It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

Klaarkomen zonder zaadlozing – een droog orgasme

22 november 2020,

geschreven door

Het klinkt misschien verwarrend, maar een ejaculatie – of zaadlozing – is niet per se hetzelfde als ‘het mannelijk orgasme’. Het orgasme wordt gezien als het ‘subjectieve’ gevoel dat we ervaren tijdens het klaarkomen. De ejaculatie is niets meer dat de stuwing van sperma via de plasbuis naar buiten. Meestal treedt een zaadlozing wel op tijdens het orgasme, maar soms ervaren mannen een orgasme zonder zaadlozing. Dit kan duiden op een droog orgasme. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n droog orgasme?

Wat is een droog orgasme?

Eigenlijk zegt de naam het al. Een droog orgasme is het ervaren van een orgasme, zonder dat mannen daarbij een ejaculatie hebben. De gebruikelijke ontlading is dus wel voelbaar, maar er komt geen sperma uit de penis.

Droog klaarkomen kan bij iedere man wel eens voorkomen, al schrikken de meeste mannen er wel van. Vaak heeft het geen schadelijke gevolgen, maar het kan wél het zelfvertrouwen aantasten. Ook kan het een probleem vormen indien er sprake is van een actieve kinderwens.

“Een droog orgasme is als een man klaarkomt zonder zaadlozing.”

Wat gebeurt er bij een droog orgasme?

Sperma bestaat uit zaadcellen, die aangemaakt worden in de teelballen, aangevuld met zaadvocht afkomstig uit de prostaat en de zaadblaasjes. Tijdens het orgasme vindt er een samentrekking van de bekkenbodemspieren plaats, waarbij het sperma via de zaadleider en urinebuis naar buiten wordt gestuwd.

Normaal gesproken wordt tijdens het orgasme de blaas afgesloten. Soms lukt dat afsluiting niet goed of niet volledig, waardoor de blaas in verbinding blijft met de plasbuis. Tijdens de ejaculatie kan het sperma dan in de blaas terecht komen. Dit plas je dan later weer uit. Het sperma schiet dan eigenlijk ’terug’ of de verkeerde kant op. Daarom wordt een droog orgasme ook wel retrograde ejaculatie genoemd.

Oorzaken van een retrograde ejaculatie

Een droog orgasme kan zowel medisch als psychologisch van aard zijn, al is bij herhaaldelijk voorkomen eerder sprake van een medische oorzaak. Er zijn diverse oorzaken te noemen:

 • Suikerziekte;
 • Aandoeningen aan de prostaat en/of blaas;
 • Ingrepen aan het bekken- of genitale gebied;
 • Gebruik van bepaalde medicatie, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers of medicijnen die worden ingezet bij hart- en vaatziekten;
 • Stress, angst of het ervaren van een depressie.

Let op! Een psychologische oorzaak leidt meestal tot retrograde ejaculatie dat tijdelijk van aard is.

Droog klaarkomen? Dit kan je doen!

Als er sprake is van een medische oorzaak, is er meestal niet veel dat je kan doen bij een droog orgasme. Eventueel kan je met je behandelend arts bespreken of verandering of afbouwen van medicatie een optie is. Bij een droog orgasme waar de oorzaak psychisch van aard is, ligt de focus op het aanpakken van stress, angst of depressieve gevoelens. Schakel hier eventueel een psycholoog of therapeut voor in.

Uiteraard loont het om te allen tijde te leren genieten van het seksueel plezier. In hoeverre draagt een ejaculatie daadwerkelijk bij aan het genot? Probeer te achterhalen of je ook kan genieten van seks zonder zaadlozing. Het orgasmegevoel blijft immers intact. Indien er sprake is van een actieve kinderwens, raadpleeg je arts voor de opties rondom vruchtbaarheid.

Heb jij wel eens een droog orgasme gehad? Hoe heb jij dat ervaren?

9 reacties

 1. Hallo,
  Mijn vriend komt de laatste tijd, bij orale sex, eerst droog klaar. Hij is dan zelf verbaasd dat er geen ejaculatie was, terwijl hij wel een lekker orgasme kreeg. Hij ervaart wel echt alsof hij met ejaculatie klaarkomt. Hierna blijft het gevoel echter wel een beetje dat het niet helemaal “klaar” is, en mijn vriend kan dan kort daarna met orale sex of aftrekken alsnog een orgasme met ejaculatie krijgen.

  Is dit normaal en ongevaarlijk?

 2. Alle, ik ben geopereerd aan mijn darmen en lympfen en sindsdien kom ik droog klaar.

  Ik geniet zeker nog van de sex en het heeft ook voordelen zullen we maar zeggen.

  Maar wat ik mij afvraag is het volgende;

  Maakt mijn lichaam wel sperma aan en als ik dan kom waar blijft dit dan? En is dit gevaarlijk?

  Hoop op een reactie

 3. Ik ben niet zeker of dit een retrograde ejaculatie betreft; maar ik heb vaker het gevoel iets gelijkaardigs aan een orgasme te ervaren tijdens het vrijen. Meestal komt dit tot stand als mijn vriendin mij berijdt als een wilde amazone. Dan heb ik haar al letterlijk gezegd dat ik klaarkom- rillingen voel door mijn gehele lijf. Maar een effectieve ejaculatie blijft uit, waardoor ik dacht een bepaalde techniek te kennen ‘hét’ langer vol te houden. Nadien is op het moment van de waarheid een normaal hoogtepunt echter steeds mogelijk wanneer ik het wens. Heb ik dan onbewust een droog orgasme? Ik maak mij er verder geen zorgen over, maar misschien kan deze ’techniek’ ongezond zijn en houd ik er maar beter mee op.

  1. Beste TV.,

   Wat je omschrijft lijkt mij lijken op een full body orgasme, een ontlading van de seksuele energie die voelbaar is in het hele lijf. Dit is een vorm van ‘klaarkomen’ dat veel voorkomt binnen tantrische seks. Deze ontlading staat los van de voortstuwing van het sperma en is volkomen onschuldig.
   Blijf er vooral lekker van genieten 🙂

   1. Hey Talitha, bedankt voor je deskundige uitleg :). Met deze verworven kennis op zak; ga ik eens werk maken van verdere tantra. Dat overwegen we namelijk al langer en dit is een goede aanzet 😉. Doeg!

 4. Ik kom al 8 jaar droog klaar wegens prostaat verwijdering en heb pompje om erectie te krijgen en doet evenveel deugd en voorspel draagd daar veel aan bij grtj

  1. Dank voor je reactie, Arthur! Fijn om te lezen hoe je – ondanks de prostaatverwijdering – kan blijven genieten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Wanneer een man tijdens de seks (veel) sneller klaarkomt dan hij zou willen, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Wanneer spreek je eigenlijk van vroegtijdig klaarkomen, ook wel premature ejaculatie genoemd? En: wat kan je er tegen doen? Allereerst…
5.267 keer bekeken