Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Kan een man ook pijn bij het vrijen ervaren?”

30 november 2019,

geschreven door

Beste Talitha, ik lees altijd verhalen over meiden die pijn hebben tijdens de seks, maar eigenlijk nooit over dat mannen ook pijn kunnen hebben. Ik ervaar de laatste tijd namelijk pijnlijke seks. Hoe kan dat? Is er iets mis?

– Diederik

Beste Diederik,

Pijn tijdens de seks komt inderdaad vaker voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen pijnlijke seks ervaren. Pijn tijdens de seks bij de man kan verschillende oorzaken hebben. Ik zal hier wat meer uitleg over geven.

Pijn tijdens de seks

Net als vrouwen, kunnen mannen ook pijn tijdens het vrijen ervaren. Dit wordt met een lastig woord ‘dyspareunie‘ genoemd. Dyspareunie bij de man kan op verschillende manieren voorkomen. Zo kan een man ongemak ervaren bij het vaginaal of anaal penetreren. Ook pijn dat wordt ervaren tijdens het anaal gepenetreerd worden, valt onder pijnlijke seks bij de man.

Onderzoek toont aan dat 1 tot 8% van de mannen weleens pijnlijke seks hebben. Hier valt onder andere pijn bij vaginale penetratie onder, als ook anaal gepenetreerd worden

Oorzaken van pijnlijke seks bij de man

Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot pijnlijke seks bij de man. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende.

Een infectie of soa

Verschillende ontstekingen en infecties van de eikel of de ballen kan optreden. Dat kan zeer pijnlijk zijn voor de man. Een veelvoorkomende infectie van de eikel is balanitis. Dit ontstaat voornamelijk door teveel of te weinig hygiëne. In veel andere gevallen kan het ook om een soa gaan.

Bij balanitis is de eikel en soms ook de voorhuid ontstoken. Ook is er sprake van jeuk, een branderig gevoel, roodheid, bultjes en witte aanslag. Het advies is om de eikel 1 à 2 keer per dagen te wassen met lauw water, door de voorhuid iets naar achteren te trekken.

Een geïrriteerde eikel

Penetratie is soms pijnlijk wanneer de vagina van de vrouw niet vochtig genoeg is. Te ruwe penetratie leidt dan tot een geïrriteerde eikel. Het is verstandig om tijd te besteden aan het voorspel, zodat de vrouw voldoende tijd heeft om opgewonden en vochtig te worden. Daarnaast kan glijmiddel de penetratie gemakkelijker en comfortabeler maken.

Wist je dat… een geïrriteerde eikel ook het gevolg kan zijn van anale seks, waarbij geen tot weinig glijmiddel is gebruikt?

Overgevoelige eikel

Sommige mannen hebben een extreem gevoelige eikel. Aanraking kan dan pijnlijk worden. Dit komt mogelijk doordat het te weinig wordt ontbloot. Hoe vaker een eikel wordt ontbloot, hoe dikker het laagje over de eikel wordt, waardoor het minder gevoelig wordt.

‘Blue balls’

Als het orgasme voor langere tijd wordt uitgesteld, kan dit uiteindelijk tot pijn leiden in de bekken of in de penis. Dit wordt ‘blue balls’ of ‘blauwe ballen‘ genoemd. De penis is dan te lang stijf. Wanneer dit voorkomt, is het verstandig om zo snel mogelijk tot een orgasme te komen.

Wist je dat… een te gespannen bekkenbodem een pijnlijke zaadlozing kan veroorzaken? Het trainen van de bekkenbodemspieren kan dan baat hebben.

Een vernauwde voorhuid: phimosis

Tijdens penetratie schuift de voorhuid over de eikel naar achteren. Bij een te nauwe voorhuid, kan het verschuiven ervan leiden tot scheurtjes in de voorhuid, met pijn tot gevolg. De medische term voor een vernauwde voorhuid is phimosis. Sommige infecties kunnen de oorzaak zijn van plotselinge phimosisRegelmatig masturberen kan te nauwe voorhuid wat wijder maken.

Bij terugkerende pijn na aanleiding van een vernauwde voorhuid is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Een te kort toompje

Het toompje, ook wel frenulum genoemd, is het stukje dat de voorhuid met de eikel verbindt. Een te kort frenulum zorgt ervoor dat de voorhuid niet optimaal naar achteren kan worden geschoven. Raadpleeg dan de arts. Met een relatief eenvoudige ingreep kan het worden verlengd.

De ziekte van Peyronie

De ziekte van Peyronie kenmerkt zich door een kromstand van de penis, die ontstaat door de vorming van littekenweefsel in het zwellichaam. Daardoor kunnen de zwellichamen tijdens een erectie niet meer gelijkmatig gevuld worden, met een kromming tot gevolg. Erecties zijn dan soms pijnlijk. Indien vrijen niet meer mogelijk is door de kromstand, kan overwogen worden om een ingreep te ondergaan.

Ongeveer 4% van de mannen boven de 40 jaar heeft wel eens te maken gehad met een kromstand van de penis.

Mijn advies

Verzorg de penis goed. Zeker in het geval van een schimmelinfectie of een overgevoelige voorhuid. Indien de pijn wordt veroorzaakt door een te ruwe penetratie, kan glijmiddel de uitkomst bieden. Is de oorzaak lichamelijk van aard, of blijf je terugkerende pijn houden? Raadpleeg dan de arts. Hij of zij zal hier absoluut niet raar over doen. Klachten rondom de penis komen immers regelmatig voor.  In de meeste gevallen zijn de klachten dan ook goed te verhelpen.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik zijn al een aantal jaren samen. Binnenkort vieren we ons jubileum en om dat te vieren wil ik hem verrassen met een spannende avond samen. Heb jij tips voor de perfecte romantische en spannende date? – Elisa, 34 jaar B…
14.134 keer bekeken