Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Waarom heb ik pijn bij het plassen na de seks?”

24 juli 2021,

geschreven door

Beste Talitha, sinds een tijdje heb merk ik dat ik pijn heb na de seks. Ik ervaar dan vooral pijn bij het plassen. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe zorg ik ervoor dat de pijn verdwijnt? Op deze manier ga ik namelijk seks vermijden en dat wil ik eigenlijk voorkomen. 

– Eline, 17 jaar

Beste Eline,

Pijn bij het plassen, zeker na de seks, kan heel vervelend zijn. Ik begrijp goed dat dat een negatieve impact heeft op jouw seksleven. Pijn bij het plassen kan verschillende oorzaken hebben. Ik zal deze hier bespreken en vertellen wat je kan doen om de pijn te verhelpen.

Oorzaken van pijn bij het plassen

Vaginale droogte door onvoldoende seksuele opwinding

Pijn tijdens en na de seks, bijvoorbeeld tijdens het plassen, heeft vaak te maken met onvoldoende lubricatie van de vagina. Met andere woorden: de vagina is niet vochtig genoeg. Penetratie kan dan stroef aanvoelen en uiteindelijk leiden tot een schraal en branderig gevoel van de vaginawand. Dit branderige gevoel houdt aan na de seks en is ook voelbaar tijdens het plassen na de seks.

Tip! Glijmiddel is een handig en makkelijk hulpmiddel om de vagina vochtiger en soepeler te maken, zodat penetratie soepel verloopt.

Vaginale droogte betekent vaak dat er sprake is van onvoldoende opwinding. Vrouwen hebben meestal meer tijd nodig om volledig opgewonden te raken, in vergelijking met mannen. Daarom is genoeg aandacht schenken aan het voorspel belangrijk om voldoende vochtig te worden, zodat penetratie soepel en prettig verloopt.

Een urineweg- of blaasontsteking

Een branderig gevoel bij het plassen na de seks kan ook duiden op een blaasontsteking. Ironisch genoeg is de seks dan zelf vaak de grootste boosdoener. De plasbuis is bij vrouwen korter dan bij mannen, waardoor bacteriën eerder de blaas bereiken en daar een ontsteking kunnen veroorzaken. Tijdens de seks kunnen bacteriën makkelijk een weg vinden naar de urinebuis, bijvoorbeeld vanaf de anus.

Om dit te voorkomen is plassen na de seks juist het beste wat je kan doen. Op deze manier kunnen bacteriën worden uitgeplast en weggespoeld.

Het hebben van een soa

Pijn bij het plassen kan ook een indicatie zijn voor het hebben van een soa. Soa’s als chlamydia, gonorroe en genitale herpes zijn te herkennen aan onder andere pijn bij het plassen (na de seks) en een branderig gevoel bij de vagina. Heb je risico gelopen op een soa? Of wil je een soa uitsluiten? Laat je dan testen bij de huisarts of GGD.

Te veel hygiëne

Hygiëne is belangrijk, maar de vagina té goed reinigen is niet goed voor het vaginale klimaat. Veel zepen, zelfs intieme zepen zoals Lactacyd en Chilly, zijn te agressief voor de vaginawand en plasbuis, waardoor het slijmvlies geïrriteerd raakt en leidt tot onder andere pijn bij het plassen. Het beste is om de vagina te spoelen met enkel lauwwarm water.

Wist je dat… de vagina een zelfreinigende functie heeft, waardoor intieme zepen niet nodig zijn om mee te wassen?

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vrouw en ik hebben een groeiende kinderwens en zijn sinds kort actief bezig met het verwezenlijken ervan. Tot dusver zonder succes, maar we blijven proberen. Wel staan we open om onze vruchtbaarheid zoveel mogelijk te verbeteren. …
1.203 keer bekeken