Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Eerste hulp bij moeite met klaarkomen: hulpgids voor mannen en vrouwen

30 mei 2021,

geschreven door

Moeite met klaarkomen wordt vaak gezien als een veelvoorkomend seksueel probleem onder vrouwen. Het klopt dat veel vrouwen niet of lastig hun hoogtepunt weten te bereiken tijdens penetrerende seks. Maar niet alleen vrouwen kampen met orgasmeproblemen. Ook onder de heren komt moeite met klaarkomen regelmatig voor. De redenen waarom het bereiken van het orgasme niet of moeizaam gaat, zijn divers. In dit blogartikel licht ik orgasmeproblemen bij zowel mannen als vrouwen toe.

Inhoud van dit artikel

Moeite met klaarkomen bij vrouwen

Moeite met of niet kunnen klaarkomen – ook wel anorgasmie genoemd – is een van de meest gehoorde klachten onder seksueel actieve vrouwen. Vooral tijdens penetrerende seks lijkt het voor veel vrouwen moeilijk te zijn hun orgasme te kunnen bereiken. Dit kan verschillende redenen hebben.

Onvoldoende of onjuiste stimulatie

De weg naar het hoogtepunt heeft veel te maken met de juiste stimulatie. Hoewel iedere vrouw uniek is, geldt voor driekwart van de vrouwen dat de clitoris toch wel de hoofdrol speelt bij het bereiken van de maximale opwinding. Het uitwendige deel van de clitoris is eenvoudig te stimuleren met de hand een seksspeeltje, zeker tijdens manuele, orale of solo-seks. Tijdens penetrerende seks is dit doorgaans wat lastiger en krijgt de clitoris minder aandacht. Dit kan voor sommige vrouwen een reden zijn waarom tijdens de seks met een partner het hoogtepunt niet of moeilijker wordt bereikt.

Tip! Ben je op zoek naar extra stimulatie? Stimulerend glijmiddel kan dan nét dat beetje meer bieden.

Als clitorisstimulatie voor jou de meest fijne stimulatie is, loont het om deze holy grail niet te vergeten tijdens het vrijen. Probeer in verschillende seksstandjes de clitoris extra te stimuleren met de hand, dan wel met een seksspeeltje zoals een clitoris stimulator of een wand vibrator.

Ontdek je plekje

Hoewel de clitoris voor veel vrouwen het meest gevoelige plekje is, blijft gelden dat iedere vrouw uniek is. Geen enkele vulva en vagina is hetzelfde. De vrouwelijke geslachtsdelen bevatten veel meer gevoelige spots, zoals de g-spot, a-spot, baarmoedermond en de o-spot. Sommige vrouwen prefereren juist stimulatie van deze andere spots, of een combinatie ervan. Het loont daarom om als dame je lichaam en intieme delen goed te leren kennen, zodat je weet wat je wel en niet lekker vindt in bed.

De juiste mind-set

Lichaam en geest werken vrijwel altijd samen. Zeker in de slaapkamer is er sprake van een bijzonder samenspel tussen je lichaam en mind. Soms kan de stimulatie nog zo optimaal zijn, als je er met je hoofd of gedachten niet helemaal bij bent, kan dat al een reden zijn om niet maximaal te kunnen genieten van de seks. Dit kan een orgasme behoorlijk in de weg zitten. Ervaar je afleidende gedachten, onzekere gevoelens of merk je dat je tijdens het vrijen je niet helemaal in het hier-en-nu bevindt? Probeer dan je focus te richten op het vrijen en het genot, durf je over te geven aan je partner en mogelijk heb je dan minder moeite met klaarkomen.

Tip! Probeer het orgasme juist niet als doel te stellen van seks. Geniet van de seks vanaf het begin tot het eind. Het orgasme is absoluut geen voorwaarde van goede seks.

Hoe voelt een orgasme?

Veel vrouwen vragen zich af hoe een orgasme nou eigenlijk voelt. Lichamelijk gezien is het orgasme de climax van een toegenomen spanning op de bekkenbodemspieren. Als de spanning zijn hoogtepunt bereikt, vindt er een ontlading plaats, waarbij de spieren ritmisch en willekeurig gaan samentrekken. Dit is het orgasme. Gevoelsmatig kan dat gepaard gaan met een tintelend, warm gevoel, al verschilt dit gevoel per vrouw en zelfs per keer dat je klaarkomt.

Orgasmeproblemen bij mannen

Ook onder de heren komen orgasmeproblemen vaak genoeg voor. Net als bij vrouwen kunnen de redenen van moeite met klaarkomen of anorgasmie bij mannen verschillend van aard zijn.

Prestatiedruk en faalangst

De meest voorkomende reden van moeilijk of niet kunnen klaarkomen als man, is door het ervaren van prestatiedruk en bijkomende faalangst. Het mannelijk orgasme wordt doorgaans gezien als onmisbaar en definieert voor velen het einde van een vrijpartij. Dit idee kan een behoorlijke druk op de schouders van de heren leggen, want wat nou als de zaadlozing uitblijft? Veel mannen zien dat jammer genoeg als falen, waardoor ze tijdens het vrijen met een partner druk en zenuwen kunnen ervaren. Daar zo mee bezig zijn, zit de opwinding echter in de weg, waardoor het orgasme juist eerder uitblijft.

Tip! Probeer je te focussen op datgene wat je lekker vindt en probeer niet bezig te zijn met het hoogtepunt. Geniet juist in het hier-en-nu.

De juiste stimulatie

Ook voor mannen geldt dat ze op verschillende manieren kunnen genieten van stimulatie. De penis is de belangrijkste erogene zone van de man, maar er zijn nog veel meer mannelijke plekken te ontdekken. Zo kan stimulatie van de prostaat via de anus een unieke beleving zijn, dat kan resulteren in een intens hoogtepunt. Ook spots als het perineum of het scrotum zijn de moeite waard om aandacht aan te schenken!

Een enkele keer kan de oorzaak fysiek van aard zijn, waarbij de hersenen onvoldoende of geen juist signaal afgeven aan de hersenen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij laesies aan het zenuwstelsel, zoals bij een dwarslaesie of verlamming. Ook hart- en vaatziekten, gebruik van medicatie, alcohol en/of drugs kan leiden tot orgasmeproblemen. Indien hiervan sprake kan zijn, raadpleeg dan je arts.

Een droog orgasme

Tot slot kunnen mannen het gevoel van een orgasme wel ervaren, zonder dat er sprake is van een zichtbare zaadlozing. Dit wordt een droog orgasme genoemd en duidt in de meeste gevallen op een retrograde ejaculatie. Normaal wordt de blaas tijdens de ejaculatie afgesloten, maar in het geval van een retrograde ejaculatie gebeurt dit onvoldoende, waardoor het zaad juist de blaas inschiet, in plaats van via de zaadleider en urinebuis naar buiten wordt gestuwd.

Wat is jouw ervaring met het orgasme? Kan jij makkelijk tot een hoogtepunt komen of heb jij wel eens moeite met klaarkomen?

5 reacties

 1. streef daar ook zeker niet naar maar gebeurt gewoon bij mij orgasme zelfs meerdere op mijn 59 voel me op zo op mijn gemak bij hem en communiceren is ook belangrijk, ben ook niet meer de slanke sabine van 37 jaar terug en eerste keer naakt , zo veilig bij hem, kon me ook volledig laten gaan en ontspannen

   1. Beste talitha,

    Ik heb van alles en nog wat geprobeerd maar een orgasme lukt mij niet. Ik heb ook een satisfyer aangeschaft ook met dat krijg ik geen orgasme.. ik weet niet aan wat het zou kunnen liggen is er misschien meer aan de hand?

 2. Ik ben nog geen enne keer klaar gekomen door penetratie heb vaak gefaket wat ik best wel erg vindt weet niet of het aan de leeftijd ligt dat het allemaal wat langer duurt maar ik geniet wel.
  Mijn vriend is bijna 61 en ik ben 54 jaar heb je tips als ik mezelf vinger kom ik zo klaar, heb je tips

  1. Beste Cathy,

   Naarmate je ouder wordt, en zeker als vrouwen in de overgang zitten of al gepasseerd zijn, kunnen de intieme delen wat minder gevoelig worden. Tijd nemen voor het voorspel om voldoende opgewonden te raken is dan nog meer van belang. Indien je weet van jezelf wat je lekker en fijn vindt om tot een orgasme te komen, kan je samen met je partner onderzoeken hoe je dat kan integreren in het vrijen met je partner. Bijvoorbeeld door bij verschillende standjes de clitoris extra te stimuleren met je hand of een extern seksspeeltje.
   Mocht dat niet lukken, dan is dat ook oké, hè? Seks kan net zo genietend zijn zonder een orgasme. Probeer juist niet het orgasme als doel te hebben, daarmee maak je van seks-zonder-orgasme een minder fijne ervaring, wat eigenlijk zonde is. Ook kan die focus op het moeten klaarkomen er juist voor zorgen dat het de opwinding in de weg zit waardoor klaarkomen lastiger wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

160 keer bekeken

Geschreven door

Het is weer 1 december: sinds 1988 dé dag waarop we stilstaan bij de strijd tegen aids en oproepen om meer solidair te zijn met mensen met hiv en aids. Wereld Aids Dag, of World Aids Day is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en…
160 keer bekeken