door CheekyCharly

Stinkende penis? De mogelijke oorzaken en oplossingen!

31 juli 2019 door CheekyCharly

Laten we voorop stellen dat je penis nou eenmaal niet naar bloemetjes ruikt. Dat is bij niemand het geval. Ruikt het tussen je benen nou heel anders dan normaal? Dan zou er misschien meer aan de hand kunnen zijn. Meestal is het onschuldig en makkelijk te verhelpen, maar soms is er een bezoekje aan de huisarts voor nodig. In deze blog vertellen wij de mogelijke oorzaken en een aantal oplossingen! 

Stinkende penis

Een stinkende penis is iets waar je je zorgen over kan maken, aangezien een vieze geur een aanwijzing kan zijn dat er iets mis is. Daarnaast kan het ook iets zijn waarvoor je je schaamt tegenover je partner. Wanneer je regelmatig last hebt van een onaangename penisgeur kan dit zelfs grote invloed hebben op je seksleven.

“Een onaangename penisgeur kan zelfs grote invloed hebben op je seksleven”

Een stinkende penis wordt in eerste instantie vaak gekoppeld aan slechte hygiëne. Dat is inderdaad een veel voorkomende oorzaak, maar er zijn meerdere oorzaken die te grondslag kunnen liggen aan deze onaangename lucht.

Smegma

Wanneer je penis onbesneden is kan deze onaangename geur te maken hebben met smegma. Smegma is afscheiding onder de voorhuid van de penis. Wanneer de penis niet goed wordt schoongemaakt kan de smegma zich gaan ophopen. Smegma brengt een nare lucht met zich mee en kan de huid irriteren of zelfs doen ontsteken. In dit geval is het belangrijk om de penis goed te wassen. Gebruik hiervoor geen zeep. Zeep maakt het slijmvlies van je penis kwetsbaarder, ook voor soa’s.

stinkende penis

Balanitis

Balanitis verwijst naar roodheid en ontsteking van de eikel of de voorhuid van de penis. Dit gaat gepaard met jeuk, pijn en zwelling van de huid. Balanitis treft meestal mensen die onbesneden zijn, wat veroorzaakt kan worden door candida (schimmelinfectie), bacterien, exceem of psoriasis (huidziekte). Ook in dit geval is het van het belang om de penis goed schoon te houden. Spoel de eikel een paar keer per dag schoon met water (zonder zeep). Schuif daarbij de voorhuid naar achteren. Wanneer na 2 weken de klachten nog niet zijn afgenomen, raden wij je aan om contact op te nemen met de huisarts.

Schimmelinfectie

Veel mannen dragen de schimmel bij zich zonder dat zij daar klachten van ondervinden. Wanneer de weerstand verminderd wordt, door bijvoorbeeld stress, ziekten of medicijngebruik, kan een schimmelinfectie echter wel klachten gaan geven.

Wist je dat… een schimmelinfectie kan worden overgedragen aan een ander persoon via seksueel contact?

Schimmelinfecties kunnen een onaangename geur in de geslachtsdelen veroorzaken en andere klachten geven als roodheid, jeuk, irritatie, pijn bij plassen en een witte aanslag die je weg kunt schrapen. Behandeling van een schimmelinfectie van de penis bestaat uit het aanbrengen van een schimmeldodende crème of het slikken van schimmeldodende medicijnen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogisterij.

Blaasontsteking

Die vieze geur van je penis kan ook veroorzaakt worden door stinkende urine. Wat meestal de oorzaak is van een blaasontsteking. Symptomen van een blaasontsteking zijn een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, troebele urine met een beetje bloed en een drukkend gevoel in de onderbuik. Een blaasontsteking kan makkelijk verholpen worden met de juiste antibiotica.

Wat kun je er tegen doen?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar houd je penis schoon. Was de penis voorzichtig elke dag met lauwwarm water. Als je een voorhuid hebt trek deze dan voorzichtig naar achteren en maak je glans penis goed schoon. Als je per se zeep wilt gebruiken, kies dan een niet-geparfumeerde, pH-neutrale zeep om het risico op huidirritatie te verminderen.

Wist je dat… roken, alcohol en ongezond eten ook invloed hebben op de geur van je penis?

Zorg na het douchen of plassen altijd dat het genitale gebied goed droog is voordat je je ondergoed weer aantrekt. Ook wordt aangeraden om ondergoed te dragen van natuurlijk materiaal zoals katoen of linnen. Dit materiaal neemt namelijk vocht en/of zweet op.

Herken jij één van bovenstaande klachten?

Reageer

Gerelateerde berichten

2 reacties op Stinkende penis? De mogelijke oorzaken en oplossingen!

  • Ik was me wel 3 keer per dag zorgvuldig met opgetrokken voorhuid en droog de penis goed. Na korte tijd stinkt het weer. Het gaat zeker niet om smegma, maar om een afscheiding. Ik denk geen bacterie of schimmel te hebben, het jeukt niet en ziet er geheel normaal uit. Zijn er geen andere oorzaken dan steeds dezelfde die men vermeld vindt?

    • Beste I.,

      Afscheiding uit de penis kan duiden op een inwendige infectie, mogelijk veroorzaakt door een soa. Dit hoeft niet altijd gepaard te gaan met andere klachten als jeuk of zichtbare roodheid en/of zwelling. Om zekerheid te krijgen over je klachten kan je altijd een afspraak maken bij je huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid