herhaalt, hoe sterker het wordt. Jouw partner is langdurig gewend geraakt aan het bereiken van zijn climax aan de hand van zelfbevrediging. Klaarkomen aan de hand van penetratie, manuele of orale seks is heel anders. Zijn brein herkent deze manieren niet zo goed. Hier is veel minder ‘beloning’ aan gekoppeld. Hoe hoog de opwinding dan ook mag zijn, het bereiken van een orgasme kan dan best lastig zijn.

De man die niet kan klaarkomen – fysieke redenen

 • Bepaalde fysieke aandoeningen, zoals diabetes of hart- en vaatziekten;
 • Gebruik van medicatie, bijvoorbeeld antidepressiva of bloeddrukverlagers;
 • Urologische problemen zoals prostaatproblemen of een verstopte zaadleider hebben;
 • Hormonale disbalans waarbij met name sprake is van een verminderd niveau van testosteron;
 • Neurale aandoeningen zoals zenuwbeschadiging;
 • Verzwakte bekkenbodemspieren.

Daarnaast kan een gebrek aan stimulatie of seksuele opwinding een rol spelen bij het niet kunnen klaarkomen. Sommige mannen hebben mogelijk meer stimulatie of variatie nodig om een orgasme te bereiken. Het kan zijn dat de huidige seksuele activiteiten of stimulatie niet voldoende zijn om de vereiste opwinding te genereren. Bijvoorbeeld als er te weinig wrijving is door een te vochtige vagina of te weinig spanning op de bekkenbodemspieren.

Tip! Als partner kan je voor meer stimulatie zorgen door meer spanning op de bekkenbodemspieren te krijgen aan de hand van kegeloefeningen, eventueel aangevuld met behulp van vaginale balletjes.

Mijn man kan niet klaarkomen, wat kan ik doen?

Jij als partner hebt over het algemeen weinig invloed op het al dan niet bereiken van het orgasme van je partner. Aangezien dit wel een onderwerp is dat leidt tot negatieve gevoelens, is het van belang hier open en eerlijk over te praten met je partner. Communicatie is de sleutel tot meer verbinding, begrip en mogelijke oplossingen waar jullie beiden achter staan. Probeer ondanks alles tevens minder focus te leggen op het hele concept ‘klaarkomen’. Seks moet vooral intiem, plezierig en verbindend zijn. Een orgasme is daar geen essentieel ingrediënt van. Juist door er minder druk op te leggen, ontstaat er meer ruimte voor het daadwerkelijke seksuele plezier.

Overige tips

 • Gebruik stimulerend glijmiddel;
 • Voeg eventueel een seksspeeltje toe aan jullie seksleven;
 • Varieer meer met verschillende standjes, op verschillende plekken. Nieuwe prikkels kunnen verrassend magisch werken;
 • Raadpleeg een arts bij (vermoedens van) lichamelijke aandoeningen, medische zorgen en/of medicatiegebruik.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

 1. probeer via een dokter eens bupropion(je man kan altijd dreigen dat hij best eerst wil gaan roken…zodat hij het dan kan gebruiken om weer van het roken af te komen.). 75% kans dat hij sneller wordt. Het ligt niet aan jou of aan een gebrek aan liefde… soms helpt een ander standje of veel wildere bewegingen dan die waar jij aan gewend bent, of die je acceptabel vindt. ik heb er al 30 jaar last van en ben tot voor kort nooit serieus genomen. Bupropion haalt een uur van mijn “klaarkom tijd” af, maar dat doet een combinatie van deepthroat op extreem hoge frequentie ook (mijn vrouw krijgt letterlijk blaren op haar lippen) evenals wanneer ze cowgirl hurkt. Een venus 2000 werkt ook binnen 15 minuten…maar kost een godsvermogen…en maakt verschrikkelijk veel herrie. sexuologen hielpen bij mij helemaal niets….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een bloga…
1.992 keer bekeken